Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Επιστροφή της ελονοσίας στον Έβρο


ΔΥΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΕΡΩΝ, ΑΠΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ «ΝΤΟΠΙΑ» ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Προειδοποιητικό «καμπανάκι» έχει ηχήσει στο νομό Έβρου εδώ και λίγα 24ωρα, μετά και το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα ελονοσίας, σε 48χρονο άνδρα από τις Φέρες. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες αντίστοιχο κρούσμα εντοπίστηκε σε 42χρονη και πάλι από την περιοχή των Φερών, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες που κάνουν λόγο για τα πρώτα αυτόχθονα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή μας, εδώ και δεκαετίες.
Ο απότομος υψηλός πυρετός είναι το πρώτο που θα πρέπει να προβληματίσει τον κάθε ασθενή και να τον οδηγήσει αμέσως στο γιατρό. Η ελονοσία είναι μία ασθένεια που έχει πολύ καλές πιθανότητες πλήρους ίασης, δίχως επιπλοκές, εφόσον όμως γίνει γρήγορα η διάγνωσή της. Σημειώνεται πάντως πως ο 48χρονος, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, βρίσκεται πλέον σε καλή κατάσταση και η θεραπεία του προχωρά ομαλά.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής της Β’ παθολογικής κλινικής του ΔΠΘ και διευθυντής της μονάδας ειδικών λοιμώξεων του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Στράτος Μαλτέζος, μιλώντας στον Maximum FM, μέχρι σήμερα, τα όποια κρούσματα ελονοσίας ήταν «εισαγόμενα», προέρχονται δηλαδή κυρίως από μετανάστες. Με τα δύο όμως τελευταία κρούσματα από την περιοχή των Φερών, εξάγεται το συμπέρασμα, ότι τα μολυσμένα κουνούπια ενδημούν στον Έβρο. Όπως είναι γεγονός, και φέτος, το πρόβλημα με τα κουνούπια στο νομό ήταν τεράστιο, ενώ ούτε οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων βοηθούν ιδιαίτερα στην καταπολέμησή τους. Ο κ. Μαλτέζος συνέστησε στους κατοίκους να προφυλάσσονται, εκτίμησε ωστόσο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας, κι  ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό, όπως ήταν και στη Λακωνία, όπου είχαν και πάλι εμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας πριν από 2 χρόνια.

Σε «καραντίνα» οι Φέρες

 Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η διοίκηση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ στο πλαίσιο ενημέρωσης διεξήχθη πρόσφατα στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ημερίδα ευαισθητοποίησης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και ελέγχου των συμπτωμάτων της ελονοσίας.
Ωστόσο, μία ακόμη διάσταση που προκαλεί ανησυχία σε όλους είναι η «καραντίνα» στην οποία αυτομάτως μπαίνει η ευρύτερη περιοχή των Φερών, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αιμοδοσίας. Ο πρόεδρος των εθελοντών αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης Τάσος Κοντακίδης, με δηλώσεις του στον Maximum, σημειώνει πως για έξι ολόκληρους μήνες, μετά το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα, κανένας κάτοικος ή ακόμη και για λίγες ώρες επισκέπτης της περιοχής των Φερών δεν μπορεί να δώσει αίμα για οποιονδήποτε λόγο. Με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες που ήδη υπάρχουν στην περιοχή για αίμα, αλλά και τη μειωμένη προσφορά, αντιλαμβάνεται κανείς πως η εξέλιξη αυτή, μόνο ως ευχάριστη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί…
 H Ελλάδα θεωρείται «χώρα ελεύθερη ελονοσίας» από το 1974, ωστόσο σποραδικά κρούσματα συνέχισαν να καταγράφονται και τα επόμενα χρόνια. Τα νέα περιστατικά σημείωσαν σημαντική αύξηση το 2011, οπότε καταγράφηκαν 42 κρούσματα χωρίς ιστορικό μετακίνησης: 36 στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας και 6 στις Π.Ε Ανατολικής Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Λάρισας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2012 καταγράφηκαν 19 κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης: 10 στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας και 9 σε Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Καρδίτσα και Ξάνθη.

  Κική Ηπειρώτου - Δημοσιεύθηκε στην εφημ. ΓΝΩΜΗ