Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Ώρα ευθύνης


Είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα … το σποτ της ΝΔ στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. . “Πράγματι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα”, αλλά σελίδα στην Ανάπτυξη,την κοινωνική πρόοδο, στο δρόμο που με θυσίες του ελληνικού λαού χαράξαμε από το 2015, όταν μια χώρα στα όρια της χρεοκοπίας  κατάφερε να στηριχθεί στα πόδια της, εξω από Μνημόνια.
Από τη μια έχουμε τις αόριστες υποσχέσεις της ΝΔ για «ανάπτυξη», «καλύτερους μισθούς», «περισσότερες θέσεις εργασίας», «φοροελαφρύνσεις» , ενώ εσχάτως προστέθηκε, αργά και μετά από την σχετική κατακραυγή και η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων. Όλα αυτά διανθισμένα με το γνωστό επιχείρημα της εποχής «καταστρέψατε την μεσαία τάξη».

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι νεφελώδες και καθημερινά εμφανίζονται υποψήφιοι και στελέχη της, είτε να διορθώνουν, είτε να ερμηνεύουν, κατά το δοκούν, τις δηλώσεις του αρχηγού της. Ίσως να είναι μέρος των νέων θέσεων εργασίας που υπόσχονται, η δημιουργία ολόκληρου στρατού κρατικοδίαιτων ερμηνευτών του προγράμματος της ΝΔ.

Η αλήθεια όμως δεν εξωραΐζεται και αδιάψευστος μάρτυρας του τί πρόκειται να συμβεί, είναι ακριβώς τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ας μην ξεχνάμε ότι, οι ελληνικές κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή επιδοτούσαν επιχειρήσεις, και με κοινοτικά χρήματα, για την μετεστέγαση τους σε άλλες χώρες. Μέχρι το 2014 , 11.000 ελληνικές επιχειρήσεις (www.bankingnews.gr) μεταφέρθηκαν μόνο στην Βουλγαρία. Τον Αρμαγεδδώνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έφερε η καταστροφική συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Από το 2010 ως το 2014, 230.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, οδηγώντας έτσι στην απώλεια περίπου 700.000 θέσεων εργασίας από το συνολικό 1 εκατομμύριο δουλειές που χάθηκαν αυτή την καταστροφική πενταετία.

Και η ανάπτυξη, που καθημερινά ο τότε πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των συνεχών success stories που οραματιζόταν, την έβλεπε να έρχεται, ήρθε τελικά από την ανάποδη, με ύφεση που έφθασε στο 7% ! Πρόσφατα πάλι, ένα καινούργιο παραμύθι έφτασε στο προσκήνιο, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου επέτυχε «ανάπτυξη» αντιστρέφοντας τα δεδομένα. Πόσο πιστευτό είναι αυτό το παραμύθι, αν θυμηθούμε υπουργό οικονομικών της εποχής που έβγαζε χρήματα στο εξωτερικό , κρυφά και λίγα για να μην το πάρουν είδηση!

Ας μην πούμε πολλά για την φορολόγηση, μόνο να θυμίσουμε το ΕΕΤΗΔΕ που εφηύρε η τότε κυβέρνηση και μετεξελίχθηκε αργότερα σε ΕΝΦΙΑ. Ίσως η μνήμη κάποιων να είναι αδύνατη, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφερε και άλλα δεινά στους μικρομεσαίους. Παντελή έλλειψη ρευστότητας, προσωποκρατήσεις για χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, 2.500.000 ανασφάλιστοι χωρίς περίθαλψη. Τα εργατικά δικαιώματα αντιμετωπίστηκαν με βιαιότητα και καταστολή. Είχαμε τις ομαδικές απολύσεις, κλείσιμο νοσοκομείων και της ΕΡΤ, εκχώρηση δομών του κράτους, μείωση συντάξεων και μισθών, εισαγωγή του ρατσιστικού υποκατώτου μισθού, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων.

Στον αντίποδα όλων αυτών είναι τα πεπραγμένα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη που έστελνε κόσμο στα κρατητήρια για χρέη στο δημόσιο. Προχωρήσαμε στην Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων μικρομεσαίων που είχαν οφειλές και την διαγραφή χρεών για νοσήλεια των τότε ανασφάλιστων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θεσπίσαμε πρόσφατα την προστασία πρώτης κατοικίας, για πρώτη φορά για εμπόρους και επιχειρηματίες και προχωρήσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Αποκαταστήσαμε εργασιακά δικαιώματα και αυξήσαμε τον κατώτερο μισθό.

Και δεν σταματάμε εδώ!

Οι 120 δόσεις η Αναπτυξιακή τράπεζα, ο Νέος Αναπτυξιακός νόμος, η απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ο διπλασιασμός των κονδυλίων για έρευνα και καινοτομία, καθώς και ο νέος νόμος δημοσίων συμβάσεων είναι μερικά μέτρα που ψήφισε η Κυβέρνηση. Στο πρόγραμμα δε του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται μέτρα, μερικά από τα οποία είναι η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% από το 2020, η διατήρηση του αφορολόγητου, η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα.

Θα επιτρέψουμε όλα αυτά να χαθούν;

Με την συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τον αγώνα μας, πρέπει να αναστρέψουμε το όποιο κλίμα και να μην αφήσουμε να επανέλθουμε στο σάπιο καθεστώς.

Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω, δεν μας αξίζει να περάσουμε τα ίδια βάσανα. Τώρα αποφασίζουμε για την οικογένεια μας, τα παιδιά μας, την επιχείρησή μας.

Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

Χαρά Καφαντάρη
Υποψήφια Βουλευτης ΣΥΡΙΖΑ Δυτ.Τομέα Αθήνας