Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Κλιμάκιο ΣΥΡΙΖΑ στο νότιο Έβρο για τις πληγές στην κτηνοτροφία

Της Κικής Ηπειρώτου

Υπό αφανισμό βρίσκεται εδώ και μήνες το ζωικό κεφάλαιο του Έβρου, με τους κτηνοτρόφους να έχουν αγγίξει προ πολλού τα όρια της απόγνωσης. Ευλογιά και καταρροϊκός πυρετός χτυπούν τη μία κτηνοτροφική μονάδα μετά την άλλη, την στιγμή που ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως, τόσο σε επίπεδο ελέγχων, όσο και αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα απολογισμό της κατάστασης, περισσότερα από 17.000 αμνοερίφια έχουν θανατωθεί τον τελευταίο χρόνο στον Έβρο από κτηνοτροφικές μονάδες 25 οικισμών.
Όπως δήλωσε μάλιστα στην ΕΡΑ Ορεστιάδας ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, Κώστας Δαδούσης, «πρόκειται για την μεγαλύτερη στα χρονικά ζημιά που έχει προκληθεί στον κτηνοτροφικό τομέα του Έβρου», ενώ μικρότερης έκτασης είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η εμφάνιση του καταρροϊκού, ωστόσο, σε συνδυασμό με το μέγεθος του πλήγματος εξαιτίας της ευλογιάς, η κτηνοτροφία του Έβρου βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και οι υποστελεχωμένες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για τον έλεγχό της.
Τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν προκύψει διαπίστωσε από κοντά, στα πλαίσια περιοδείας του στη βόρεια Ελλάδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. Βαγγέλης Αποστόλου.
 Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από μέλη της νομαρχιακής επιτροπής, της δημοτικής παράταξης Αλεξανδρούπολης «ΑΝΑΣΑ» και του επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς» στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ Κώστα Μορφίδη, επισκέφθηκαν κτηνοτροφική μονάδα του Τυχερού, όπου διαπίστωσαν την απόλυτη καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή.
Στη συνέχεια, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Φερών, παρουσία του αντιδημάρχου πρωτογενούς τομέα Νίκου Γκότση, εκπροσώπων του κτηνοτροφικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης και κτηνοτρόφων της περιοχής, τέθηκαν επί τάπητος όλες οι επιπτώσεις των ασθενειών τόσο στο ζωικό κεφάλαιο και στην τσέπη των κτηνοτρόφων, όσο και γενικότερα στην τοπική οικονομία. Αυτό που επισημάνθηκε από κάθε πλευρά ήταν οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, με τις οποίες παλεύουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας και του Έβρου, αλλά και η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων πρόληψης από την πολιτεία.