Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Σκάνδαλο Cisco: Πληρώσαμε 2 εκατομμύρια ευρώ, για να χαρίσουμε προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ

Εννέα μήνες σύσσωμα -σχεδόν- τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τη Νίκη Κεραμέως να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις με τη Cisco για την τηλεκπαίδευση.

Το Σάββατο 20/3 η δημοσιοποίησή τους γίνεται αθόρυβα -χωρίς να σταλεί στους αρμόδιους συντάκτες- με ένα έγγραφο 172 σελίδων στο site του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Πράξη Ελεγκτικού Συνεδρίου - Απόφαση ΚτΠ - Επιστολή Συμφωνίας ΥΠΑΙΘ-CISCO». 

Καθόλου συμπτωματικά, τη Δευτέρα 22/3 η υπουργός έπρεπε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στη Βουλή.

Στο αποκαλυπτικά ενδιαφέρον έγγραφο 172 σελίδων, περιλαμβάνονται η συμφωνία ΥΠΑΙΘ-CISCO για την τηλεκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας Webex, η πράξη 109/21 του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εγκρίνει τις συμβάσεις και η απόφαση της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Με μια προσεκτική ανάγνωση διαπιστώνει κανείς ότι το υπουργείο έδωσε στην εταιρεία δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών, πληρώνοντάς την και με 2 εκατομμύρια ευρώ, αν και μέχρι σήμερα ισχυριζόταν πως οι υπηρεσίες της προσφέρονταν δωρεάν.

Τους μήνες που το υπουργείο δεν κατέθετε -όπως όφειλε- τη σύμβαση στη Διαύγεια, η υπουργός απαντούσε με τη φράση «έχω τη σύμβαση στο γραφείο, ελάτε να τη δείτε». Στη χθεσινή της τοποθέτηση στη Βουλή επέμεινε σε αυτό, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι τη σνόμπαραν και δεν πήγαν στο γραφείο της να δουν τις συμβάσεις, που κανονικά θα έπρεπε να έχουν δημοσιοποιηθεί.

To σκάνδαλο με ημερομηνίες

Στις 13/3/2020 υπογράφεται η σύμβαση-πλαίσιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων και η πρώτη σύμβαση δωρεάν παραχώρησης της πλατφόρμας Cisco Webeχ.

Στις 9/11/2020 η σύμβαση δωρεάν παραχώρησης της ίδιας πλατφόρμας, κατά τροποποίηση των προηγούμενων.

Τον Ιανουάριο του 2021, μετά τη διεξαγωγή δημόσιου διαγωνισμού για την προμήθεια λογισμικού τηλεδιασκέψεων, ο φορέας Κοινωνία της Πληροφορίας, που εποπτεύεται από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξέδωσε την 41/4-1-2021 απόφαση με την οποία διατέθηκαν 154.000 άδειες χρήσης του προγράμματος webex στο υπουργείο Παιδείας.

Με απλά λόγια, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στέλνει επιστολή στην ΚτΠ με την οποία ζητά να αγοραστούν 154.000 άδειες Cisco Webex for Education 12μηνης χρήσης, για τις ανάγκες του υπουργείου,  λόγω έκτακτων συνθηκών -πανδημίας- που απαιτεί η τηλεκπαίδευση, η οποία όμως τους προηγούμενους 9 μήνες λειτουργεί κανονικά.

Οι εργολάβοι των συμβάσεων του ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2, του «τηλεπικοινωνιακού δικτύου» για το σύνολο του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω του οποίου παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε μειωμένο κόστος, στέλνουν επιστολή στην ΚτΠ με την οποία προτείνουν την αντικατάσταση αδειών λογισμικού της HUAWEI με αυτές της Cisco.

Στους πίνακες (σελ. 19-26) που ακολουθούν, η αστεία διαφορά στα νούμερα προσφέρει τη νομιμότητα που χρειάζεται για την αλλαγή και το ελεγκτικό συνέδριο δίνει το πράσινο φως στην ΚτΠ να αγοράσει λογισμικό των 2 εκατομμυρίων ευρώ από τη Cisco.

Προσωπικά δεδομένα

Παρά την επίσημη διαβεβαίωση ότι τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών αφορούσαν στατιστικούς σκοπούς του υπουργείου, η Νίκη Κεραμέως τα παραχωρεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα στην εταιρεία, που μπορεί να τα εκμεταλλευτεί η ίδια ή να τα μεταπωλήσει όσες φορές και σε όποιες εταιρείες επιθυμεί. Στη σελίδα 109 του εγγράφου η ενότητα 8 είναι σαφής ως προς τα παραπάνω.

Δωρεά με αναθέσεις

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καθυστερημένη δημοσίευση των σχετικών συμβάσεων παρά τις επί μήνες εκκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ένα χρόνο μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Webex.

«Η κα Κεραμέως έκρυβε τη σύμβαση με CISCO γιατί όχι μόνο έδωσε εκατομμύρια, αλλά και προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατ. μαθητών. Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καν σχετική ανακοίνωση προς τους αρμόδιους συντάκτες Παιδείας, η κα Κεραμέως ανάρτησε στα μουλωχτά τις συμβάσεις του υπουργείου της με τη CISCO για την τηλε-εκπαίδευση. Εν όψει της σημερινής κοινοβουλευτικής απάντησης στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η κα υπουργός αναγκάστηκε να προσποιηθεί ότι ανταποκρίνεται στο εδώ και ένα χρόνο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα τις σκανδαλώδεις συμβάσεις. Από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η κα Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν. Αντίθετα, κάθε “δωρεά” συνοδευόταν από αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε αυτή να δωρίσει στην εταιρεία κρίσιμα προσωπικά δεδομένα από 1,5 εκατ. πολίτες. Τώρα γίνεται καθαρό γιατί εδώ και ένα χρόνο η κα Κεραμέως κρύβει τις σχετικές συμβάσεις.
Η κα Κεραμέως και η κυβέρνηση συνολικά θα απολογηθούν στους πολίτες για αυτή την αδιανόητη επιλογή που μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από ιδιωτικές εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως εκμεταλλεύονται με απύθμενο θράσος τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι μαθητές και οι γονείς τους και κάνουν την πανδημία ευκαιρία πλουτισμού για τους αρεστούς τους»