Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

ΕΣΑΠ: «Θεσμική εκτροπή της ΕΟΠΕ για το θέμα Εθνικού - Κασαμπαλή

Ένα ακόμη επεισόδιο στο πολύκροτο… σήριαλ “Κασαμπαλής”, που εδώ και δυο εβδομάδες “παίζεται” στο ελληνικό βόλεϊ, χωρίς να συγκεντρώνει και τις καλύτερες κριτικές, ανοίγει σήμερα η ΕΣΑΠ, όπου με ανακοίνωση της εκφράζει την έκπληξη αλλά και την ενόχλησή της για την απαξιωτική φρασεολογία που χρησιμοποίησε η Ομοσπονδία στην τελευταία της ανακοίνωση και δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προσβάλει το έργο, την τιμή και υπόληψη των ανθρώπων που συγκροτούν το επαγγελματικό βόλεϊ.
Τονίζεται ότι "Οι αναγνώστες της επιστολής που εξέδωσε η ΕΟΠΕ την Κυριακή 4 Ιανουαρίου για το θέμα του Σταύρου Κασαμπαλή με βασικούς αποδέκτες την ΕΣΑΠ, τον M.Γ.Σ.Εθνικό Αλεξανδρούπολης και τον προπονητή Σάκη Μουστακίδη έχουν μείνει έκπληκτοι από το επίπεδο της φρασεολογίας και των χαρακτηρισμών που «εκτοξεύονται» κυρίως κατά της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος Volleyleague ΟΠΑΠ.
Θλίβονται επειδή η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκδόθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και αποτελεί σημείο αναφοράς για το πως η υπερκείμενη αρχή του αθλήματος στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται την ΕΣΑΠ και τη λειτουργία του επαγγελματικού βόλεϊ.
Η ΕΣΑΠ δεν πρόκειται να απαντήσει στη συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΕΟΠΕ, αφενός διότι θεωρούμε ότι το, επί της ουσίας, θέμα που αφορά στην κλήση του Κασαμπαλή στην προετοιμασία και τους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας και με όσα έχουν ήδη δει το "φως της δημοσιότητας" έχει , πλέον, εξαντληθεί και αφετέρου διότι σεβόμαστε το άθλημα που υπηρετούμε και δεν θέλουμε να ταλαιπωρείται κι άλλο.
Οφείλουμε όμως ως ο φορέας του επαγγελματικού βόλεϊ στην Ελλάδα να πάρουμε θέση απέναντι σε μία επιχειρούμενη και άνευ προηγουμένου θεσμική εκτροπή, πρωτοφανή, όχι μόνον για το βόλεϊ, αλλά για τα αθλητικά δρώμενα, γενικότερα.
Με αφορμή το πρόβλημα που αφορούσε την άδεια ενός επίλεκτου αθλητή για να αγωνιστεί με την ομάδα του (M.Γ.Σ.Εθνικός Αλεξανδρούπολης) στο πρωτάθλημα της Volleyleague και για το οποίο ο φίλαθλος κόσμος έχει ήδη διαμορφώσει άποψη, η ΕΟΠΕ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την ΕΣΑΠ ως «μαγαζάκι μικροσυμφερόντων».
Η ΕΟΠΕ με τον πλέον επίσημο τρόπο εξέφρασε τις πραγματικές της "θέσεις" για το μέλλον του ελληνικού αμειβόμενου βόλεϊ και την άποψη που έχει για την ΕΣΑΠ.
Με τέτοιες συμπεριφορές κανένας δεν προχώρησε μπροστά. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται ειδικά στους δύσκολους καιρούς για τον αθλητισμό και τον τόπο μας γενικότερα.
Ο σεβασμός δεν εκπορεύεται από το αξιώματα αλλά από τις προσωπικότητες και τα έργα. Οι ηγεσίες πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν.

Επίσης, μας κάνει εντύπωση που γίνεται λόγος για επανεξέταση του αυτοδιοίκητου της ΕΣΑΠ, όταν αυτό προβλέπεται ρητά στον ίδιο τον αθλητικό νόμο.

Η ΕΣΑΠ έχει ανάγκη από καλόπιστους συνεργάτες και δημιουργικούς συνομιλητές με σκοπό την αναγέννηση του ελληνικού βόλεϊ, πάντα σε συνεργασία με μία ομοσπονδία, που θα έχει όραμα, πλάνο και θετική σκέψη.

