Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

To 2020 σε λέξεις, μια τύπου «ανασκόπηση»

Καθώς το 2020 τελειώνει συνηθίζονται οι λίστες. Λίστες με τα «καλύτερα», τα χειρότερα» σε κάθε είδος της ανθρώπινης δραστηριότητας.Φέτος τα λεξικά που δίνουν τον τόνο της χρονιάς που πέρασε επέλεξαν την λέξη «πανδημία». Αυτή ήταν που απασχόλησε και θα συνεχίσει να απασχολεί και να μεταλλάσσει.. τις ζωές μας.

Στο πλαίσιο αυτό αντί άλλης ανασκόπησης, παραθέτω τις λέξεις που χαρακτηρίζουν το 2020:

Πανδημία

Δεν άφησε τίποτα όρθιο από αυτά που ξέραμε. Από εκεί που την ακούγαμε για μακρινές χώρες και λαούς και λέγαμε «τους κακόμοιρούς» τώρα η μοίρα είναι ίδια για όλους.

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός και συγκεκριμένα Covid19. Αυτό μπαλάκι με τα αγκάθια που απεικονίζεται πλέον σε εκατομμύρια εικόνες και gif και μας άλλαξε τα φώτα, και στέρησε στους τυχερούς τον τρόπο ζωής και στους άτυχους την ίδια τη ζωή.

Καραντίνα

Λοκ ντάουν, εγκλεισμός, και περιορισμός. Τα πλοία, όταν φτάνοντας σε ένα λιμάνι είχαν κάποιο άρρωστο με μεταδοτική ασθένεια σήκωναν την κίτρινη σημαία. Αυτό είναι το σινιάλο της καραντίνας. Μην πλησιάσετε, δηλαδή.

Μάσκα

Το νούμερο ένα αξεσουάρ που δυστυχώς πολλοί το φοράνε λάθος, πολλοί δεν το φοράνε καθόλου και ακόμη χειρότερα αποτελεί το νέο σκουπίδι που βλέπεις σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.

Εμβόλιο (συνώνυμο: Ελπίδα)

Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η ελπίδα να κερδίσουμε τις ζωές μας. Πολλοί το σκέφτονται, πολλοί το περιμένουν. Πάντως και οι μεν και οι δε ελπίζουν ότι κάπως θα τελειώσει αυτό που ζήσαμε και ζούμε.

Προσωπική ευθύνη

Μια πολιτική έκφραση για να καταλάβει ο καθένας ότι μπορεί να κάνει κάτι για τον εαυτό του και τους άλλους.

Προσωπική Ανευθυνότητα

Η αντίδραση στην προηγούμενη έκφραση. Συνώνυμα: Γαϊδουριά, αδιαφορία. Θα μπορούσε ίσως να μπει και συνάφεια με την μετάνοια για όσους ανεύθυνους κόλλησαν τον ιό και είδαν το φως, αν ήταν τυχεροί και έζησαν.

Πολιτική Ευθύνη -Πολιτική Ανευθυνότητα

Οι έννοιες αυτές δοκιμάστηκαν με δηλώσεις, πράξεις και παραλήψεις σε όλο το πολιτικό προσωπικό του πλανήτη. Ευτυχώς υπήρξαν μάλλον περισσότεροι υπεύθυνοι (ή έτσι θέλουμε να ελπίζουμε).

Η εποχή της πανδημίας εκτός των άλλων δοκίμασε και τις πολιτικές αντοχές. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε προσεχώς

Αγκαλιά

Η μεγαλύτερη απώλεια της συναισθηματικής μας ισορροπίας. Σκέψου πόσες φορές πήγες ν’ αγκαλιάσεις κάποιον και κοντοστάθηκες δίνοντας τον «αγκώνα» για χαιρετισμό.

Φιλιά

Ομοίως μια ακόμη συναισθηματική αναπηρία που μας χάρησε το 2020. Φοβάσαι να φιλήσεις τον ηλικιωμένο γονιό σου; Ε, αυτό το συναίσθημα είναι τρομακτικό.

Κοινωνική απόσταση

Άλλη μια έννοια που μα κατσικώθηκε και τάραξε τις ζωές μας.

Εντατική – ΜΕΘ

Αγωνία, δύναμη, μοναξιά, αγώνας επιβιώσης και πολιτική βούληση. Διαθεσιμότητα. Με αυτές τις λέξεις περιγράφεται το τελευταίο δωμάτιο από το οποίο ελπίζουμε όσοι μπαίνουν να βγαίνουν νικητές.

Νοσηλευτές

Οι άνθρωποι που φροντίζουν και γίνονται δέκτες κάθε παραξενιάς, φοβίας, αγάπης των ασθενών και των συγγενών τους. Ακούνε τα καλύτερα από όλους για το έργο τους και ξεχνιούνται όταν περνάει το κακό. Ακόμη διεκδικούν αυτονόητα επαγγελματικά δικαιώματα.

Προσπάθεια

Αυτό που κάνουμε όλοι για να αντέξουμε. Τα παιδιά, οι γονείς, οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι μαγαζάτορες, οι καλλλιτέχνες και δεκάδες άλλες ειδικότητες ανθρώπων.

Προσπάθεια κάνουν οι ερευνητές ιατροί για να καταπολεμήσουν την πανδημία.

Προσπάθεια να μείνουμε άνθρωποι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα.

Κι αν μιλήσουμε μόνο για την Ελλάδα σίγουρα θα έμπαιναν ακόμη δύο λέξεις:

Καταδίκη (Χρυσής Αυγής)

Φυγόποινος (Παπάς, ακόμη τον ψάχνουν άραγε;)

Χωρίς άλλα σχόλια! Καλή εβδομάδα και καλές γιορτές.

 

Γιάννης Καφάτος / viewtag