Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Κλείδωσαν οι κάλπες

Του Φώτη Παπούλια

«Οι πρόωρες εκλογές είναι βέβαιες, ο χρόνος διεξαγωγής τους πλησιάζει». Με τη φράση αυτή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά το αποτυχημένο ταξίδι του Α. Σαμαρά στο Βερολίνο και κυρίως το πώς αποτυπώνεται το προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.
Η έρευνα πολιτικής συγκυρίας της εταιρείας Public Issue, που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.»
(27/9 – 29/9), σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, «πιστοποίησε την εικόνα που πλέον καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία και φαίνεται ότι παγιώνεται το ισχυρό προβάδισμα του κόμματος».

Ζητείται διακύβευμα

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στην Κουμουνδούρου σχετικά με τις πρόωρες εκλογές δεν είναι ο χρόνος διενέργειάς τους, αλλά κυρίως με ποιο διακύβευμα ή ποιο δίλημμα θα επιλέξει η κυβέρνηση να θέσει στους πολίτες.
Με δεδομένο ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη από τη σύνθεση της παρούσας Βουλής, το προφανές είναι ότι αυτή καθεαυτή η εκλογή αποτελεί τη λυδία λίθο των πρόωρων εκλογών. Ομως, στελέχη του κόμματος εκφράζουν την υποψία ότι «ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποσυνδέσει τις εκλογές από τον Πρόεδρο και να παίξει στο επίπεδο της οικονομίας». Δεν θεωρούν τυχαία -το αντίθετο μάλιστα- ούτε την περίφημη πλέον αναφορά στο bank-run αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε την επωδό που υιοθετεί ο πρωθυπουργός σε κάθε ομιλία του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει κυβέρνηση».

Ο οφθαλμοφανής πανικός της κυβέρνησης οδηγεί τον Α. Σαμαρά να προβαίνει σε δηλώσεις όπως ότι «το 2015 δεν θα χρειαστούμε άλλο μνημόνιο ούτε τα χρήματα του υπάρχοντος μνημονίου». Οι αναφορές αυτές δημιουργούν στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει το δίλημμα «ή με εμάς που μας έχετε δοκιμάσει ή με τον ΣΥΡΙΖΑ που θα σας οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς».

Ομως «η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθιστά το πρωθυπουργικό δίλημμα προβληματικό» επισημαίνουν και αναφέρονται στην οικτρή οικονομική κατάσταση, η οποία δημιουργεί κοινωνική ασφυξία, με αποτέλεσμα «οι λεονταρισμοί του πρωθυπουργού προς τους δανειστές όχι μόνο να μην έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα, αλλά και να φαντάζουν σαν τελευταία γραμμή άμυνάς του».
Και θέτουν το ερώτημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται ότι με μονομερείς ενέργειες θα οδηγήσει σε τραγωδία την οικονομία και τις τράπεζες. Γιατί όταν αυτά τα λέει η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τρέχει τίποτα;»
Αναμένοντας την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού, στις αρχές Οκτωβρίου, το οποίο ουσιαστικά θα αποτυπώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης τόσο απέναντι στους δανειστές όσο και στην ελληνική κοινωνία, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι αυτό «ή θα είναι εικονικό ή θα είναι σε απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης», καθιστώντας την «πολιτικά αφερέγγυα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Θετικά και τα ποιοτικά

Οι «εκλογολόγοι» του ΣΥΡΙΖΑ που μελετούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων εκφράζουν την ικανοποίησή τους για μια σειρά ευρημάτων τα οποία αποδεικνύουν τη μεταστροφή της ελληνικής κοινωνίας προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαφορά σε κρίσιμους τομείς, όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος (30% ΣΥΡΙΖΑ έναντι 23% Ν.Δ.) ή ποιος μπορεί να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας (24% έναντι 21%) ή ότι έχει μέλλον και προοπτική (34% έναντι 13%), πιστοποιεί «την πολιτική αλλαγή που έρχεται».
Την κακή εικόνα της κυβέρνησης επιτείνει και ο ιδιότυπος «εμφύλιος» που αναπτύσσεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. για το ποιος εκφράζει τη Δημοκρατική Παράταξη. «Ποιος μπορεί να μιλάει για συμπαγή κυβέρνηση;» αναρωτιούνται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εκτιμούν ότι «όσο οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις θα οξύνονται τόσο πλησιέστερα θα έρχονται οι εκλογές».

Από την "Εφημερίδα των Συντακτών"