Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πλημμύρες: Κρίσιμη αλλά ελεγχόμενη η κατάσταση

«Κρίσιμη αλλά ελεγχόμενη» χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον Έβρο, που παραμένει από τη Δευτέρα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, μετά από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει  η περιοχή, εξ’ αιτίας των σπασμένων φραγμάτων της Βουλγαρίας και των μεγάλων ποσοτήτων νερού που είχαν αποδεσμευτεί τα προηγούμενα 24ωρα.

Η Βουλγαρία αποδεσμεύει με ελεγχόμενη ροή τις ποσότητες των νερών της, από την πλευρά της Ελλάδος, υπήρξαν τεχνικές κατακλύσεις σε αναχώματα, (Πύθιο, Φέρες).
Το ενδιαφέρον των αρχών ήταν στραμμένο στην περιοχή του Πυθίου, όπου το πρωί η στάθμη του Έβρου μετρήθηκε στα 6 μέτρα και 10 εκατοστά, με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα ενώ σημαντικά αυξήθηκε και η στάθμη του ποταμού Άρδα.
Σε σύσκεψη που έγινε στις Φέρες αποφασίστηκε να γίνει τεχνητή θραύση του αναχώματος στο "Μελισσοκομείο" ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να απομακρυνθεί όσο γίνεται ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν οικισμοί. Στο Ορμένιο, η στάθμη του νερού μέσα στον οικισμό έχει υποχωρήσει στους 40 πόντους και εκφράζονται ελπίδες ότι δεν θα πλημμυρίσουν άλλα σπίτια. 
Την ίδια ώρα αναφορικά με το Ορμένιο, ο Περιφέρειαρχης ΑΜ-Θ εισηγείται στην κεντρική διοίκηση την ενίσχυση των πληγέντων με το ποσό των 2.000 € κατά οικογένεια.