Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΗ "ΑΝΑΣΑ" : Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης

Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης για τη κυκλοφοριακή μελέτη

Τις προτάσεις της για την «Κυκλοφοριακή Μελέτη της Αλεξανδρούπολης» κατέθεσε η δημοτική παράταξη "ΑΝΑ.Σ.Α" . Όπως αναφέρει: ΄όσο αφορά την ανάλυση, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της Α' Φάσης της κυκλοφοριακής μελέτης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ως δημοτική παράταξη καταθέτουμε τα εξής:
Ως πρώτη παρατήρηση σημειώνουμε την ελλιπή αναφορά στην Γεωστρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης, η οποία συνδυάζεται με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες για την υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης.Η πλεονεκτική γεωπολιτική της θέση με την Εγνατία οδό,το λιμάνι, τον σιδηρόδρομο και το αεροδρόμιο οφείλει να την χαρακτηρίζει ως ένα «διεθνές ενεργειακό κόμβο και μια πύλη-κόμβο συνδυασμένων μεταφορών». Θα πρέπει λοιπόν να τονισθεί ιδιαίτερα πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την κατάληξη των διευρωπαϊκών δικτύων, άρα τμήμα του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου, στο σημείο που η Ευρώπη ενώνεται με την Ασία και τη συνδέει με το δρόμο του μεταξιού, που φτάνει ως τα βάθη της Κίνας.

Ως δεύτερη παρατήρηση εντοπίζουμε την σημαντική αδυναμία έλλειψης ενός ολοκληρωμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, του οποίου δυστυχώς μόλις έχει ξεκινήσει η μελέτη. Όσο αφορά τα οδικά δίκτυα θεωρούμε απαραίτητη την σύνδεση της Περιφερειακής οδού με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου.
Πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις αναζητούν λύσεις στο κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό πρόβλημα που συνεχώς οξύνεται με την αύξηση της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου. Μία σημαντική λύση είναι η πρόσφατη πρότασή μας για ένα αναβαθμισμένο σύστημα σύγχρονου τροχιόδρομου (Τραμ) που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προσφέρει πολλά συγκοινωνιακά, περιβαλλοντικά, αλλά και πολεοδομικά οφέλη.(Ο Βόλος ήταν η πρώτη Ελληνική επαρχιακή πόλη που ξεκίνησε την διερεύνηση για ένα σύγχρονο Τραμ και μετά ακολούθησε η Καλαμάτα, η Πάτρα, το Ηράκλειο και τελευταία η Λάρισα και τα Γιάννενα).

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την σταδιακή μεθοδευμένη αποκέντρωση βασικών διοικητικών υπηρεσιών και σταθμών μεταφορικών μέσων από το κέντρο της πόλης, σύμφωνα όμως με τους βασικούς χωροταξικούς και πολεοδομικούς κανόνες.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση πράγματι καθίσταται αναγκαία η απομάκρυνση του ΚΤΕΛ, των Δικαστηρίων και του κτιρίου της Αστυνομίας.

Εδώ όμως ξεκάθαρα διαφωνούμε πως ο χώρος δίπλα στα Μουσείο είναι ο κατάλληλος για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου, από χωροταξική, λειτουργική και κυκλοφοριακή άποψη. Ο χώρος αυτός σήμερα είναι χαρακτηρισμένος «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις». Με ποια λοιπόν λογική μπορεί να μετατραπεί σε μια τέτοια βεβαρυμμένη λειτουργία δίπλα μάλιστα σε ένα χώρο πολιτισμού, τουρισμού, ηρεμίας και περίσκεψης, όπως είναι ένα μουσείο.

Η θέση του βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, κοντά στην Εφορία, όπου προορίζεται και το νέο διοικητήριο. Υπάρχει μάλιστα στο στρατόπεδο Ζήση ένας χώρος αρκετών στρεμμάτων που προέκυψε από την ρύθμιση μεταξύ Δήμου και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή του πάρκου Παρμενίωνα. Υπάρχει επίσης στο στρατόπεδο Γιαννούλη ο χώρος που «αποκόπηκε» λόγω της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου, στη διασταύρωσή του με την οδό Αγίου Δημητρίου. Αυτός ο χώρος είναι ιδανικός και πρέπει να αποκτηθεί από τον Δήμο.

