Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η εφικτή πρόταση της Λέσχης Πετοσφαίρισης για νέο κλειστό και η στήριξη της "ΑΝΑΣΑΣ"

Του Γιώργου Πανταζίδη

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εξαγγελία που έγινε σε πανηγυρικό κλίμα από τον Περιφερειάρχη (τότε) Αρη Γιαννακίδη και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη στα γραφεία του Εθνικού . από τότε κύλησε πολύς καιρός αλλά επί της ουσίας ουδέν, με αποτέλεσμα και όχι άδικα, πολλοί να μιλούν για «κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα», παρότι ο κ. Λαμπάκης δηλώνει ότι δεν ξεχάστηκε και ψάχνει χρηματοδότηση.Βέβαια, το τότε σχέδιο που παρουσιάστηκε, εκ των πραγμάτων κρίνεται ανέφικτο ως προς την υλοποίησή του , τόσο για το Φαραωνικό του μέγεθος, όσο και για το τεράστιο κόστος το που έφτανε στα 18 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αδιανόητο στις εποχές που ζούμε. Οι άνθρωποι της Λέσχης Πετοσφαίρισης Αλεξανδρούποληςδεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Προχώρησαν σε ενέργειες και σήμερα έχουν έτοιμο σχέδιο πρόταση για ένα νέο κλειστό γυμναστήριο πολυλειτουργικό σύγχρονο, με διεθνείς προδιαγραφές, σύγχρονο και κοστολογημένο μόλις στα 4 εκατομμύρια ευρώ, προϊόν μελέτης του μέλους της Λέσχης και πολιτικού μηχανικού Κλεάνθη Μαυρουδή.

Η πρόταση της Λέσχης

"Ως αντιπρόεδρος της Λέσχης Πετοσφαίρισης Αλεξανδρούπολης, θα ήθελα να αναφέρω ότι πριν τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα για το γηπεδικό πρόβλημα και το όραμα για το Σπίτι του Βόλεϊ. Εκεί μίλησε σε τεχνικό επίπεδο το μέλος της Λέσχης και πολιτικός μηχανικός Κλεάνθης Μαυρουδής που έφερε μια πρόταση για ένα αυτοδιαχειριζόμενο γήπεδο, πολύ πιο φτηνό από αυτό που έχει εξαγγελθεί και αναγνωρίζουμε και εμείς ότι είναι δύσκολο να γίνει. Είναι μια πρόταση αυτοχρηματοδοτούμενη που πρέπει όμως να στηριχθεί από τους φορείς", σχολίασε ο Μάκης Δημητριάδης στην επέτειο του ενός χρόνου από εκείνες τις εξαγγελίες Γιαννακίδη - Λαμπάκη, μέσα από την ραδιοφωνική εκπομπή του Δημήτρη Κολιού στον Maximum όπως γράφει το thrakisports.gr .

Ο Κλεάνθης Μαυρουδής υποστήριξε: "Η πρόταση συμβαδίζει με όλους τους κανονισμούς της ομοσπονδίας βόλεϊ, να είναι με σύγχρονα υλικά και να έχει και μηδενικό κόστος λειτουργίας, γιατί μπορεί να κάνεις οτιδήποτε αλλά πρέπει να συντηρηθεί μετά. Η πρόταση είναι ένα μεταλλικό κτήριο με 1.524 μόνιμες θέσεις που μπορεί να φτάσουν τις 2.040 με κερκίδες μεταλλικές σαν και αυτές που υπάρχουν σήμερα στο κλειστό. Θα έχει 900 τετραγωνικά βοηθητικούς χώρους γυμναστήρια ώστε στον ίδιο χώρο να μπορούν να κάνουν προπόνηση ταυτόχρονα τρεις ομάδες άνετα, επίσης παράλληλα δημιουργούνται 1.200 τετραγωνικά για καταστήματα ώστε να ενοικιαστούν και να υπάρχουν έσοδα που θα συμβάλει στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας για την συντήρηση του γυμναστηρίου. Τέλος, το ενεργειακό κόστος με φωτοβολταϊκά κλπ θα είναι μηδενικό σε σχέση με τώρα. Το κόστος αυτό είναι 4.900.000 ευρώ συν φπα, στο οποίο ποσό περιλαμβάνονται 400.000 για εργασίες περιβάλλοντος χώρου, Δηλαδή το κλειστό αυτό καθεαυτό έχει κόστος στα 4,5 εκατ. ευρω".

