Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Θύτες, θύματα και το εύκολο ανάθεμα (Για τα επεισόδια στην πλατεία Ορεστιάδας)

Τα πρωτόγνωρα για την Ορεστιάδα επεισόδια στην κεντρική πλατεία της πόλης, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να καταθέσουν βιαστικά και ανέξοδα τις απόψεις και τα σχόλια τους κάτω από τις αναρτήσεις που αναφέρονταν στο θέμα. Έχοντας χωρίς δεύτερη σκέψη “χάψει” ό,τι τους “τάισαν” τα ΜΜΕ, που στην πλειοψηφία τους έβγαζαν τους άνδρες των ΜΑΤ “καθαρούς” και θύματα μιας απρόκλητης επίθεσης από ομάδα νεαρών ντόπιων κατοίκων της πόλης, μεγάλη μερίδα της πόλης καταδίκασε τα “τσογλάνια” που “δεν έχουν ανατροφή”, που αμαυρώνουν με τη συμπεριφορά τους το ήθος και το όνομα μιας πόλης ολόκληρης, η οποία χειροκροτά τους αστυνομικούς για να τους ευχαριστήσει για την παρουσία τους στην περιοχή.

Δεν είχαν καμία επιφύλαξη να δηλώσουν αποδοκιμασία, δεν είχαν καμία αναστολή να εκδηλώσουν την αποστροφή τους για τα “κωλόπαιδα”.

Τα έβαλαν και με τους “αυτόπτες μάρτυρες”, που είχαν το “θράσος” να γράψουν και να δημοσιοποιήσουν αυτά που είδαν, τα οποία, όμως, επειδή ήταν διαφορετικά απ’ όσα επικοινωνιακά πουλήθηκαν και χωνεύτηκαν άρον-άρον με φωτογραφικό υλικό από τις γάζες που είχαν οι νοσηλευόμενοι αστυνομικοί, ήταν αναξιόπιστα, ανώνυμες μπούρδες και ό,τι άλλο απαξιωτικό μπορούσε να ειπωθεί για να υποβαθμίσει τις μαρτυρίες.

Έτσι απλά, για τους μη γνωρίζοντες, οι “αυτόπτες μάρτυρες” έχουν ονόματα τα οποία είναι γνωστά στους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων νεαρών, με ορισμένους έχουν ήδη γίνει συζητήσεις για το αν θα καταθέσουν ως μάρτυρες, διαθέτουν μπόλικο οπτικοακουστικό υλικό από τα επεισόδια και προτίθενται να το παραδώσουν εφόσον τους ζητηθεί. Σε αυτό το υλικό περιλαμβάνεται και η στιγμή που ένας από τους άνδρες των ΜΑΤ, αναφερόμενος στην περιοχή και στον πληθυσμό της, αναφέρει τους εξαιρετικά τιμητικούς χαρακτηρισμούς “τουρκόσποροι”, “γκατζολία” και διάφορα άλλα, τα οποία, κατά τα άλλα, προκαλούν την οργή των κατοίκων του Έβρου, που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους για την καταγωγή τους. Είναι ο ίδιος αστυνομικός (πάντα εκτός υπηρεσίας, μη ένστολος και σε βραδινή έξοδο) που θεωρεί ότι “έπρεπε να αφήσουν (οι αστυνομικοί) να μας γ@μ*#ο*ν ο Ερντογάν και οι Πακιστανοί”.

Εάν δεν νιώθει έστω και λίγη περηφάνια ο κάτοικος αυτής της πόλης για την αντίδραση των νεαρών που απάντησαν σε έντονο ύφος και σε άπταιστα “γαλλικά” στον άνδρα των ΜΑΤ, λίγο πριν αρχίσουν τα σπρωξίματα και αρχίσει το ξύλο, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Εάν δεν μπορεί να δώσει κάποιος δίκια στην έντονη αντίδραση που είχε ένας αδερφός που είδε την αδερφή του να πέφτει στα πλακάκια της πλατείας μέσα στην αναμπουμπούλα, τότε μάλλον περισσεύει η υποκρισία.

Εάν κάποιος δείχνει τόση ευαισθησία για τις γάζες του αστυνομικού των ΜΑΤ, αλλά δεν θέλει να ξέρει για τον ανήλικο από την Ορεστιάδα που βρέθηκε αιμόφυρτος πάνω στην πλατεία και 4-5 εκτός υπηρεσίας αστυνομικοί συνέχιζαν να τον σαπίζουν στις κλωτσιές, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σοβαρά τραυματίας στο νοσοκομείο, τότε μάλλον κάτι είναι πολύ στραβό στην οπτική μας.

