Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Παρέμβαση Σαμοθρακιτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Κοινωνούς στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σαμοθράκη έκαναν οι φορείς του νησιού τους περιφερειακούς συμβούλους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λαμβάνοντας τη συμπαράστασή τους στο μεγάλο αγώνα που ξεκινούν. Το επόμενο βήμα τους είναι οι επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις και άμεσες λύσεις στα ζητήματα του νησιού.

Τη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης εισηγήθηκε η παράταξη της Περιφερειακής Αναγέννησης, ενώ το δήμο Σαμοθράκης εκπροσώπησαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, κ.κ. Χρήστος Πρόξενος και Παναγιώτης Παππάς, και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Χρυσάνθη Αντωνάκη. Είχαν προηγηθεί συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Σαμοθράκης, συσκέψεις των επαγγελματικών φορέων του νησιού, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου.
Από εκεί, προέκυψε ένα ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, τα προβλήματα και οι προτεινόμενες λύσεις. Με «όπλο» αυτό το ψήφισμα και την ομοφωνία όλων των φορέων και κατοίκων της Σαμοθράκης, αναμένονται συναντήσεις αντιπροσωπείας τους με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, στις οποίες υποβοηθητικό ρόλο θα έχει και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης.
Βασικότερο πρόβλημα της Σαμοθράκης είναι η τραγική υποχρηματοδότηση του Δήμου, και γι’ αυτό ζητούν απόδοση τουλάχιστον του 50% των απολεσθέντων πόρων για λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των τελευταίων ετών, προκειμένου να καταστεί βιώσιμος ο Δήμος. Παράλληλα, ζητείται να διασφαλιστεί όχι μόνο η παραμονή του υπάρχοντος προσωπικού, αλλά και ενίσχυσή του με εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ μεγάλη ανησυχία δημιουργείται από τη διαρκή υποβάθμιση οποιουδήποτε κρατικού φορέα ή οργανισμού στο νησί.
Για παράδειγμα, στο μέγιστο βαθμό έχει αποψιλωθεί το κέντρο υγείας, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το υπολιμεναρχείο Σαμοθράκης μετατρέπεται σε λιμενικό σταθμό. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν η αφαίρεση του Ειρηνοδικείου και του Τελωνείου από την περιοχή, κάτι που έχει άμεσες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων.
Στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως γράφει ο «Χρόνος», οι εκπρόσωποι του νησιού ζήτησαν σταδιακή επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Διαφορετικά, ξεκαθάρισαν, πως είναι διατεθειμένοι ακόμα και να παραιτηθούν ομαδικά. «Εμείς με το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα. Αυτός ο αγώνας ή θα μας δικαιώσει ή έσχατη λύση για εμάς είναι η παραίτηση όλου του δημοτικού συμβουλίου και ακόμη ακόμη να μην συμμετέχουμε στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Το ότι θα προβούμε σε παραίτηση είναι απόφαση που έχουμε πάρει στην περίπτωση που δεν πάρουμε πειστικές απαντήσεις», τόνισε ο κ. Πρόξενος.
Από την πλευρά του ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι καιρός πλέον να μπει μια διεκδικητική φωνή, μια φωνή αγώνα από το νησί πιο έντονα στην Περιφέρεια, αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή», επισημαίνοντας ότι «ζούμε μια πραγματικότητα που ναι μεν αφορά όλη την Ελλάδα, αλλά σε νησιά όπως το δικό μας, που είναι και απομονωμένο και από το γεωφυσικό του περιβάλλον δύσκολο, το πρόβλημα γίνεται πολύ πιο έντονο». «Αν τελικά δούμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση σε κάποια τουλάχιστον από τα θέματα, που αφορούν στο δήμο», διαμήνυσε, «προτιθέμεθα να παραιτηθούμε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, γιατί δε βλέπουμε να έχουμε άλλο λόγο ύπαρξης εκεί».
 «Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί», τόνισε, «είμαστε άνθρωποι που μπήκαμε μπροστά για να προωθήσουμε κάποια πράγματα όσο μπορούμε στο νησί μας». «Αν δούμε ότι η παρουσία μας δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο», κατέληξε, «τότε προτιθέμεθα να παραιτηθούμε».
Το επόμενο διάστημα δεκαμελής επιτροπή που ορίστηκε στο νησί πρόκειται να μεταβεί στην πρωτεύουσα όπου θα έχει επαφές με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Συναντήσεις ετοιμάζει για το ίδιο θέμα και ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης ο οποίος τόνισε ότι, «θα προσδιορίσω εγώ μία συνάντηση γύρω στις 27-28 του Γενάρη να βρεθούμε με τα συναρμόδια υπουργεία και με την τοπική κοινωνία για να δούμε ποιες θα είναι οι δεσμεύσεις της εξουσίας μπροστά στα προβλήματα».  

 Το ψήφισμα

Το στίγμα και το βασικό διεκδικητικό πλαίσιο του νησιωτικού δήμου, με ιδιαίτερη έμφαση στο αίσθημα αδικίας που επικρατεί στη Σαμοθράκη, περιλαμβάνονται στο ψήφισμα που εξέδωσαν οι φορείς από κοινού:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Δήμος Σαμοθράκης αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης του νησιού προσπαθεί για σειρά ετών να αναδείξει ότι οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει από το κράτος δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του νησιού. Από την εφαρμογή του Καλλικράτη η κατανομή πόρων γίνεται με τα προβλεπόμενα κριτήρια συνάρτηση με τις αποφάσεις κεντρικών οργάνων. Διαπιστώνουμε ότι ορισμένα νησιά έχουν ευνοηθεί και ορισμένα έχουν σαφώς αδικηθεί, διότι λαμβάνεται υπόψη μόνο το πληθυσμιακό κριτήριο και όχι οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τόπου (γεωμορφολογία, αύξηση πληθυσμού κατά την τουριστική περίοδο κ.λ.π.)
Τα τρία τελευταία έτη έχουν γίνει περικοπές αναλογικά σε όλους τους Δήμους, αλλά για τον Δήμο Σαμοθράκης ιδιαίτερα τα τελευταία δύο έτη οι περικοπές αυτές με τις ανάλογες κρατήσεις και τις παρακρατήσεις από προκαταβολές που είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να λαμβάνει έχουν ως αποτέλεσμα η μηναία κατανομή ΚΑΠ να μην ξεπερνάει τα 39.000,00 € η δε μείωση της ΣΑΤΑ ειδικά για το έτος 2014 έχει χάσει το χαρακτήρα της (75.000,00 €).
Οι περικοπές πόρων στους Ο.Τ.Α τα τελευταία δύο έτη ξεπερνούν το 50% , ωστόσο αιτούμαστε να λάβετε υπόψη σας τις καθαρές αποδόσεις σε κάθε νησιωτικό δήμο, διότι διαπιστώνουμε ότι έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου νησιά πολύ υποδεέστερα της Σαμοθράκης εισπράττουν αναλογικά περισσότερα χρήματα.
Η πολυαναμενόμενη αλλαγή κριτηρίων στην κατανομή πόρων στους Ο.Τ.Α. φαίνεται ότι εξακολουθεί να στηρίζεται στο πληθυσμιακό κριτήριο που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Για το λόγο αυτό και κατόπιν της 1η συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10-1-2014 και είχε χαρακτήρα λαϊκής συνέλευσης αποφασίστηκε ομόφωνα η χωρίς αναβολή η κινητοποίηση του νησιού για την διεκδίκηση των και αιτημάτων του:

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

1ο Απόδοση τουλάχιστον του 50% των απολεσθέντων πόρων για λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των τελευταίων ετών προκειμένου να καταστεί βιώσιμος ο Δήμος μας.
2ο Την διασφάλιση όχι μόνο του υπάρχοντος προσωπικού του Δήμου Σαμοθράκης και των Νομικών Προσώπων του αλλά και την επαρκή στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.
3ο Την προώθηση επιτέλους των λοιπών αναπτυξιακών ζητημάτων του νησιού από την Ελληνική Πολιτεία.
4ο Να σταματήσει η υποβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών που λειτουργούν στο νησί προκειμένου να διασφαλιστούν όλες οι παράμετροι ασφάλειας, υγείας και γενικότερα ποιότητας ζωής.
5οΖητάμε άμεσο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να τεκμηριώσουμε τις θέσεις μας και να λάβουμε τις σχετικές απαντήσεις.