Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών: «Ο δήμος μας λέει όχι σε κάθε σκέψη για εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου, κυρίως νέων ανθρώπων από ολόκληρη τη Ροδόπη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, στις Σάπες, η εκδήλωση με θέμα «Ζωή χωρίς νερό» που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Μαρωνείας Σαπών και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού.
Στην εκδήλωση μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Σαράνντης Δημητριάδης ο οποίος και παρουσίασε τους τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους
που εγκυμονεί η εξόρυξη και επεξεργασία των κοιτασμάτων για την εξαγωγή χρυσού από τις Σάπες εξαιτίας των θειούχων πετρωμάτων της περιοχής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Ροδόπης Αιχάν Καράγιουσουφ,ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης ενώ μεταφέρθηκε και η ολόθερμη στήριξη του Δημάρχου Αρριανών Αμέτ Ριτβάν .
Ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών επικαιροποίησε της θέση της τοπικής κοινωνίας η οποία εναντιώνεται σε κάθε σκέψη μεταλλουργίας του χρυσού λέγοντας, μεταξύ άλλων , χαρακτηριστικά «Ο δήμος Μαρώνειας Σαπών λέει ΟΧΙ σε κάθε σκέψη για εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού
Λέει όχι στην καταστροφή του τόπου μας. Λέει ΟΧΙ στην υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών της. Το δικό μας χρυσάφι είναι ο τόπος μας ,είναι τα νέα παιδιά ,η ελπίδα ,η ιστορία μας ,ο φυσικός μας πλούτος
Και μπορεί να είμαστε φτωχοί ,μπορεί η ανεργία να έχει μπει μέσα στα σπίτια μας εδώ και χρόνια, μπορεί η ανέχεια να έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες στα όρια της επιβίωσης, εντούτοις ο τόπος αυτός συνεχίζει να αντιστέκεται στα σχέδια των χρυσορύχων και των εταιρειών. Αυτός είναι ο πραγματικός αγώνας. Αυτό είναι το μήνυμα της ελπίδας.»
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα καθιερώσει και θα εμπλουτίσει την εκδήλωση αυτή ως θεσμό για τον Δήμο.
Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από παράσταση Καραγκιόζη, συναυλία από τοπικά μουσικά σχήματα ενώ στο χώρο υπήρξε και παρουσίαση τοπικών προϊόντων.