Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πρόταση νόμου για μισθούς – εργασιακά κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την κατάργηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου που μείωσε τον κατώτατο μισθό, αλλά και την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ζητά με την πρώτη πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλήτης  ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από συνεδρίαση της ομάδας παρακολούθησης του Μνημονίου και παραγωγής νομοθετικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Μητρόπουλος Αλέξης, Δραγασάκης ΓΙάννης, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Δημήτρης Στρατούλης), παρουσία του προέδρου της ΚΟ Αλέξη Τσίπρα) κατατέθηκε σήμερα υπογεγραμμένη και από τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρόταση νόμου για την κατάργηση της υπ’ αριθ. 6/28-2-2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και για την επανασύσταση του «Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ)» και του «Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)». Με αυτή την πρόταση νόμου:
•    Επανέρχονται ο κατώτερος εγγυημένος μισθός ανεξαρτήτως ηλικίας στα 751 ευρώ μηνιαία συμπαρασύροντας αντίστοιχα και τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, τις συντάξιμες αποδοχές, τις αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση κλπ.


•    Επανέρχονται σε ισχύ  οι διατάξεις του νόμου 1876/90 (περί συλλογικών διαπραγματεύσεων) που αφορούν την ισχύ, τη διάρκεια  και το περιεχόμενο της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, καθώς επίσης και ζητήματα λειτουργίας και αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.


•    Επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε για τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.


•    Επανέρχονται διατάξεις στα πλαίσια συλλογικών συμφωνιών, με τις οποίες προβλέπονταν αυξήσεις στις αποδοχές ή μισθολογικές ωριμάνσεις (επίδομα πολυετίας κλπ) των εργαζομένων.

"Με τη σημερινή μας νομοθετική πρωτοβουλία προωθούμε μια πρώτη κατεπείγουσας σπουδαιότητας νομοθετική παρέμβαση ανατροπής των  αντεργατικών αλλαγών, που συντελέστηκαν στο συλλογικό εργατικό δίκαιο στη χώρα μας. Θα επανέλθουμε στα πλαίσια μιας νέας πρότασης νόμου στην επανόρθωση και των υπολοίών απορρυθμίσεων που υπέστησαν οι συλλογικές ελευθερίες και τα απορρέοντα από αυτές εργατικά δικαιώματα (επαναφορά του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στη διαιτησία, όλων των καταργημένων αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ, της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συλλογικών συμβάσεων εργασίας διαφόρων επιπέδων κλπ).


Επίσης με αυτή την πρόταση νόμου προωθούμε την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, γιατί θεωρούμε τις ανάγκες της εργατικής τάξης για στέγαση, επιδότηση στεγαστικών δανείων και ενοικίου, κοινωνικού τουρισμού και διακοπών, πολιτισμού και ψυχαγωγίας πρωταρχικές και κατεπείγουσες στις σημερινές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής, που επέφεραν οι κατεδαφιστικές πολιτικές των μνημονίων.

Καλούμε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν εάν θα στηρίξουν ή όχι αυτή την πρόταση νόμου που αποκαθιστά βασικά και στοιχειώδη μισθολογικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων αποδεικνύοντας στον ελληνικό λαό αν σέβονται ή όχι τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους και κυρίως οι τρεις κυβερνητικοί συνέταιροι την προγραμματική συμφωνία τους.


Απευθυνόμαστε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στους εργαζόμενους και τους καλούμε να κάνουν δική τους υπόθεση και διεκδίκηση την υπερψήφιση αυτής της πρότασης νόμου."

Αναλυτικά η Πρόταση Νόμου στο  http://www.left.gr/article.php?id=3991
 
πυγή: www.left.gr