
Το τυροκομείο ήταν του παππού του. Ο πατέρας του ασχολήθηκε με άλλες δουλειές.
Το 2000, ο Παναγιώτης, μετά τις σπουδές του στα Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στο νησί για να ζήσει εκεί και να λειτουργήσει ξανά το τυροκομείο. Το εκσυγχρόνισε, πήρε τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και μαθήτευσε δίπλα σε μάστορες τυροκόμους, Σαρακατσάνους και Γιαννιώτες. Είχε, μάλιστα, και τη βοήθεια ενός καθηγητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, του κ. Μάνθου Γαλάνη.
Μόλις πριν από 4 χρόνια ανέλαβε ο ίδιος την τυροκόμηση. Φτιάχνει τη γραβιέρα που βραβεύουμε, το κασκαβάλι, τυρί σαρακατσάνικο που ζυμώνεται στο χέρι, και τη φέτα.

Στα παντοπωλεία της Αλεξανδρούπολης. Στην Αθήνα διατίθεται στον Μιράν (Ευριπίδου 45, 210-32.17.187) και στον Μανδραγόρα (Δημητρίου Γούναρη 14, Πειραιάς, 210-41.72.961).
Τυροκομείο Σαμοθράκης, Σαμοθράκη, τηλ.: 6974 776 827.
Κείμενο Καλλιόπη Πατέρα
Φωτογραφίες Αλέξανδρος Αβραμίδης,Βαγγέλης Ζαβός
στη φωτογραφία:
Ο Παναγιώτης Παπανικολάου παρέλαβε το Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων για την εταιρεία «Τυροκομείο Σαμοθράκης» από την Ευθυμία Τσακαλίδου, Καθηγήτρια και επικεφαλής του τμήματος Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.