Δεν μπορεί όμως σε καμμιά περίπτωση να γίνεται δέκτης απειλών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών.
Μέχρι «χθες» η ΕΟΠΕ καλούσε την ΕΣΑΠ για συνεργασία σε όλα τα θέματα , με αποκορύφωμα την ιστορική τριμερή συμφωνία των δύο φορέων με τον ΠΑΣΑΠ για διευθέτηση των οφειλών και την αδειοδότηση. "Αίφνις" σήμερα η ΕΟΠΕ «ανακάλυψε» πως η ΕΣΑΠ είναι «μαγαζάκι μικροσυμφερόντων».
Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν ενώ και η ίδια η ΕΟΠΕ γνωρίζει πως η Α1 ανδρών ήταν και θα παραμείνει η «βιτρίνα» του ελληνικού βόλεϊ και πως η ΕΣΑΠ είναι ένας οργανισμός φερέγγυος, αξιόπιστος, οικονομικά ανεξάρτητος και διοργανώνει επιτυχημένα και ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και Λιγκ Καπ, με τηλεοπτική στέγη και χορηγούς.
Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημα τα οποία κατανοούμε και είμαστε αρωγοί ώστε να βρεθούν λύσεις, όμως, με μια βασική προϋπόθεση. Να μας επιτρέψετε να έχουμε την άποψη μας... ειδικότερα για θέματα που αφορούν το Πρωτάθλημα της Volleyleague που διοργανώνουμε. Θέλουμε να υπηρετούμε το άθλημα πέρα από σκοπιμότητες, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχει ο χώρος μας και τα οποία καθημερινά προσπαθούμε να επιλύουμε.
Στην κατεύθυνση αυτή σας θέλουμε αρωγούς ως ομοσπονδία, ενός αθλήματος που ουδέποτε έχει δώσει μέχρι σήμερα αφορμή για αρνητικά και δυσφημιστικά γεγονότα, όπως δυστυχώς υπήρξε ο αγώνας "παρωδία" του περασμένου Σαββάτου μεταξύ του Α.Ο.Φοίνικα Σύρου και του Μ.Γ.Σ.Εθνικού Αλεξανδρούπολης.
Ταυτόχρονα όμως ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει το έργο μας, την τιμή και υπόληψη όλων των ανθρώπων που συγκροτούν το επαγγελματικό βόλεϊ.

Η ανακοίνωση της ΕΟΠΕ

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΣΑΠ και του ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης αλλά και τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ώρες με αφορμή τη μη χορήγηση άδειας στον αθλητή της εθνικής εφήβων Σταύρο Κασαμπαλή να αγωνιστεί με την ομάδα του ΤΑΠ Εθνικός Αλεξανδρούπολης στον αγώνα Α1 Φοίνικας - Εθνικός, η ΕΟΠΕ θέλει να τονίσει τα εξής:

Ευτυχώς ο κόσμος του βόλεϊ ξέρει και καταλαβαίνει… Καταλαβαίνει πότε «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» αλλά και το πότε κάποιοι θέλουν «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Για να τελειώνουμε όμως με τα «καραγκοζιλίκια» και τους «λεονταρισμούς», όπως αυτά επιχειρήθηκαν συντονισμένα να παρουσιαστούν, θέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:

Προς το ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης:

