Από τον βιολόγο – ιχθυολόγο, ερευνητή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας Μάνο Κουτράκη
Της Κικής Ηπειρώτου - Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ
Ερωτήματα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής και στην αλιευτική δραστηριότητα, έθεσε ο βιολόγος – ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας Μάνος Κουτράκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με κύριο θέμα το πλωτό αιολικό πάρκο μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.
Με την ευκαιρία αυτής της ενημερωτικής συνεδρίασης, ο κ. Κουτράκης εξέφρασε προβληματισμούς και ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία του πλωτού σταθμού στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Εστίασε ιδιαίτερα στο μεικτό σύστημα αεριοποίησης που επιλέχθηκε τελικώς από την εταιρεία, ενώ η αρχική πρόταση έκανε λόγο για κλειστό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι για τη διαδικασία αεριοποίησης, χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό, το οποίο επιστρέφει στη θάλασσα σε θερμοκρασία χαμηλότερη κατά 7 βαθμούς Κελσίου, από την αρχική θερμοκρασία.
«Σε ετήσια βάση, το νερό που αντλείται από τη θάλασσα για αυτή τη διαδικασία είναι 31 εκ m3» σημείωσε ο κ. Κουτράκης, συμπληρώνοντας: «Στο νερό αυτό προστίθεται υποχλωρίτης για τη θανάτωση των θαλάσσιων οργανισμών και για να μην υπάρξει διάβρωση στις μεταλλικές επιφάνειας του υποσταθμού. Όλα τα δισεκατομμύρια αβγά και ψάρια που απορροφούνται επηρεάζουν σαφώς και την αλιεία, καθώς χάνονται πολύτιμα νεαρά άτομα».
Παράλληλα, στο πλαίσιο επιστημονικού προγράμματος, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας καταγράφει την πυκνότητα 37 ειδών της ιχθυοπανίδας και του ιχθυοπλαγκτού σε 67 σταθμούς στο βόρειο Αιγαίο, εκ των οποίων 3 βρίσκονται ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. «Θα ξέρουμε με αρκετή ακρίβεια, λοιπόν, τι θανατώνεται από το LNG, κατά τη διάρκεια της αναρρόφησης του θαλασσινού νερού», σημείωσε ο κ. Κουτράκης.
Τα ερωτήματα προς την εταιρεία
Τα ερωτήματα που τίθενται από τον κ. Κουτράκη προς τους αρμόδιους της εταιρείας είναι τα εξής:
-Έχει υπολογιστεί ο αριθμός ή η ποσότητα των οργανισμών που θα θανατωθούν; Ποιο θα είναι το μέγεθος των οργανισμών που «θα αναρροφούνται από τη θάλασσα» από τη «μονάδα ανοιχτής εσχάρας»;
«Το θαλασσινό νερό ειδικά στο θρακικό πέλαγος περιέχει υψηλές ποσότητες ιχθυοπλαγκτού, ζωοπλαγκτού, ιχθύδια, νεαρά κεφαλόποδα, δεκάποδα, κ.ά. στα οποία οφείλεται η υψηλή αλιευτική απόδοση της περιοχής (26% της χώρας)
Οι αλιείς χάνουν ζωτικό χώρο αλιείας κατά την πορεία των πλοίων που προσεγγίζουν την περιοχή, την πορεία του αγωγού και τον υποσταθμό ΦΑ αφού υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας που μπορεί να ξεκινούν από το 1 ν.μ. και φτάνουν τα 4-5 ν.μ. περιμετρικά της εγκατάστασης LNG και των πλοίων μεταφοράς» σχολίασε ο ίδιος επί του συγκεκριμένου θέματος.
Τα υπόλοιπα ερωτήματα:
-Έχει γίνει μελέτη για τις επιπτώσεις στην αλιεία από τη θανάτωση όλων των οργανισμών που περιέχονται στα 31 εκ τόνους θαλασσινού νερού / έτος;
-Έχει γίνει μελέτη για τη διασπορά του ψυχρού νερού που θα απελευθερώνεται και τις επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα (αναπαραγωγή κτλ) κινδυνεύει να πληγεί η αναπαραγωγή δεκαπόδων και ειδικά της γαρίδας που αποτελεί το ¼ περίπου της αξίας των αλιευμάτων του κόλπου της Αλεξανδρούπολης;
-Έχει γίνει επικαιροποιημένη οικονομική μελέτη σύμφωνα με τα δεδομένα τιμών LNG για τη σκοπιμότητα χρήσης μικτού συστήματος αεριοποίησης έναντι του κλειστού που δεν έχει τις παραπάνω επιπτώσεις;
Τέλος, ο Διευθυντής Έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών Νίκος Σκουλικίδης, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, πρότεινε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και στη δημοτική αρχή να ζητήσουν από την εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα παρακολούθησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, καθώς, όπως είπε, «είναι καθήκον των εταιρειών που ρυπαίνουν να δίνουν χρήματα για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται».