Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Eldorado: «Δεν προχωρά τίποτα πριν τις εκλογές»


Της Κικής Ηπειρώτου

Την έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει το θέμα της εξόρυξης του χρυσού στην περιοχή της Θράκης λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου, για ευνόητους λόγους, επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας Eldorado Gold, που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή του Περάματος.

«Εκτιμάται ότι το πρότζεκτ στο λόφο του Περάματος δεν πρόκειται να πάρει έγκριση πριν τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα το Μάιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας Πολ Ράιτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2013.
Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί τον Μάρτιο του 2013 κυβερνητική παρέμβαση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος έκανε λόγο για νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων όσον αφορά την επένδυση στο Πέραμα, τα οποία  θα επανεξέταζε, «προτού προχωρήσει στην τελική της απόφαση». Τότε, είχε εκτιμηθεί πως η κίνηση αυτή είχε ως στόχο την εκτόνωση της έντασης που είχε προκληθεί στη Χαλκιδική για την εκεί προσπάθεια εξόρυξης.
Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, η εταιρεία Eldorado Gold ανακοίνωσε τη μείωση των δαπανών της για το 2013, λόγω της υποχώρησης των τιμών του χρυσού και τη μετάθεση κατά ένα έτος της έναρξης παραγωγής σε τρία άλλα έργα, μεταξύ των οποίων και αυτό στο Πέραμα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέβαλε κατά ένα έτος,-από το 2015 στο 2016-  την έναρξη παραγωγής στις Σκουριές και στο Πέραμα. Τότε, από όσους αντιδρούν στην υλοποίηση μίας τέτοιας επένδυσης, είχε εκφραστεί η ανησυχία πως η κίνηση αυτή έχει ως στόχο τον εφησυχασμό της τοπικής κοινωνίας.
Σήμερα, λίγους μήνες αργότερα, η εταιρεία μεταθέτει τις εκτιμήσεις της για αδειοδότηση του έργου στο Πέραμα, μετά τις εκλογές του Μαΐου, αλλά πάντως, μέσα στο 2014. Όπως σημείωσε ο κ. Ράιτ κατά την συνέντευξη τύπου της Πέμπτης, η εταιρεία έχει μειώσει το διαθέσιμο κεφάλαιο για το πρότζεκτ του Περάματος στα 25 εκ. δολάρια και εκτιμά πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2014, εφόσον νωρίτερα υπάρξει η έγκριση της επένδυσης.
Όσο για τις Σκουριές, ο κ. Ράιτ εκτίμησε πως έχει καθοριστεί πως θα ξεκινήσει σε πλήρη εξέλιξη μέσα στο χρόνο που διανύουμε.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