Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η νέα μεγάλη των Ελλήνων σφαγή

Ένα δεκασέλιδο κείμενο γραμμένο στα Αγγλικά γεμάτο με νέα σκληρότερα μέτρα, τσεκούρι διαρκείας στις δαπάνες, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές παρέδωσε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Το κείμενο έχει συντάκτη την κυρία Delia Velculescu, η οποία ανήκει στο δυναμικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Επομένως, το κείμενο αυτό προέρχεται κατευθείαν από το ΔΝΤ και αποτελεί, όπως γράφει, το πρόπλασμα του δεύτερου Προγράμματος «σωτηρίας» της χώρας.Τα μέτρα που πάρθηκαν το περασμένο Φθινόπωρο θα αποδειχθούν, όπως όλα δείχνουν, πολύ light σε σχέση με το πακέτο μέτρων που έστειλε η τρόικα μέσω επιστολής και ζητάει στο κάτω μέρος του εγγράφου να μπουν οι υπογραφές όλων των αρχηγών των κομμάτων ώστε να διασφαλίσουν οι δανειστές εταίροι μας ότι θα τηρηθούν κατά γράμμα τόσο από αυτή όσο και από την επόμενη κυβέρνηση.
Πρότερες δράσεις
•    Πλήρης εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή φορολογία επιχειρήσεων, αύξηση αντικειμενικών τιμών κατά 25% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012, πλήρης υλοποίηση του νέου μισθολογίου,
•    Μέτρα για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος του 2012. Το ΔΝΤ προτείνει περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και στην Υγεία αλλά και κλείσιμο οργανισμών. Τα μέτρα αυτά -σημειώνει- είναι ύψους 1% του ΑΕΠ. Τονίζει όμως ότι πρόκειται για μέτρα μείωσης δαπανών και όχι για νέα φορολογία.
•    Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και δημιουργία ενός και μόνο επικουρικού ταμείου.
•    Πλήρης εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» από το Δημόσιο. Περιορισμός και στις εισαγωγές νέων υποψηφίων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Τα 10 μέτρα-φωτιά για τους Έλληνες

- Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25 % τον Ιούνιο με αναδρομική ισχύ από την αρχή του 2012.
- Μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω καταργήσεων οργανισμών.
- Μείωση των επικουρικών συντάξεων και δημιουργία ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης.
- Αρση των νομικών εμποδίων που υπάρχουν για απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών στις τράπεζες.
- Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, γεγονός που αποτρέπει την κρατικοποίησή τους.
- Κατάργηση των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία που δίνουν τη δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλούν σε δόσεις.
- Την κατάργηση κάθε είδους ρυθμίσεων που παρέχουν φορολογική αμνηστία (όπως π.χ. περαίωση).
- Πώληση δυο - τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κλπ) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου.
- Την καθιέρωση σε ετήσια βάση ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται στη φορολογική διοίκηση.
- Την εκδίκαση όλων των εκκρεμών δικών για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.

Αναλυτικότερα

- Επικουρικές: να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα προβλέπει ενιαίο ταμείο, νέο σύστημα εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013-2014.
- Άνοιγμα επαγγελμάτων: επιπρόσθετα μέτρα πέραν του πολυνομοσχεδίου, να καταργηθεί η παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου απαιτείται και συμβολαιογράφος, να καταργηθεί η δυνατότητα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις στους μηχανικούς που συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές τιμές», να αρθούν με νέα νομοθεσία οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα, όπως ορκωτοί λογιστές, μεσίτες κ.λπ., να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών σε εφημερίδες.
- Δημόσιοι Υπάλληλοι: αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 προς 5», με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015.
- Μειώσεις μισθών: με ήπιο τρόπο το κείμενο ζητά την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τρόικα αναιρεί τη θέση της για την κατάργηση του κατώτατου καθώς και του 13ου - 14ου μισθού.
- Μείωση εισφορών: κατά 5% τουλάχιστον των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με παράλληλη μείωση των μη σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.
- Φορολογία: αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, ανάκληση ευνοϊκών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγή των προϊσταμένων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν πιάνουν τους στόχους, τοποθέτηση γενικού γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων με εξειδίκευση στο αντικείμενο, επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, εκδίκαση του 50% των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια έως το τέλος Ιουλίου 2012 και του υπολοίπου 50% έως τον Μάρτιο του 2013, προστασία πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς.
- Τράπεζες: να μειωθούν μισθοί και προσωπικό στις τράπεζες, να παρουσιασθεί σχέδιο για την Αγροτική έως τον Μάρτιο και να αλλάξει ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ειδικότερα, προτείνεται η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού δικαίου και του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ώστε να επιτραπεί/απαιτηθεί η χρήση εργαλείων με κοινές άνευ ψήφου μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε βιώσιμες τράπεζες.
Επίσης, προτείνεται η Τράπεζα της Ελλάδας να εισάγει κανονισμό με τον οποίο οι απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια (core tier) των τραπεζών θα διαμορφωθούν στο 9% από τις αρχές του 2012 και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013.
- Ιδιωτικοποιήσεις: να πωληθούν δύο ή τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2012.