Στήριξη της πρότασης από την δημοτική παράταξη ΑΝΑΣΑ

Κατά την συνάντηση της δημοτικής παράταξης "ΑΝΑ.Σ.Α" με μέλη της διοίκησης της Λέσχης Πετοσφαίρισης Αλεξανδρούπολης έγινε λεπτομερής ενημέρωση της πρότασης για ένα νέο Κλειστό Γυμναστήριο πιο λειτουργικό, μικρότερο σε χωρητικότητα (οι 3.500 θέσεις θεωρούνται πλέον πολλές) και κυρίως πιο οικονομικό, αφού προυπολογίζεται στο ένα τρίτο του κόστους από εκείνο που έχει εξαγγελθεί εδώ και ένα χρόνο, χωρίς δυστυχώς κανένα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.
Όως αναφέρει σε ανακοίνωση, πρόκειται για μια |»πρόταση που συμβαδίζει με όλους τους κανονισμούς της ομοσπονδίας βόλεϊ, με τα πλέον σύγχρονα υλικά και το σημαντικότερο με μηδενικό κόστος λειτουργίας.
Αφορά ένα υπερσύγχρονο κτήριο μεταλλικής κατασκευής με 1.500 μόνιμες θέσεις που μπορεί να φτάσουν και τις 2.000. Με επιπλέον περίπου 900 τετραγωνικά βοηθητικούς χώρους - γυμναστήρια ώστε στον ίδιο χώρο να μπορούν να κάνουν προπόνηση ταυτόχρονα τρεις ομάδες, ενώ επίσης δημιουργούνται 1.200 τετραγωνικά για καταστήματα ώστε να ενοικιαστούν και να υπάρχουν τα κατάλληλα έσοδα που θα συμβάλλουν στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας, συντήρησης πιθανώς και κατασκευής ενός τέτοιου γυμναστηρίου. Τέλος, το ενεργειακό κόστος με φωτοβολταϊκά κλπ θα είναι μηδενικό σε σχέση με το υπάρχον. Το συνολικό δε κόστος προυπολογίζεται στα 4,5 εκατ. ευρώ χωρίς την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και επιπλέον υπάρχει η δέσμευση ότι οι απαραίτητες τεχνικές και αρχιτεκτονικές μελέτες θα γίνουν εντελώς δωρεάν.
Ως δημοτική παράταξη με δύο μηχανικούς δημοτικούς συμβούλους θεωρούμε απόλυτα ρεαλιστική αυτή την πρόταση και θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο μέσα από τον θεσμικό μας ρόλο στο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Η ανάγκη κατασκευής ενός τέτοιου έργου είναι πρωτίστης προτεραιότητας για την Αλεξανδρούπολη μια και είναι ιδιαίτερα σοβαρό το πρόβλημα χώρου που αντιμετωπίζουν όλα τα αθλητικά σωματεία της πόλης.
Εξάλλου όλες σχεδόν οι γειτονικές πόλεις της Θράκης διαθέτουν επαρκή κλειστά γυμναστήρια χωρίς να είναι πρωτοπόρες σε ένα άθλημα όπως συμβαίνει με το βόλεϊ στην Αλεξανδρούπολη.

"ΑΝΑΣΑ" για το θέμα της χρηματοδότησης

Δυστυχώς η κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων (δεν ήταν επιλέξιμη από το προηγούμενο ΕΣΠΑ), από ότι γνωρίζουμε δεν είναι επιλέξιμες και για το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο μόνος τρόπος είναι η χρηματοδότησή τους από ίδιους πόρους της Περιφέρειας ή από "πηγές" που θα αναζητήσει ο ίδιος ο Δήμος (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ) γεγονός που επιβάλλει κοινή και συντεταγμένη προσπάθεια όλων των αυτοδιοικητικών φορέων.
Το τραγελαφικό δε της υπόθεσης είναι ότι η πριν από ένα χρόνο εξαγγελία -"φιέστα" του έργου (σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις έπρεπε σήμερα να έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του...) αναφερόταν από τον πρώην Περιφερειάρχη σε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, γεγονός με το οποίο είχε συμφωνήσει και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, την δυνατότητα δε ένταξης στο ΕΣΠΑ επανέλαβε πρόσφατα και ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης Έβρου!!!
Παρόλα αυτά θα είχε ενδιαφέρον η χρηματοδότηση μιας τέτοιας αθλητικής υποδομής να αποτελέσει ένα από τα "αντισταθμιστικά οφέλη" που θα μπορούσε να διεκδικήσει ο δήμος μας ενόψει ενός μεγάλου έργου από αυτά που σχεδιάζονται για την περιοχή μας.
Για παράδειγμα - και προς διάψευση των όσων ισχυρίζεται εναντίον μας ο κύριος δήμαρχος το τελευταίο δίαστημα- από το σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα του υγροποιημένου αερίου LNG συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, για την οποία δεν έχουμε τοποθετηθεί επισήμως ακόμη ως δημοτική παράταξη, θα μπορούσαν να διεκδικηθούν από τον κύριο Λαμπάκη μια σειρά ανάλογων έργων ως "αντισταθμιστικά" προς την τοπική κοινωνία, κάτι που εξάλλου είχε υποσχεθεί κατά το παρελθόν...
Προέχει φυσικά και η εξασφάλιση του κατάλληλου χώρου για την υλοποίηση του Γυμναστηρίου και θα στηρίξουμε καθε προσπάθεια της σημερινής δημοτικής αρχής που θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Με την ευκαιρία στηρίζουμε και υπενθυμίζουμε την δέσμευση του δημάρχου προς τον Πρόεδρο του Ο.Ε.Γ.Α. Νεκτάριου Κελεσίδη, όσο αφορά την αξιοποίηση του παλιού κολυμβητηρίου και την μετατροπή του σε χώρο αθλημάτων σάλας, λύνοντας μεταξύ άλλων και το μεγάλο πρόβλημα στέγασης και συνθηκών και της ενόργανης γυμναστικής».