Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Σε θέση μάχης οι διεκδικητές της ψήφου των Εβριτών

Λιγότερες από 48 ώρες μας χωρίζουν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, 18 Μαΐου. Τα σχολεία, όπου θα στηθούν οι κάλπες είναι σήμερα κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά και τη Δευτέρα 19 του μηνός. Στο δήμο Ορεστιάδας την ψήφο των δημοτών διεκδικούν πέντε υποψήφιοι συνδυασμοί: Η «Δημοτική Αλληλεγγύη» του νυν και υποψηφίου για τρίτη φορά, Δημήτρη Μουζά, η «Ορεστιάδα στην πρώτη γραμμή», του Βασίλη Μαυρίδη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Σταμάτη Γκατζίδη, η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών για το δήμο Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας» με επικεφαλής τον Βαλάντη Παντσίδη και ο συνδυασμός «Τόπος να Ζω» της Μαρίας Γκουγκουσκίδου.
Στην Αλεξανδρούπολη, έξι είναι οι υποψήφιοι συνδυασμοί: «Πόλη και Πολίτες» του Βαγγέλη Λαμπάκη, «Δήμος και Δημότες» του Απόστολου Φωτιάδη «ΑΝΑΣΑ για την Αλεξανδρούπολη» του Παύλου Μιχαηλίδη, «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Σάββα Δευτεραίο, «ΑλλάΖουμε» του Νίκου Τζανίδη και «ΝΕΟΙ Άνθρωποι» με υποψήφιο δήμαρχο τον Ιωάννη Γιαννόπουλο. Στο δήμο Διδυμοτείχου, οι υποψήφιοι συνδυασμοί είναι τρεις: «Ώρα ευθύνης για το Διδυμότειχο» του νυν και ξανά υποψηφίου δημάρχου, Παρασκευά Πατσουρίδη, «Δήμος για όλους» του πρώην δημάρχου, Χρήστου Τοκαμάνη και «Βήμα Εμποστοσύνης» της Βάγιας Καραφεΐζη. Τρεις είναι οι υποφηφιότητες και στο δήμο Σουφλίου: «Νέα Πορεία» του νυν δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου, Βαγγέλη Πουλιλιού, «Συνεργασία-Ανάπτυξη-Συνοχή» του Παναγιώτη Καλακίκου και «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Κυριακίδη.
Τέλος, τρεις είναι οι υποψηφιότητες και στο δήμο Σαμοθράκης: Η «Δημοτική Ενωτική Συνεργασία Σαμοθράκης» του Θανάση Βίτσα, η «Νίκη της Σαμοθράκης» του Παναγιώτη Ατζανού και η «Αναγέννηση της Σαμοθράκης» της Χρύσας Αντωνάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στους 20 υποψήφιους συνδυασμούς των 5 δήμων του Έβρου ξεπερνά τα 1530 άτομα.   


Εννέα είναι οι συνδυασμοί που διεκδικούν τη διοίκηση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για την «Κοινωνική Συμμαχία» του Άρη Γιαννακίδη και  την «Περιφερειακή Αναγέννηση» του Γιώργου Παυλίδη, που περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτιά τους υποψηφίους που προέρχονται και από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» του Κώστα Μορφίδη, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Χρήστου Τρέλλη, που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ, τη «Μακεδονία-Θράκη Ελλάδας μας» του Τέρενς Κουίκ, που στηρίζεται από τους “Ανεξάρτητους Έλληνες”,  τη «Γνώση και Συνεργασία» του Βασίλη Τραϊφόρου, που στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ, την «Οικολογία-Αλληλεγγύη» της Κατερίνας Γεροστεργίου, που έχει τη στήριξη των “Οικολόγων Πράσινων”, την «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία» του Γιώργου Μποτσίδη, που στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ  και την «Ελληνική Αυγή ΑΜΘ» του Χρήστου Κιτσόπουλου, που έχει τη στήριξη της “Χρυσής Αυγής”. Εκατόν πενήντα έξι, συνολικά, είναι οι υποψήφιοι της περιφερειακής ενότητας Έβρου των εννέα αυτών συνδυασμών. 

Ερα Ορεστιάδας