Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ο μαύρος χάρτης της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα

Της Άννης Καρολίδου

Η ανεργία σε Μακεδονία - Θράκη ανατρέπει τα επίσημα στοιχεια του υπουργείου Εργασίας. Κυμαίνεται πάνω από 40%, σε πολλές περιπτώσεις και το 50% του ενεργού εργατικού δυναμικού, ακόμη και στη ...καλή περίοδο του καλοκαιριού, με τον τουρισμό και τη μεταποίηση στα εξαγώγιμα φρούτα, ενώ σχεδόν «τυχερές» είναι οι περιοχές που η ανεργία είναι κοντά, έστω λίγο πάνω, από το 30%.
Τα παραπάνω τονίσθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πρόεδροι 13 Εργατικών Κέντρων, ενόψει της μεγάλου συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, για το «καλωσόρισες» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ.
Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, μίλησε για το «ματσούκι» που κραδαίνει η κυβέρνηση, που προσπαθεί έτσι να επιβάλλει, μετά τις αντεργατικές και τις αντιδημοκρατικές πολιτικές, καταργώντας ουσιαστικά συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαπραγματεύσεις. «Το συλλαλητήριο θα είναι μαζικό, μαχητικό αλλά και ειρηνικό», είπε ο Β. Μουτάφης, που κάλεσε τον κόσμο της εργασίας να δώσει το «παρών», το ερχόμενο Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Τα στοιχεία και τα παραδείγματα που έδωσαν οι συνδικαλιστές, ήταν τραγικά αλλά και τρανταχτά.
Η ανεργία φέρνει τη μετανάστευση, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Έβρου Απόστολος Γκικούδης, λέγοντας ότι ο βόρειος Έβρος δεν έχει πια νεολαία. «Το μόνο που ευδοκιμεί στον Έβρο είναι το στρατόπεδο μεταναστών. Η τοπική αγορά έχει συρρικνωθεί, πάνε για ψώνια στις γειτονικές χώρες και, τώρα που έκλεισε και το εργοστάσιο της Ζάχαρης στην Ορεστιάδα, η ανεργία θα πάει πολύ πάνω από το 40% που είναι σήμερα».
Στη Ροδόπη η ανεργία είναι μεταξύ 45%-48%, ενώ στις Σάππες ειδικά μετριέται στο 60%. «Κάποτε στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής λειτουργούσαν 99 επιχειρήσεις και κάθε μέρα έμπαιναν στη περιοχή 17.000 εργαζόμενοι. Τώρα δουλεύουν λιγότερες από 10 εταιρείες, απασχολούν 700 άτομα, ενώ με το κλείσιμο της Σέλμαν χάθηκαν 150 θέσεις εργασίας. Από όσους μείναν να δουλεύουν, το 90%, είναι 8 και 9 μήνες απλήρωτοι», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Ροδόπης Παντελής Μαγαλιός.

Voria.gr