Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ε.Ε: Αναποτελεσματική η δημιουργία του φράχτη


Αναποτελεσματική χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δημιουργία του φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, επαναλαμβάνοντας χθες ότι απορρίπτει το αίτημα των ελληνικών αρχών για συγχρηματοδότηση του έργου. Τέτοιου είδους μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και δεν συμβάλλουν στην καταπολέμηση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, απάντησε σε σχετική ερώτηση την Τρίτη ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης Σεσίλια Μάλμστρομ. 
Τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και αιτήσεων ασύλου. Καταλήγοντας, ο Μ. Τσερκόνε υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει συμβάλλει στη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, παρέχοντας 215 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2007- 2010. Ανέφερε, επίσης, ότι το 2012 η Ελλάδα θα λάβει άλλα 90 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των τεσσάρων κοινοτικών προγραμμάτων για τη διαχείριση των συνόρων.
Χθες, Δευτέρα, ξεκίνησαν – παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή - οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, που έχει προϋπολογισμό 3.162,5.000 ευρώ. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν, ο υπουργός σημείωσε πως η κατασκευή του φράχτη θα προχωρήσει, γιατί είναι νόμος του κράτους και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.