Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

To KEΘΕΑ ουσιαστικά δεν τελείωσε. Το τελείωσαν.

Μετά από 38 χρόνια υποδειγματικής λειτουργίας η κυβέρνηση της ΝΔ, τοποθετεί ταφόπλακα, αλλάζοντας την εξαιρετική επιστημονική του προσέγγιση και θεραπευτική λειτουργία, και μετατρέποντάς το σε ένα πάρκινγκ τοξικοεξαρτημένων.
Αφού πραξικοπηματικά ξήλωσαν το προηγούμενο ΔΣ του κέντρου και το αντικατέστησαν αυθαίρετα με τους δικούς τους ανθρώπους, στους οποίους σημειωτέον ετοιμάζονται να κόψουν και μισθούς επίσημα, τώρα προχωρούν σε τεράστιες αλλαγές της φιλοσοφίας και της λειτουργίας του. Ενδεικτικά:
■ Καταργούνται τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και μειώνεται ο αριθμός των θεραπευτικών δομών κατά 1/3 με αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις.
■ Η θεραπευτική́ κοινότητα, ως θεραπευτική πρακτική με αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αντικαθίσταται στην πρόταση από́ ξενώνες διαμονής και κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης! Ολες οι επωνυμίες των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ (Διάβαση, Νόστος, Παρέμβαση, Εν Δράσει, Ιθάκη κ.λπ.) εξαερώνονται με τη μετονομασία τους σε «διευθύνσεις κλινικών εφαρμογών».
■ Επιχειρείται, χωρίς τεκμηρίωση, η αντεπιστημονική συγχώνευση καθόλα ανόμοιων θεραπευτικών δομών, όπως των προγραμμάτων στις φυλακές με τις δομές απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
■ Επιχειρείται η διόγκωση του διοικητικού μηχανισμού των κεντρικών υπηρεσιών, που αυξάνουν τις δομές τους κατά 50%, από 3 τομείς και τα 16 τμήματα σήμερα, σε 3 διευθύνσεις, 2 υποδιευθύνσεις και 25 τμήματα. Επανέρχεται ο καθορισμός αμοιβών για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ.

Παράλληλα, το εξαιρετικά χρήσιμο κοινωνικοποιητικό όργανο της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ, μετατρέπεται σε όργανο-εντολοδόχο, χωρίς καμιά πραγματική αρμοδιότητα.
Αυτά βεβαίως ούτε τυχαία είναι, ούτε απλώς αντιδραστικά. Στοχεύουν σε δύο κατευθύνσεις:
1) Στην υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ, σε όργανο διαχείρισης της μάστιγας των ναρκωτικών, προκειμένου μοναδική διέξοδος των ανθρώπων σε τοξικοεξάρτηση, να αποτελούν πλέον, οι ιδιωτικές δομές απεξάρτησης, που αυξάνονται και πληθύνονται, εδώ και μια 5ετία.
2) Να παραγκωνιστεί η επιστημονικά τεκμηριωμένη λογική της θεραπείας, μέσα από στεγνά προγράμματα, στο πλαίσιο μιας λογικής "συμπτωματικής διαχείρισης" του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, που προφανώς ευνοεί τη διεύρυνση του πελατολογίου των ιδιωτών και πατά επάνω στα άθλια προηγούμενα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Κλείνει λοιπόν το ΚΕΘΕΑ, με υπογραφή Κικίλια, ενός ανθρώπου που θέλει να λέγεται και Υπουργός Υγείας & Πρόνοιας.