Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

4 χρόνια ανενεργό το βυζαντινό μουσείο Διδυμοτείχου

Ορισμένες εκκρεμότητες απομένουν ακόμη για την έναρξη λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου του Διδυμοτείχου, το οποίο αν και ολοκληρώθηκε πριν 4 χρόνια, δεν έχει ακόμη ανοίξει τις πύλες του για το κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία του Μουσείου εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εντός του 2014.
To θέμα απασχόλησε και την πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα Real News, στην οποία τονίζεται το γεγονός ότι το μοναδικό βυζαντινό μουσείο της Θράκης, παραμένει ουσιαστικά ανενεργό, μολονότι κτιριακά έχει αποπερατωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια! Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, το κτίριο του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου αποπερατώθηκε το 2010, μετά από περιπέτειες 15 χρόνων, που όμως δεν τελείωσαν τότε, καθώς μέχρι σήμερα το μουσείο δεν έχει καταστεί επισκέψιμο. Μόνο πέρυσι, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου, υποδέχθηκε σε …δοκιμαστική φάση κάποιους επισκέπτες, όμως στη συνέχεια δεν πέρασε στην πολυαναμενόμενη μόνιμη λειτουργία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υφίστανται ορισμένες εκκρεμότητες σε σχέση με τα εποπτικά και πληροφοριακά μέσα και τη μόνιμη οργάνωση της έκθεσης.
Πάντως, τον περασμένο Απρίλιο έγινε μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια κάποιων οπτικοακουστικών μέσων. Με αυτά και με αυτά η έναρξη της μόνιμης λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου παραμένει αόριστη, αν και τοπικοί παράγοντες την τοποθετούν μέσα στο 2014. Αυτό που επισημαίνεται από φορείς και κατοίκους της περιοχής είναι ότι από την πολυετή αυτή καθυστέρηση, 
χαμένο βγαίνει το Διδυμότειχο (αλλά και ολόκληρη η Θράκη), αφού το μουσείο αναμένεται να αποτελέσει πόλο επισκεπτών.

500 χρόνια ιστορίας

Περισσότερα από 500 ευρήματα που προέρχονται από Διδυμότειχο αλλά και ολόκληρη τη Θράκη θα παρουσιάζονται στους χώρους του μουσείου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει έναυσμα και για επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της περιοχής δυτικά του Έβρου.
Το μουσείο παρουσιάζει την ιστορία του Διδυμοτείχου σε μια παράλληλη αφήγηση, ξεκινώντας από τον 2ο αι. μ.Χ. όταν ιδρύθηκε στον λόφο της Αγίας Πέτρας η Πλωτινόπολη από τον αυτοκράτορα Τραϊανό.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ότι το Διδυμότειχο ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Βυζαντίου και αποτέλεσε σε διάφορες περιόδους διοικητική και στρατιωτική βάση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έγινε πρωτεύουσα του Βυζαντίου τρεις φορές και είναι το μέρος όπου διάλεξε να στεφθεί αυτοκράτορας ο Ιωάννης Καντακουζηνός διαδεχόμενος τον Ανδρόνικο Γ '.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