- Γιατί ενώ ανήκετε σε ένα σωματείο που τροφοδοτεί επί χρόνια τις Εθνικές ομάδες έχετε συμφωνήσει στη διάταξη της ειδικής προκήρυξης της Α1 που επιτρέπει χορήγηση αναβολής μόνο αν υπάρχουν δύο και πλέον αθλητές στις Εθνικές ομάδες;
- Γιατί ενώ γνωρίζατε από τον Αύγουστο ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπάρχουν υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων (Παίδων και Εφήβων) στις οποίες συμμετέχουν ως βασικοί αθλητές της ομάδας σας, δεχθήκατε στις 10 Δεκεμβρίου να οριστούν αγωνιστικές στις 28/12 και 3/1; Ο πρόεδρος σας και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑΠ δεν σκέφτηκε τους κινδύνους και τα προβλήματα που θα είχε η ομάδα σας;.
- Γιατί έστω και την ύστατη ώρα την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου δεν ζητήσατε την αναβολή του αγώνα από την ΕΣΑΠ ή έστω την μετάθεση του για την Παρασκευή, παρόλο που ενημερωθήκατε εκείνη την ημέρα από την Ομοσπονδία ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί άδεια στον αθλητή σας;
- Γιατί την επόμενη ημέρα (Τρίτη 30/12) επιλέξατε το δρόμο του «αποφασίζουμε να μην πάει ο αθλητής μας στην Εθνική ομάδα παρά μόνο μετά τον αγώνα», δημοσιοποιώντας την επιστολή σας προς την ΕΟΠΕ, χωρίς να κάνετε κάτι αντίστοιχο με την ΕΣΑΠ;
- Γιατί ενώ στις 31/12 με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΠΕ και την σχετική επιστολή στην ΕΣΑΠ σας δώσαμε και το νομικό πλαίσιο για να επιμείνετε στην αναβολή του συγκεκριμένου αγώνα, η οποία θα ήταν και νομικά και δεοντολογικά η μόνη ορθή λύση, δεν καταθέσατε αίτημα (όπως ομολογείτε με την ανακοίνωση σας);
- Γιατί προσπαθείτε να παραπλανήσετε την κοινή γνώμη επιμένοντας να αναφέρεστε για «ολιγόωρη απουσία» ενώ η πραγματικότητα είναι ότι ο αθλητής (ο οποίος είναι ο βασικός πασαδόρος της Εθνικής Εφήβων) θα έχανε σίγουρα τις τέσσερις από τις συνολικά οκτώ προπονήσεις που θα πραγματοποιήσει η Εθνική ομάδα στη διάρκεια της προετοιμασίας της;
Προς τον κύριο Μουστακίδη, αναγνωρίζοντας ότι ήταν ένας από τους κορυφαίους σε προσφορά αθλητές στις Εθνικές ομάδες και το ελληνικό βόλεϊ γενικότερα:
- Γιατί δεν στραφήκατε ούτε μία στιγμή κατά της ΕΣΑΠ που όρισε και δεν ανέβαλε το παιχνίδι, αλλά εναντίον της ΕΟΠΕ που το μόνο που έκανε ήταν να προστατεύσει την Εθνική Εφήβων;
- Γιατί κατηγορείτε με τόσο σκληρό τρόπο τους Ομοσπονδιακούς προπονητές οι οποίοι για να προστατέψουν την ομάδα τους έκαναν αυτό που και εσείς θα κάνατε σίγουρα στη θέση τους.
Απλά να σας υπενθυμίσουμε τι δηλώνατε εσείς ο ίδιος τον Οκτώβριο όταν άλλαξε η σειρά των αγώνων του Λιγκ Καπ: «Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να σοβαρευτούν. Δεν γίνεται να βρισκόμαστε 4 μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων και να μαθαίνουμε ότι θα αλλάξει το πρόγραμμα. Είμαι προβληματισμένος και δεν κρύβω την σκέψη μου να μην αγωνιστεί ο Εθνικός στο Λιγκ Καπ. Οι αποφάσεις είναι θέμα της διοίκησης».
Προφανώς το να αλλάζουν τον δικό σας προγραμματισμό 4 ημέρες πριν από μια διοργάνωση όπως είναι το Λιγκ Καπ, είναι λόγος αποχώρησης ενώ η απουσία του βασικού πασαδόρου της Εθνικής Εφήβων από τις μισές προπονήσεις, λίγο πριν την αναχώρηση για την συμμετοχή σε προκριματικό όμιλο παγκοσμίου πρωταθλήματος είναι «ολιγόωρη απουσία» η οποία δεν έχει καμία σημασία.
- Μήπως τελικά η όλη στάση του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και του προονητή του αποσκοπούσε στο να εξυπηρετηθούν κάποια μικροσυμφέροντα, τα οποία προφανώς θεωρείτε πιο σημαντικά από τα συμφέροντα της Εθνικής ομάδας;
Προς την ΕΣΑΠ, η οποία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι λειτουργεί κοντόφθαλμα παραγνωρίζοντας ότι με τη μη αναβολή του αγώνα συνέβαλε στην υποβάθμιση του επαγγελματικού βόλεϊ, όπως έχει πράξει και με άλλες αποφάσεις της στο παρελθόν:
- Γιατί ενώ έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι «είστε δίπλα μας σε ότι αφορά την πρόοδο των Εθνικών ομάδων», όπως δήλωνε ο πρόεδρος σας στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία (1/6/2014) όταν σας δίνεται η ευκαιρία να το αποδείξετε κρύβεστε πίσω από τυπικές δικαιολογίες;