Ακόμα κι αν κάποιοι υποστηρίζουν πως οι κατηγορούμενοι νεαροί είναι αυτό που κάποιος με αυστηρή και αποστειρωμένη ηθική θα έλεγε “λουλούδια”, είναι παιδιά της πόλης, παιδιά δικά μας, που με πολύ μεγάλη ευκολία τους γυρίσαμε την πλάτη. Ούτε τα πρώτα ούτε τα τελευταία θα είναι που είχαν δύσκολη μετάβαση στην ενηλικίωση, που δυσανασχετούν περισσότερο από κάποιους άλλους να μπουν στα παπούτσια του ευυπόληπτου και νομοταγή πολίτη. Κι αν σήμερα βρίσκονται στο προσκήνιο αυτά τα συγκεκριμένα παιδιά, αύριο μπορεί να είναι τα παιδιά οποιασδήποτε οικογένειας αυτής της πόλης, ακόμα και της “καλύτερης”. Είτε της “καλύτερης” είτε της “χειρότερης”, πάντως, δεν παύει να είναι αξιοθρήνητο να τα “φτύνει” αδίστακτα η ίδια η τοπική κοινωνία, για να χαϊδέψει δύο άλλα παιδιά, που μάλλον δεν διάγουν την ευτυχέστερη περίοδο της ζωής τους αποσπασμένοι στην άκρη του Θεού.

Η ίδια νεανική ορμή διακατέχει και τους μεν και τους δε, άλλωστε όλοι όσοι ενεπλάκησαν στα επεισόδια είχαν περίπου την ίδια ηλικία. Όλοι όσοι βρέθηκαν να δέρνονται στην πλατεία είχαν πιει και κάτι παραπάνω- ήταν περασμένες 2 μετά τα μεσάνυχτα...

Απλά, θα περίμενε κανείς ότι όταν μία ομάδα νεαρών αντιδρά στη θέα μας κλούβας, αποδοκιμάζει, γιουχάρει και πετάει και το γνωστό σύνθημα για τους “μπάτσους”, οι εκπαιδευμένοι άνδρες των ΜΑΤ θα τους αγνοήσουν γιατί είναι συνηθισμένοι σε αυτά, γιατί θα επιδείξουν την ψυχραιμία για την οποία εκπαιδεύτηκαν. Πλησιάζοντας τους “επαναστάτες” (με ή χωρίς αιτία), με ύφος που αναζητά φασαρία, με “τσαμπουκά” και με προσβλητικές κουβέντες (εδώ ακούστηκαν οι “Τουρκόσποροι” και όλα τα υπόλοιπα), ήταν βέβαιο ότι τα πράγματα θα κατέληγαν όπως κατέληξαν. Με τέτοιες αντιδράσεις, είναι επίσης βέβαιο ότι την επόμενη φορά οι “επαναστάτες” νεαροί, σε όποιο μέρος της Ελλάδας, θα έχουν προσθέσει άλλο ένα στρώμα αντιπάθειας στο υποσυνείδητό τους για τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, και θα το εκδηλώσουν με την πρώτη ευκαιρία.

Είναι θλιβερό τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου να εκτυλίσσονται μερικές δεκάδες μέτρα από την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, και οι ένστολοι που έφτασαν στο σημείο να μένουν παρατηρητές στα γεγονότα, χωρίς να αναλαμβάνουν σοβαρή δράση για να σταματήσει ο ξυλοδαρμός μία ώρα νωρίτερα. Είναι θλιβερό, στις μεταξύ τους κουβέντες οι “ντόπιοι” αστυνομικοί να καταδικάζουν τις συμπεριφορές των συναδέλφων τους, επισήμως όμως, να τους κουνούν το κεφάλι, να σιωπούν και να μην διαψεύδουν τα όσα τεχνηέντως διέρρευσαν για τα πώς και τα γιατί των επεισοδίων. Είναι καταδικαστέο στον κοινό νου να κρατείται επί ώρες στα κρατητήρια ο ανήλικος, παρότι η εικόνα του “φώναζε” από μακριά ότι χρειάζεται επειγόντως νοσηλεία. Οι συνήγοροι υπεράσπισης διαθέτουν φωτογραφικό υλικό που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον σοβαρότατο τραυματισμό του, οι γιατροί που τον παρέλαβαν στο νοσοκομείο δεν πίστευαν ότι αφέθηκε χωρίς φροντίδα, επί ώρες, ένα τέτοιο περιστατικό.

Είναι ακόμα πιο θλιβερό να γίνεται ανεκτή η πρόσβαση αστυνομικών εκτός υπηρεσίας στην αστυνομική κλούβα, για να προμηθευτούν γκλομπς και χημικά και να τα χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν εναντίον πολιτών.

Είναι περίεργο που δεν βρέθηκε κανένα μαχαίρι, παρότι ο ένας εκ των δύο τραυματιών αστυνομικών ανέφερε ότι δέχτηκε επίθεση από τέτοιο. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τον ισχυρισμό της “μαχαιριάς” δεν επιβεβαιώνουν ούτε τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, η οποία κάνει λόγο για “απλή σωματική βλάβη”, “δηλαδή κατηγορία γρατζουνιάς”, εξηγούν οι γνωρίζοντες.

Εντέλει, είναι οδυνηρή η διαπίστωση ότι στερεύει η κριτική σκέψη και στην επιφάνεια του λίγου νερού που απέμεινε στο πηγάδι, επιπλέουν μόνον φελλοί και περιττώματα.

ΥΓ. Πριν πέσετε να φάτε τον συντάκτη του κειμένου για τον επίλογό του, εξηγώ ότι οι φελλοί και τα περιττώματα δεν αναφέρονται σε πρόσωπα, αλλά στο περιεχόμενο δημοσιευμάτων που έσπευσαν να υιοθετήσουν a priori την εκδοχή της μίας πλευράς μόνο....

 *Τα στοιχεία του συντάκτη είναι στη διάθεσή μας