Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Με το ΚΤΕΛ από την Θράκη στον όμορφο Βόλο

Της Κικής Ηπειρώτου

Με νέα λεωφορειακή γραμμή θα συνδέονται το επόμενο διάστημα οι πόλεις της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου, μετά από κοινή απόφαση των Περιφερειαρχών Μαγνησίας Κώστα Αγοραστού και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη. Τα νέα δρομολόγια που θα συνδέουν τις δύο παραλιακές πόλεις θα πραγματοποιούν στάσεις για επιβίβαση και αποβίβαση σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα.
Η απόφαση αυτή, που σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, φέρνει πιο κοντά δύο περιοχές με αρκετές κοινές αναφορές, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην τουριστική ανάπτυξη. Εκτιμάται ότι και οι δύο πόλεις έχουν να κερδίσουν από τη θετική πορεία μίας τέτοιας σύνδεσης, όπως και τα γειτονικά σε αυτές νησιά, (Σποράδες και Σαμοθράκη), κατά τη θερινή περίοδο. Από την εξέλιξη αυτή, φυσικά, έχουν να αποκομίσουν οφέλη και η Κομοτηνή, η Ξάνθη και η Καβάλα.
Σημειώνεται πως η ώθηση για τη συμφωνία μεταξύ των δύο περιφερειών δόθηκε μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε το ΚΤΕΛ Μαγνησίας, με το οποίο δήλωσε ότι συναινεί το ΚΤΕΛ Έβρου.

Η απόφαση

Στην απόφαση των κ.κ. Παυλίδη και Αγοραστού, με ημερομηνία 20/10/2014, αναφέρονται τα εξής:
«Καθορίζουμε νέα υπεραστική διανομαρχιακή γραμμή, η οποία θα
συνδέει την πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας Βόλο)  με την πρωτεύουσα του νομού Έβρου (Αλεξανδρούπολη).
Στη διανομαρχιακή αυτή γραμμή καθορίζονται στάσεις κατά τη διαδρομή από Βόλο προς Αλεξανδρούπολη, αποκλειστικά και μόνον για αποβίβαση επιβατών, στις πόλεις Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή,
Και στάσεις κατά τη διαδρομή από Αλεξανδρούπολη προς Βόλο αποκλειστικά και μόνον για επιβίβαση επιβατών προς Βόλο, στις πόλεις Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα.
Η αφετηρία, το τέρμα και οι θέσεις που θα πραγματοποιούνται οι ανωτέρω ενδιάμεσες στάσεις ορίζονται στους τερματικούς σταθμούς των αντίστοιχων υπεραστικών ΚΤΕΛ
Ο αριθμός των δρομολογίων της διανομαρχιακής γραμμής θα καθοριστεί με απόφασή μας,  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 Του Ν . 2963/2001,  μέσα σε προθεσμία ενός (1)  μηνός από την υπογραφή της παρούσας».
Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Πρωινής της Καβάλας, υπάρχει η πληροφορία ότι της έναρξης των δρομολογίων, θα προηγηθεί σχετική μελέτη βιωσιμότητας, ενώ τα δρομολόγια στην πρώτη φάση θα είναι δύο την εβδομάδα, Παρασκευή και Κυριακή.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