Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

Ανάστατοι οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών

ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΡΟΥ, ΡΟΔΟΠΗΣ, ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών όλης της χώρας λόγω του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο.
Στο επίκεντρο της κριτικής είναι οι διατάξεις που προβλέπουν την κλήρωση θέσεων για τις λαϊκές αγορές, ο χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, ο καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών από τα δημοτικά συμβούλια και όχι από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως μέχρι σήμερα ίσχυε, η αυστηροποίηση των κυρώσεων σε παραβάτες με την επιβολή υψηλών προστίμων που μπορεί να φθάσουν μέχρι και 5.000 ευρώ, η φορολογική ενημερότητα για την αναθεώρηση της άδειας τους, καθώς και η μείωση του χρόνου διάρκειας για εμποροπανήγυρη.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των φορέων που πήραν τον λόγο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, επέμειναν στην ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα μέτρα θα εξοντώσουν 50.000 οικογένειες που ζουν από το επάγγελμα αυτό, και χαρακτήρισαν δίκαιες τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα με το κλείσιμο των λαϊκών αγορών.
Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που εξοντώνει παραγωγούς και επαγγελματίες που εργάζονται σε λαϊκές αγορές κατατέθηκε χωρίς να γίνει καμία διαβούλευση και αιφνιδιαστικά.
«Θα έχουμε μείωση του αριθμού των εργαζομένων, γιατί οι δήμοι θα μειώσουν τις θέσεις, ενώ με την κλήρωση κάποιοι παραγωγοί δεν θα τις πάρουν. Η κλήρωση δεν είναι άρση των αδικιών, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά τυφλή αποπροσανατολιστική λύση που στοχεύει στη διάλυση των λαϊκών αγορών» προσέθεσε ο κ. Μόσχος.
«Η λογική της διάταξης για την ανανέωση των αδειών εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και όχι τη διαφάνεια στις λαϊκές αγορές και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Κώστας Κακαράντζας.
Οι αιτιάσεις του κ. Μόσχου περί μείωση θέσεων στις λαϊκές αγορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά. «Σταματήστε να ψεύδεστε. Έγινε η διαβούλευση και απόδειξη είναι τα υπομνήματα που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο από τα συνδικαλιστικά σωματεία. Ούτε προκύπτει από πουθενά η κατάργηση θέσεων στις λαϊκές αγορές» αντέτεινε ο υφυπουργός.

Αντιδράσεις και στην ΑΜΘ

Τις θέσεις 4 σωματείων Λαϊκών Αγορών των Νομών Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, μέσω επιστολής που συνέταξαν, προώθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΠΑΜ-Θ κ.Γεώργιος Γερομάρκος στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ.Αθανάσιο Σκορδά καθώς και στους Βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Στην επιστολή των παραγωγών από τους 4 νομούς, υπογραμμίζονται οι λόγοι της διαφωνίας τους αναφορικά με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης.
 «Σχετικά με την χορήγηση θέσεων κάθε έτος με κλήρωση όλων των θέσεων, διαφωνούμε για τους εξής λόγους.
1) Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κατόπιν απόφασης (υπ’ αριθμόν ΑΔΑ 457Ρ7ΛΒ-ΜΧ5) του περιφερειακού συμβουλίου Αν. Μακ. Θράκης σας αποστέλλουμε αντίγραφο αυτής, εισηγητής ήτανε ο Αναπληρωτής γενικός διευθυντής ανάπτυξης Κ.Δ. Μανανάς, για την μοριοδότηση ή τοποθέτηση των πωλητών Επαγγελματιών και Παραγωγών, γίνεται μοριοδότηση από την γνωμοδοτική επιτροπή του Π.Δ. 51/2006 όπως αυτή συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμόν 252/29-10-2013 απόφαση της επιτροπής ανάπτυξης του περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακ. Θράκης. Όλοι οι ενδιαφερόμνοι κάνουν αίτηση για τη θέση που θέλουν και την παίρνουν. Εάν υπάρχει ισοβαθμία στα μόρια τότε γίνεται κλήρωση ενώπιον των ενδαφερομένων. Όταν τελειώσει όλη η διαδικασία και δεν υπάρχουν ενστάσεις πηγαίνει από την γνωμοδοτική επιτροπή προς έγκριση στην επιτροπή ανάπτυξης του Περιφ. Συμβουλίου. Η διαδικασία είναι εντελώς διάφανη και λειτουργεί δίκαια. Εμείς στην περιφέρεια πληρώνουμε ημερήσιο τέλος απευθείας στους δήμους οι ίδιοι οι επαγγελματίες και δεν υπάρχει παραμικρή πιθανότητα για παράνομο χρηματισμό. Κάνοντας κλήρωση των θέσεων κάθε χρόνο θα δημιουργηθεί αναστάτωση μεταξύ των πωλητών αλλά και των καταναλωτών.
2) Θεωρούμε ότι είμαστε το μοναδικό επάγγελμα στην Ελλάδα που για να συνεχίσει να επιβιώνει την επόμενη ημέρα, του ζητάει το κράτος ασφαλιστική ενημερότητα. Θέλουμε να άρετε τον ασφαλιστικό φορέα από τα κριτήρια της θεώρησής μας, οποιαδήποτε αντίθετη απόφαση θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας και θα στείλει στους δρόμους χιλιάδες επαγγελματίες με τις οικογένειες τους. Παρακαλούμε επιλυθείτε του προβλήματος μας με επιείκεια σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.
3) Άρθρο 14 παράγραφος 11. Να συμπληρωθεί ότι και οι κάτοχοι των αδειών θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές που προσέρχονται πριν την λήξη τους, (επιστολή στις αρ. πρωτοκόλλου Α2 802/23-7-2013).
4) Άρθρο 4 παράγραφος 2. Προτείνουμε η μεταφορά της λαϊκής να τυγχάνει και την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου. Σκοπός των παραπάνω προσθηκών αλλαγών και διορθώσεων που ζητούμε είναι να εξακολουθήσει να υπάρχει στις λαϊκές αγορές η κατηγορία του επαγγελματία-πωλητή, για όλους αυτούς που η πολιτεία μέχρι τώρα τους έχει παραχωρήσει την παραπάνω άδεια, γιατί η απομάκρυνσή τους από τις λαϊκές αγορές θα στερήσει από τα κρατικά ταμεία χρήματα (ΦΠΑ, Φόρο Εισοδήματος, Φόρο Επαγγέλματος). Επίσης θα δημιουργήσει κοινωνική έκρηξη γιατί θα προστεθούν στους χιλιάδες ανέργους που υπάρχουν ήδη και νέοι, δημιουργώντας ταυτόχρονα στην αγορά πληθωριστικές τάσεις μιας και  η συμμετοχή τους στις λαϊκές αγορές λόγω του ανταγωνισμού κρατάει χαμηλά τις τιμές των προϊόντων».

Δημοσιευθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