Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ερχεται στην Αλεξανδρούπολη από την ΚΛΑ η βραβευμένη "Miss Violence"



Η πολυαναμενόμενη ταινία του Αλέξανδρου Αβράνα "Miss Violence" που κατέκτησε πληθώρα διακρίσεων και βραβείων έρχεται την Δευτέρα και την Τρίτη από την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης στο Δημοτικό Θέατρο. Το «Miss Violence» είναι μια ταινία δυνατή, άψογα σκηνοθετημένη, λιτή στη μορφή της αλλά πλούσια σε νοήματα, και με εξαιρετικές ερμηνείες. Μια θαρραλέα και κινηματογραφικά υποβλητική διαδρομή ως την καρδιά του σκοταδιού της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.


Την ημέρα των ενδέκατων γενεθλίων της, η Αγγελική σβήνει τα κεράκια της τούρτας της και πέφτει από το μπαλκόνι. Το βασανιστικό «γιατί» που αιωρείται, θα απαντηθεί στα επόμενα 99 λεπτά.
 Το "Miss Violence" αφηγείται την ιστορία της πτώσης ενός 11χρονου κοριτσιού που την ημέρα των γενεθλίων της θα πηδήξει από το μπαλκόνι στο κενό χαμογελώντας. Και μιας οικογένειας που προσπαθεί επίμονα να πείσει τις αστυνομικές αρχές πως ο θάνατος του κοριτσιού ήταν ένα ατύχημα. Ποιο είναι το μυστικό που πήρε μαζί της η μικρή Αγγελική; Γιατί η οικογένεια προσπαθεί πεισματικά να την "ξεχάσει" και να συνεχίσει τη ζωή της;

Διακρίσεις

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Αλέξανδρος Αβρανάς απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα, ενώ το βραβείο καλύτερου ηθοποιού κέρδισε ο Θέμης Πάνου. Λίγο πριν, η ταινία είχε ήδη πάρει τα βραβεία Arca Cinema Giovani και Fedeora.
Η επιτυχημένη πορεία της ταινίας συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, οπότε και οι Αλέξανδρος Αβρανάς και Κώστας Περούλης τιμήθηκαν με το βραβείο καλύτερου Σεναρίου για το "Miss Violence" στο πλαίσιο του24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης.
Ο ξένος Τύπος έκανε λόγο για "τη σκληρότερη ταινία όλων των εποχών", με διθυραμβικά σχόλια να συνοδεύουν τα σχετικά άρθρα.

«Δεν είναι σκληρή ταινία. Η αλήθεια της είναι".

Σε συνέντευξή του στο Flix.gr, ο Αλέξανδρος Αβρανάς δήλωσε για την ταινία: "Το "Miss Violence" δεν είναι σκληρή ταινία. Η αλήθεια της είναι".
"Νιώθω εξαιρετικά τυχερός και ικανοποιημένος, όχι μόνο για την επιλογή της ταινίας στη Βενετία, αλλά και για το ότι μπόρεσα να κάνω ακριβώς την ταινία που ήθελα δίχως κανέναν συμβιβασμό. Κάτι που οφείλετε σε έναν μεγάλο βαθμό και στον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, έναν άνθρωπο που μου επένδυσε στο φιλμ έδωσε την δυνατότητα να κάνω το φιλμ δίχως να χρειαστεί να συμβιβαστώ, ή να μπλεχτώ σε κανενός είδους "δολοπλοκίες" ή "συναλλαγές".
Το "Miss Violence" είναι μια πολύ ειλικρινής, καθαρή ταινία, δίχως καμία 'υπεροπτική' διάθεση δίχως καμιά σοβαροφάνεια, καμιά από τις παγίδες στις οποίες συχνά πέφτουμε οι νέοι σκηνοθέτες. 'Εχει σαν στόχο να αφηγηθεί μια ιστορία και το κάνει όσο πιο άμεσα μπορεί.
Ναι είναι μια ιστορία που έχει να κάνει με την Ελλάδα του σήμερα, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να διαδραματίζεται παντού. Καταλαβαίνω ότι ίσως υπάρχει μια διάθεση κι εδώ κι έξω να διαβάζουμε σχεδόν οτιδήποτε ελληνικό σαν μια παραβολή για την κρίση, όμως ακόμη κι αν η κρίση είναι παρούσα σε δεύτερο πλάνο στο φιλμ, πρόκειται για μια κοινωνική, οικογενειακή κρίση που δεν έχει να κάνει τόσο με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Αυτό που περιγράφει το φιλμ άλλωστε, δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι κάτι που υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, απλά σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες η κοινωνία μας είναι περισσότερο έτοιμη αν όχι να το αντιμετωπίσει, τουλάχιστον να το κοιτάξει κατάματα".

Ινφο
Με την ψυχρή μεθοδολογία ενός Χάνεκε (γεωμετρική αυστηρότητα, αποχρωματισμένα πλάνα) και την υπαινικτική μαεστρία ενός Πολάνσκι (η απειλή που παραμονεύει εκτός κάδρου), ο Αβρανάς περιγράφει γλαφυρά τις δομές εξουσίας που γεννούν την ενδοοικογενειακή (και όχι μόνο) βία, θέτοντας επώδυνα ερωτήματα για τη συνενοχή των θυμάτων, την υποταγή ως μέθοδο επιβίωσης και τη συγκάλυψη κάθε είδους καταπιεστικής συμπεριφοράς με το μανδύα της κανονικότητας. Αργυρό Λιοντάρι σκηνοθεσίας και βραβείο αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλέξανδρος Αβρανάς
  • ΣΕΝΑΡΙΟ: Αλέξανδρος Αβρανάς, Κώστας Περούλης
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττάκη, Ελένη Ρουσσινού, Σίσυ Τουμάση, Χλόη Μπολότα, Γιώτα Φέστα, Μηνάς Χατζησάββας
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98'