Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Υδάτινος εφιάλτης


Συνεχίζονται οι πολύ δύσκολες στιγμές στον βόρειο Έβρο. Μετά την εκκένωση του Ορμενίου, σε συναγερμό συνεχίζουν να βρίσκονται οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και των δήμων του Έβρου, καθώς διαπιστώνεται συνεχιζόμενη αύξηση των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από τη Βουλγαρία, μέσω του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων Αρδα και Τούντζα. Η ετοιμότητα εστιάζεται στην άμεση εκκένωση των παρόχθιων χωριών, στην περίπτωση που αυξηθεί επικίνδυνα η στάθμη του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού, απειλώντας κατοικημένες περιοχές με πλημμύρες.
 Μετά την εκκένωση σπιτιών στο Ορμένιο που κατακλύστηκε από νερά, υπάρχει σχέδιο και για την προληπτική εκκένωση των παρόχθιων οικιών των χωριών, Δίκαια, Νέα Βύσσα, Μαράσια, παλιά (κάτω) Σαγήνη, Πύθιο και Πράγγιο. Ταυτόχρονα, συνεργεία της Περιφέρειας βρίσκονται από το πρωί στις περιοχές Πραγγίου, Πυθίου, Λαβάρων, Λαγυνών και Πόρου και επεμβαίνουν με εργασίες στα αναχώματα.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες που καταφθάνουν στις αρχές του Έβρου από την Βουλγαρία, προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς τα φράγματα του Στούντεν Κλάντενετς και Ιβαΐλογκραντ, επί του Άρδα ποταμού, εμφανίζουν πληρότητα που ξεπερνά το 100%.
Η εκτίμηση της Πολιτικής Προστασίας είναι πως αν συνεχιστεί η διαρκώς αυξανόμενη σε όγκο και ταχύτητα ροή νερών στην ελληνική κοίτη, δια του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων Άρδα και Τούντζα, ενδέχεται τις επόμενες ώρες να παρατηρηθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε όλα σχεδόν τα παρόχθια χωριά του νομού.
«Η κατάσταση το απόγευμα της Τρίτης φαίνεται να είναι σταθερή , δεν εκκενώθηκαν οικισμοί εκτός από την απομάκρυνση των κατοίκων του Ορμένιου» δήλωσε στη «ΓΝΩΜΗ» η Αντιπεριφερειάρχης κα Γεωργία Νικολάου ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο οικισμός της  Νέας Βύσσας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εισροής υδάτων,  ενώ τα κτήματα  περιμετρικά του χωριού έχουν πλημμυρίσει με τα  συνεργεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ  να βρίσκονται στο Πραγγί, το Πύθειο, τα Λάβαρα, τα Λαγυνά και τον Πόρο και επεμβαίνουν με εργασίες στα αναχώματα.

«Να μη θρηνήσουμε θύματα»

«Η κατάσταση στον Έβρο είναι δύσκολη. Οι κάτοικοι του Ορμένιου έζησαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση αφού η ποσότητα των νερών που δέχτηκαν ξεπερνούσε σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους και αυτή του 1963. Έχουν κατακλυστεί πάνω από 70 σπίτια. Στόχος μας είναι να μην θρηνήσουμε θύματα» ήταν τα λόγια του Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης

Νεκροί στη Βουλγαρία

Μεγάλα τα προβλήματα στη Βουλγαρία, ιδιαίτερα στο Μπισέρ. Οι νεκροί από τις πλημμύρες  φτάνουν τουλάχιστον τους οκτώ. Η χώρα αναμένεται να κηρύξει εθνικό πένθος για τα θύματα των πλημμυρών. Οι καταρρακτώδεις βροχές και το λιώσιμο του χιονιού είχαν ως συνέπεια να ξεχειλίσει  ο Έβρος και διάφορα τοπικά ποτάμια. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί οι περιφέρειες Χάσκοβο και Κίρτζαλι.
Στα νερά του Άρδα έχασε τη ζωή του ανδρόγυνο που περνούσε γέφυρα κοντά στο χωριό Ματζάροβο, όταν παρασύρθηκε από τα άγρια νερά του παραποτάμου του Έβρου. Από τους χειμμάρους παρασύρθηκε επίσης και αυτοκίνητο στο Μπίσερ, κοστίζοντας τη ζωή στους δύο επιβαίνοντες.