Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στις Φέρες τις προτάσεις του για την ‘αναγέννηση’ του αγροτικού τομέα

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. Βαγγέλης Αποστόλου σε σύσκεψη – εκδήλωση στο Δημαρχεί Φερών παρουσία εκπροσώπων συλλόγων και φορέων που έχουν σχέση με την αγροτιά και την κτηνοτροφία στον Έβρο, ανέλυσε την πρόταση 5 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνολική αντιμετώπιση του αγροτικού ζητήματος:
1.Προωθείται η πολιτική λύση του προβλήματος με την προστασία και καταγραφή της αγροτικής γης (Αγροτικό Κτηματολόγιο) και τη δημιουργία Τράπεζας Γης για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων εκτάσεων του δημοσίου. Σχετικά, όπως επισημάνθηκε, για την Θράκη, υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα βοσκής που ανήκουν στο δημόσιο και θα μπορούσαν να δοθούν σε νέους αγρότες για στήριξη των αγροτικών αναγκών.
2. Αντιμετώπιση κόστους παραγωγής. Όπως, για παράδειγμα το μεγάλο κόστος του πετρελαίου και της ενέργειας γενικότερα, που στη χώρα μας είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Αυτό κυρίως οφείλεται στο επίσης τεράστιο κόστος των ζωοτροφών, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την στροφή της φυτικής παραγωγής στην καλλιέργεια φυτών για ζωοτροφές για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας.
3. Αντιμετώπιση ρευστότητας αγροτικού κόσμου. Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ανάγκες των αγροτών και κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι άμεση η ανάγκη επαναδημιουργίας της Αγροτικής Τράπεζας.
4.Αντιμετώπιση οργάνωσης του αγροτοκτηνοτροφικού χώρου. Χρειάζεται η οργάνωση σε ενώσεις, αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών σε νέες βάσεις, με έντονο τον κοινωνικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους.
5.Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν αρκετές διαφωνίες με πολλές παραμέτρους της, ωστόσο υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο, διεκδικώντας παράλληλα ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τον αγροτικό τομέα.