- Γιατί ενώ ήταν αποκλειστικά δική σας επιλογή να διεξάγονται κανονικά οι αγώνες όταν υπάρχει απουσία ενός αθλητή στις Εθνικές ομάδες, αδιαφορώντας για την απουσία του αθλητή αυτού από την ομάδα του, στην προκειμένη περίπτωση κρύβεστε πίσω από αυτή τη διάταξη για να κατηγορήσετε την ΕΟΠΕ που προστάτευσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντί να αναλάβετε τις ευθύνες των δικών σας αποφάσεων;
- Γιατί αποκρύπτετε από την κοινή γνώμη του αθλήματος ότι στον αρχικό προγραμματισμό σας ήταν να διεξαχθούν οι αγώνες του Final 4 του League Cup αυτές τις ημέρες λόγω των αγώνων των εθνικών ομάδων και τελικά αποφασίσατε στις αρχές Δεκεμβρίου η τελική φάση του League Cup να διεξαχθεί τέλη Ιανουαρίου και ορίσατε στις 3/1 τη διεξαγωγή της 11ης αγωνιστικής;
- Γιατί παραβλέποντας ότι υπάρχουν ακόμη τρεις μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου για τον ορισμό των αγώνων που ίσως αναβαλλόταν, προσπαθείτε να ρίξετε την ευθύνη στην ΕΟΠΕ επικαλούμενοι πίεση από τους Ομοσπονδιακούς προπονητές για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα στις 5/5/2015 εξαιτίας της επικείμενης συμμετοχής της Εθνικής στο World League;
Συγνώμη κύριοι της ΕΣΑΠ που καταφέραμε να επαναφέρουμε την Εθνική ομάδα στην κορυφαία βολεϊκή διοργάνωση, ενώ εσείς πετύχατε να μειώσετε τις θέσεις των Ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ (από την επόμενη σεζόν για όσους δεν το γνωρίζουν η Ελλάδα θα έχει μόνο μία θέση).
- Γιατί, αν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, δεν προσπαθήσατε να μεταφέρετε τον αγώνα στην τηλεοπτική ζώνη της Παρασκευής; Καλό θα ήταν να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία σας με τον τηλεοπτικό σταθμό που έχει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος για να καταλάβει ο κόσμος τι ακριβώς προσπάθειες καταβάλατε για να αποφευχθεί η χθεσινή εικόνα.
- Η άρνηση σας να αναβάλλετε τον αγώνα έστω και την τελευταία στιγμή, μετά την πρόταση της ΕΟΠΕ, είναι πράξη ενίσχυσης της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος που διοργανώνετε;
Επειδή δεν έχουμε πρόθεση να ασχοληθούμε ξανά με την υπόθεση, όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αν φυσικά υπάρξουν, κι ούτε προτιθέμεθα να σχολιάσουμε τις απειλές και τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύσατε τις τελευταίες ημέρες, επειδή πιστεύουμε πως κάνουν κακό στο άθλημά μας, δηλώνουμε στην κοινή γνώμη του αθλήματος ότι λυπούμαστε πραγματικά για ό,τι συνέβη εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών από το ΤΑΑ Εθνικός και την ΕΣΑΠ.
Η ΕΟΠΕ και οι Ομοσπονδιακοί προπονητές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβουν την ευθύνη ούτε για την ήττα του Εθνικού στη Σύρο και την εικόνα του αγώνα, ούτε για την ανεπάρκεια της ΕΣΑΠ να διοργανώσει το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών στο επίπεδο που αξίζει το άθλημα μας.
Αντίθετα ως ανώτατη αρχή του αθλήματος αναλαμβάνουμε την ευθύνη γιατί επιτρέψαμε στην ΕΣΑΠ να λειτουργεί ως μαγαζάκι εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων, πιστεύοντας στο δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης και του αυτοδιοίκητου του Ελληνικού επαγγελματικού βόλεϊ. Τα όρια αυτού του αυτοδιοίκητου όμως θα πρέπει προφανώς να επανεξεταστούν.
ΥΓ: Στο περιθώριο του θέματος που προέκυψε, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα απαξίωσης των προσπαθειών των Εθνικών μας ομάδων, ίσως γιατί οι πρόσφατες επιτυχίες τους και η συνολική αναβάθμιση του ελληνικού βόλεϊ που ήδη ξεκίνησε ενοχλεί κάποιους.
Υπενθυμίζουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι την τελευταία τετραετία οι αναπτυξιακές Εθνικές ομάδες συμμετείχαν σε 7 τελικές φάσεις Πανευρωπαϊκών ή Παγκοσμίων πρωταθλημάτων (επί συνόλου 14 διοργανώσεων), ποσοστό πρωτοφανές στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ.
Σήμερα δε τέσσερις Εθνικές ομάδες προετοιμάζονται ταυτόχρονα για την συμμετοχή τους την επόμενη εβδομάδα σε προκριματικές φάσεις Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων πρωταθλημάτων διεκδικώντας με αξιώσεις εκ νέου την πρόκριση τους.