Ιδιαίτερα σημαντικό ως πυρήνα του χωροταξικού σχεδιασμού, θεωρούμε τον χώρο των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ ο οποίος προσφέρει στο Δήμο ένα μοναδικό πλεονέκτημα: Να επιλύσει ταυτόχρονα τρία μεγάλα ζητήματα της πόλης.
1.Να χωροθετήσει οριστικά την λαϊκή αγορά σε μια μόνιμη θέση η οποία δεν θα δημιουργεί προβλήματα στο κυκλοφοριακό και θα εξυπηρετεί άριστα τους δημότες και τους παραγωγούς.

2. Να δημιουργήσει ένα εμπορικό κέντρο με δημοτική αγορά που θα περιλαμβάνει λαχαναγορά, κρεαταγορά, ιχθυαγορά, δίπλα στην ιχθυόσκαλα.
3. Να δώσει λύση με την δημιουργία ενός κομβικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών με την χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στην ευρύτερη περιοχή, στο σημείο όπου καταλήγει ο Περιφερειακός, αλλά και σε συνδυασμό με το αστικό ΚΤΕΛ, με σύνδεση με το αεροδρόμιο και ένα ΝΕΟ επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ.
Ένα υπόγειο ή επιφανειακό πάρκινγκ θα ικανοποιεί τη ζήτηση για χώρο στάθμευσης .
Παράλληλα απελευθερώνεται ο χώρος που καταλαμβάνει ο σημερινός επιβατικός σταθμός του ΟΣΕ και η γραμμή του τραίνου που φθάνει μέχρι αυτόν, μήκους 700 μ και πλάτους 40 , όπου μπορεί να κατασκευαστεί ένας μεγάλος πεζόδρομος, ανοίγοντας και το μέτωπο προς θάλασσα.
Απομένει λοιπόν ο δήμος να προχωρήσει στην πολυπόθητη πράξη εφαρμογής με την οποία αποκτά στην ιδιοκτησία του όλη την έκταση του ΟΣΕ και επί πλέον δικαιούται εισφορά και σε χρήμα, την γη δε που θα οφείλει θα μπορέσει να την παραχωρήσει σε κάποια άλλη περιοχή.
Σε αυτή την προοπτική ως παράταξη έχουμε ήδη έρθει σε επαφή για την ανταλλαγή των απαραίτητων οικοπεδικών εκτάσεων με την ΓΑΙΑΟΣΕ ΟΕ.
Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε και να πάρουμε ξεκάθαρη θέση σε ενδεχόμενη πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου.
Η απόφαση ενός τέτοιου έργου δεν μπορεί να έχει ως μοναδικό κριτήριο μια κυκλοφοριακή μελέτη μια και αποτελεί μια πολιτική απόφαση η οποία έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους μεταξύ των οποίων και την οικονομία όλης της ευρύτερης περιοχής.
Από επιστημονικής όμως άποψης μια τέτοια παρέμβαση θα πρέπει να συνδυασθεί και να ενταχθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης σύγχρονης ανάπλασης της παραλιακής ζώνης κάτω από το Φάρο, με αναπτυξιακή κριτήρια, για σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και την δημιουργία ζώνης αναψυχής. Εξάλλου σκοπός είναι να στρέψουμε τους κατοίκους στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης αντίθετα με ότι συμβαίνει σήμερα.
Για να το πετύχουμε όμως αυτό, όπως και στην εξαιρετικά πετυχημένη εκ του αποτελέσματος αντίστοιχη περίπτωση της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να προκυρηχθεί άμεσα ένας ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ, γεγονός που θα προσελκύσει αρχιτεκτονικά γραφεία από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο!

Εξάλλου το παράδειγμα της Βαρκελώνης, αλλά και πολλών παραλιακών ελληνικών πόλεων (Καλαμάτα, Βόλος, Ηράκλειο, Πάτρα, Καβάλα, κλπ), απέδειξε ότι μόνο τολμηρές πολιτικές απόκτησης και διαχείρισης ελεύθερων χώρων προσδίδουν στις πόλεις ανοικτούς ορίζοντες και άνοιγμα του μετώπου προς τη θάλασσα.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
"ΑΝΑ.Σ.Α."