Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Le Monde: Απαράδεκτη η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας


Σε συνέντευξη του οικονομολόγου, συγγραφέα και αναλυτή της εφημερίδας Jean Marc Daniel που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Le Monde επισημαίνεται ότι η απαίτηση να δεσμευθεί επίσημα η Ελλάδα να καταβάλει του τόκους του χρέους της, σε οικονομικό επίπεδο αποσκοπεί στην καθησύχαση των αγορών και των δανειστών ώστε να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού που παραμένουν απαγορευτικά για την Ελλάδα. Απεναντίας σε πολιτικό επίπεδο, η αξιοπιστία ενός τέτοιου μέτρου είναι έωλη εφόσον συνιστά απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος.

Η αγορά μπορεί να θεωρήσει ότι αυτή η λύση είναι δυσβάστακτη οπότε και να την απορρίψει.
Παράλληλα ο Jean Marc Daniel υπογραμμίζει ότι δεν κατανοεί γιατί οι ιθύνοντες της ευρωζώνης επικαλούνται ένα τέτοιο μέτρο αφού έχει παραμεριστεί η ιδέα των ευρωομολόγων ενώ πίσω από όλα αυτά υπάρχει πάντοτε η ιδέα της αμοιβαιοποίησης των δημοσίων χρεών και η δημιουργία των ευρωομολόγων ώστε τα χρέη να είναι ευρωπαϊκή και όχι εθνική υπόθεση.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός δεσμευμένου λογαριασμού ξεκινά από μια νοσηρή λογική που συνίσταται στην εκχώρηση της οικονομικής κυριαρχίας της Ελλάδος.
Και δεδομένου ότι οι αποφάσεις που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα οδήγησαν σε μια οπισθοχώρηση της ανάπτυξης, αυτό το μέτρο δεν έχει ούτε νόημα ούτε νομιμοποίηση. Κατά συνέπεια χρειάζεται να εφαρμοστούν μέτρα περισσότερο ουδέτερα σε πολιτικό επίπεδο παρά ένα κατασταλτικό εργαλείο.
Ακολούθως σε ερώτημα κατά πόσο θεωρεί λογική την ιδέα του να τεθεί η Ελλάδα υπό τον έλεγχο της Ε.Ε. ο κ. Jean Marc Daniel θεωρεί ότι και σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη αργεί να αντιδράσει και δεν βγαίνει μπροστά για να επιλύσει το ζήτημα της κρίσης.
Στο μέτρο που θεωρούμε ότι τα επιτόκια για το χρέος, προκειμένου να καθησυχάσουν οι αγορές, πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία αμοιβαιοποίησης και εξευρωπαϊσμού των χρεών γιατί να μην πάμε ένα βήμα μπροστά υιοθετώντας τα ευρωομόλογα σε αντίθεση με αυτό που έπραξαν οι Μέρκελ Σαρκοζύ το φθινόπωρο όταν παραμέρισαν την ιδέα.