Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Βόρεια Ελλάδα: Τουρκικό ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα

Τουριστικά ακίνητα της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως ξενοδοχειακές μονάδες 4 και 5 αστέρων αλλά και το γνωστό (τουλάχιστον στους Θεσσαλονικείς) Καραβάν Σαράι "αναζητούν" επενδυτές από την Τουρκία με σκοπό την πώληση, μίσθωση, συνεκμετάλλευση ή άλλες συνεργασίες. Τα εν λόγω ακίνητα είναι περίπου δέκα και θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που οργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Μαΐου. Σε αυτά συγκαταλέγονται ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Θάσου και της Αλεξανδρούπολης. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτιριακό συγκρότημα που έμεινε γνωστό με το όνομα Καραβάν Σαράι, καθώς κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου κτιρίου του 15ου αιώνα, το οποίο -όπως εξάλλου προδίδει το όνομά του- λειτούργησε (και) ως πανδοχείο. Σε τμήμα του Καραβάν Σαράι στεγάζονταν μέχρι πρότινος, το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο γωνιακό τμήμα επί των οδών Βενιζέλου και Βαμβακά. Το Δημαρχείο στεγάστηκε εκεί επί 53 χρόνια, από το 1958 έως και το 2011.
"Πρόκειται για μια συντονισμένη ενέργεια που διευκολύνει τους δυνητικά υποψήφιους επενδυτές να γνωρίσουν τις προοπτικές που υπάρχουν στον τουριστικό τομέα της βόρειας Ελλάδας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Σαπουντζής, ιδρυτής της εταιρείας Tourism Plus, που σε συνεργασία με την εταιρεία "Μαμάρας και Συνεργάτες" και την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας- TURSAB, διοργανώνουν την εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο: "Greek Properties- Turkish Tourism Investors Event".
Οι δύο εταιρείες είναι μέλη του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β.Ελλάδος και είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν αυτό το "άνοιγμα" στην αγορά της γείτονος. "Απευθυνόμαστε στην αγορά της Τουρκίας καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Από τη μια, η οικονομία της Τουρκίας που ανθίζει και από την άλλη, το γεγονός ότι, όλο και περισσότεροι Τούρκοι επιλέγουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, αγαπούν τη χώρα και θαυμάζουν τον πολιτισμό της", πρόσθεσε ο κ.Σαπουντζής.
Στην εκδήλωση αναμένεται να μιλήσουν: ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τομπάς, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων (TURSAB), Μπασαράν Ουλουσόι, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (TUGIAD) Αλί Γιουτσελέν, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Επενδυτών Τουρισμού (TYD) Μουράτ Ερσόι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Τουρκίας (TUROFED) Οσμάν Αγίκ, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων(DEIK) Μπαγρί Τζαν Καλιτσίογλου, ο γενικός διευθυντής της Turkish Airlines Ουτκού Γιαζάν και ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Νικος Μαθιουδάκης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει, επίσης, παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, για την οποία έχει προσκληθεί να μιλήσει ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