Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Έντονες οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Σαμαρά για το φράχτη του Έβρου

Του Γιώργου Πανταζίδη

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τη περιοδεία του στον Έβρου αναφέρθηκε και στον φράχτη του Έβρου, το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικό μετρό προστασίας του συστήματος υγείας, του ασφαλιστικού τομέα και γενικότερα του Ελληνισμού. Πιστός στις μέχρι τώρα πολιτικές του, φαίνεται ότι επιχειρεί να επενδύσει στα ξενοφοβικό και τα αντιρατσιστικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση- στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
«Αυτός ο φράχτης που είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα, είναι το αποτρεπτικό εμπόδιο που απέτρεψε την εισροή χιλιάδων λαθρομεταναστών, που έμπαιναν ανεξέλεγκτα μέσα στην Ελλάδα μέσω Θράκης. Και είναι αυτός ο ίδιος ο φράχτης που ορισμένοι θέλουν να τον γκρεμίσουν, να τον ρίξουν. Γιατί η δική τους άποψη είναι ότι πρέπει να μπαίνουν οι λαθρομετανάστες και από πάνω να τους δίνουμε και ιθαγένεια και να τους δίνουμε και ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομειακή περίθαλψη», είπε, για να προσθέσει ότι αυτό «δεν πρόκειται να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ακροδεξιά του ρητορική».  

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ  ο οποίος κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά «ακροδεξιά του ρητορική».  Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε οτι ο κ. Σαμαράς  «αντί να ντρέπεται που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αποθήκη εξαθλιωμένων, ανθρώπινων ψυχών, έχει το θράσος να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχρονική απουσία μιας ολοκληρωμένης και ρεαλιστικής μεταναστευτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

ΠΑΣΟΚ: Δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες, υπάρχουν πρόσφυγες

Με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τους πρόσφυγες στον Έβρο ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «η διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος δεν πρέπει να γίνεται με όρους πόλωσης για εσωτερική κατανάλωση».
Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «απαιτείται συναίνεση για την εφαρμογή πολιτικών που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ζωές των ανθρώπων και τις κεκτημένες ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες αξίες».
Ακόμη, σημειώνεται: «Δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζει όλους, όσοι εισέρχονται παράτυπα στο έδαφός της. Οι ξεριζωμένοι από την Συρία και τις άλλες εμπόλεμες περιοχές πρέπει να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες. Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζει την ηθική και νομική υποχρέωσή του απέναντι σε αυτούς που δικαιούνται τη διεθνή προστασία του ασύλου».
Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «η καταγραφή των προσφύγων και η παροχή σε αυτούς ασφάλειας είναι υποχρέωσή μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας με επιπρόσθετους πόρους για την υποδοχή των προσφύγων και να πάψει να εθελοτυφλεί για τον δίκαιο επιμερισμό του βάρους αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη. Η, ενόψει εκλογών, νεκρανάσταση των ιδεών του κ. Μπαλτάκου δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στη χώρα. Αυτό τον 'πολιτικό' χώρο άλλωστε τον έχουν καταλάβει ήδη η Χρυσή Αυγή και άλλες ομάδες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πεταλωτής: Ακροδεξιά ρητορική της κυβέρνησης Σαμαρά για αλίευση ψήφων

«Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά επενδύει στην ακροδεξιά ρητορική, με στόχο την αλίευση ψήφων εν όψει της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας. Στο βωμό της ψηφοθηρίας δεν μπορεί να γκρεμίζονται οι αξίες και αρχές ενός κράτους δικαίου» ανέφερε σε σχόλιό του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Πεταλωτής, για τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, στον Έβρο.
«Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού φαινομένου, προέχει η τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο έμπρακτος σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και ο αναλογικός επιμερισμός - ως προς τη διαχείριση του φαινομένου - για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Μόλις λίγους μήνες μετά την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, ο νόμος αυτός δεν γίνεται σεβαστός από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας. Η χρήση του ξενοφοβικού λόγου, θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς οχι μόνο δεν συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, αλλα αντίθετα δίνει εφόδια στις δυνάμεις που υποθάλπουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία» συμπληρώνει ο Γ. Πεταλωτής στο σχόλιό του.