Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Στη Θράκη το μεγαλύτερο πάρκο γεωθερμικών καλλιεργειών στην Ελλάδα

Αναπτυξιακές και καινοτόμες πρωτοβουλίες που αφορούν στη δημιουργία Θερμοκηπιακών Ζωνών και Κτηνοτροφικών Πάρκων θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στην ενίσχυση της απασχόλησης προωθεί στην Αν. Μακεδονία και Θράκη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός κ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε το Δήμο Τοπείρου Ξάνθης, όπου στην περιοχή του Εράσμιου, ήδη έχουν δοθεί, ύστερα από δημοπρασίες, ακίνητα και δημόσιες μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις για άμεση αξιοποίηση από επιχειρήσεις και παραγωγούς για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.
Μάλιστα, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το μεγάλο έργο της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου με την κατασκευή μεγάλου πάρκου θερμοκηπιακών καλλιεργειών με τη χρήση γεωθερμίας.
Η επένδυση υλοποιείται σε δύο εκτάσεις των 225 στρεμμάτων η κάθε μία, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από δημοπρασία, εντός του γεωθερμικού πεδίου Νέου Ερασμίου-Μαγγάνων.Η επένδυση υλοποιείται από δυο ιδιωτικές εταιρείες, τον όμιλο Πλαστικά Θράκης ΑΒΕΕ και τον όμιλο Έλαστρον ΑΕΒΕ Χαλυβουργικά Προϊόντα, μέσω των θυγατρικών τους εταιρειών Θερμοκήπια Θράκης ΑΕ και Έλαστρον Αγροτική ΑΕΒΕ, οι οποίες αναπτύσσουν θερμοκήπια 43 στρεμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ με προοπτική επέκτασης στα 200 στρέμματα.
«Δημιουργούμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την πιο μεγάλη ζώνη αξιοποίησης της γεωθερμίας για τη γεωργική παραγωγή. Δημιουργούμε ένα από τα πιο μεγάλα πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, κυρίως γεωθερμίας, αλλά και ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου» δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το κόστος ενέργειας στον τόπο μας και ειδικά στη γεωργία είναι ακριβό, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως είναι η γεωθερμία». Όπως δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, αξιοποιώντας αυτή τη μορφή ενέργειας, όπως και την ηλιακή και το φυσικό αέριο, επιτυγχάνουμε πολλά οφέλη, αφού και το ενεργειακό κόστος μειώνεται και το περιβάλλον ωφελείται. «Η σχεδόν δωρεάν, καθαρή και αστείρευτη ενέργεια της γεωθερμίας αποτελεί σημαντικό ορυκτό πλούτο, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά και για την προστασία της υγείας των ανθρώπων. Είναι δηλαδή στρατηγικό μας πλεονέκτημα που το αξιοποιούμε πλέον εύκολα, με ορθολογικό τρόπο, προς όφελος του τόπου και των εξαγωγών» τόνισε.
Στην περιοχή παράλληλα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί με τον ΕΛΓΟ ένας πρότυπος σταθμός αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου για την εκπαίδευση και την κατάρτιση αγροτών στη χρήση της γεωθερμίας. Για το σκοπό αυτό το αρμόδιο υπουργείο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δήμο και την Περιφέρεια, έχουν εκπονήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
Στο πλαίσιο στήριξης καινοτόμων μονάδων αγροτών που χρησιμοποιούν ήδη τη γεωθερμία, ο υπουργός και το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ επισκέφθηκαν μονάδα παραγωγής σπαραγγιών όπου επιτυγχάνει πρωιμότητα της παραγωγής κατά περίπου δύο μήνες και μεγάλα οικονομικά οφέλη, αλλά και μεταποιητική βιομηχανία-ξηραντήριο όπου αξιοποιείται η γεωθερμία, για την αποξήρανση φρούτων και λαχανικών.

Voria.gr