Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Αγωγές κατά της ΕΒΖ ετοιμάζονται να καταθέσουν τευτλοπαραγωγοί

της Άννης Καρολίδου

Ακόμη χειρότερο προβλέπεται ότι θα είναι το 2015 για χιλιάδες αγροτών, τευτλοκαλλιεργητών, οι οποίοι τη φετινή χρονιά κι αφού «μπήκαν μέσα» από ΕΒΖ και υπουργείο Γεωργίας στην τελευταία καμπάνια, θα στραφούν αναγκαστικά σε άλλες καλλιέργειες.
«Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, όπως έχει υπολογιστεί, οφείλει σε περίπου 4.000 αγρότες που καλλιέργησαν τεύτλα το 2014, κοντά 19 εκατ. ευρώ, χώρια τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης. Μετά και το φετινό φιάσκο, η τευτλοκαλλιέργεια έχει τελειώσει για τους Έλληνες αγρότες», δήλωσε ο καλλιεργητές και εκπρόσωπος των τευτλοεξαγωγέων του νομού Σερρών, Χρήστος Βαρούτης.Δεκάδες αγρότες, που εχθές είχαν κάνει κατάληψη στο κτήριο των κεντρικών γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, παραμένοντας όλο το βράδυ στο κτήριο της Μητροπόλεως, μάταια περίμεναν κάποια υπεύθυνη ενημέρωση από τη διοίκηση της εταιρείας.
«Όσοι μιλάνε για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, δεν έχουν αντίληψη της πραγματικής κατάστασης. Στο υπουργείο πανηγυρίζουν γιατί πέτυχαν η συνδεδεμένη ενίσχυση για το 2015 να αυξηθεί στα 50 ευρώ το στρέμμα, δώρο- άδωρο, αφού δεν θα βάλουν οι αγρότες τεύτλα. Από τη μια μας χρωστάνε για την τελευταία καμπάνια, από την άλλη δεν έχουν βγάλει τιμές για την επόμενη σαιζόν, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ ακόμη χρωστάει τα χρήματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης από το 2012, σχεδόν 30 ευρώ ανά στρέμμα. Ποιος αγρότης θα ξανασπείρει τεύτλα υπό αυτές τις συνθήκες;» αναρωτήθηκε ο κ. Βαρούτης προσθέτοντας:
«Τα πράγματα γίνονται χειρότερα επειδή πέφτουν οι τιμές και στις άλλες μεγάλες ενιαύσιες καλλιέργειες και φυσικά, με περισσότερους αγρότες να στρέφονται σε αυτές, οι τιμές στον παραγωγό θα πιεστούν προς τα κάτω. Βλέπουμε ότι το βαμβάκι φέτος, λόγω διεθνών τιμών και κακών καιρικών συνθηκών, έπεσε στα 0,39 ευρώ το κιλό, από περίπου 0,50 ευρώ πέρυσι. Η μικρότερη παραγωγή φέτος, θα τονώσει τη ζήτηση για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο; Αυτό δεν το γνωρίζουμε.
«Στο καλαμπόκι οι τιμές ήταν στα 0,15 ευρώ το κιλό, τιμές που κρίθηκαν απογοητευτικές από τους παραγωγούς, ενώ έρχονται από τη Βουλγαρία μεγάλες ποσότητες, προς 0,11 ευρώ το κιλό. Στον ηλιόσπορο οι βιομηχανίες πιέζουν τις τιμές από τα 0,35 ευρώ το κιλό, προς τα 0,30 ευρώ, ενώ στα στάρια, λόγω καιρικών συνθηκών, φαίνεται ότι θα πάμε σε όψιμη καλλιεργητική περίοδο και πιθανόν χαμηλές αποδόσεις».
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, οι τευτλοπαραγωγοί περιμένουν να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται, χρήματα που για να τα λάβουν θα πρέπει η Τράπεζα Πειραιώς να χορηγήσει δάνειο στην ΕΒΖ, κάτι που για να το κάνει απαιτεί να δεσμευτούν τα αποθέματα ζάχαρης στα σιλό του Πλατέος.
Οι ποσότητες που ήθελε η Τράπεζα να δεσμευτούν είναι συνολικά 49.000 τόνοι (30.000 τόνοι αφορούν δανεισμό του 2013 και 19.000 τόνοι από την πρόσφατη συμφωνία για την δανειοδότηση των 11 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθεί το 60% των χρωστούμενων στους παραγωγούς). Στα σιλό του Πλατέος, βρίσκονται συνολικά 56.000 τόνοι ζάχαρης.

voria.gr Αννα Καρολίδου