Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Το μήνυμα Παυλόπουλου από Ορμένιο και Κήπους

Επίσκεψη-αστραπή πραγματοποίησε στον Έβρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Ορμένιο και τη γέφυρα των Κήπων, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις πλημμύρες και να ανταλλάξει ευχές με κατοίκους, στρατιώτες και φορείς της περιοχής.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Τόσκα, τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και αναχώρησε αμέσως για το Ορμένιο. Εκεί, στην πλατεία του χωριού, τον υποδέχθηκαν νωρίς το μεσημέρι κάτοικοι και σύσσωμοι οι φορείς της περιοχής.
Ο κ. Παυλόπουλος μοίρασε δώρα στα παιδιά και έστειλε το μήνυμά του τόσο προς τους Εβρίτες, όσο και προς όλους τους λαούς της Ευρώπης, για κοινή συμπόρευση στα κοινά προβλήματα, που αφορούν τόσο τις πλημμύρες, όσο και την παράτυπη μετανάστευση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νομό Έβρου. «Δεν είναι η μοναδική φορά που σας επισκέπτομαι, θα έρθω ξανά» είπε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ, σχολιάζοντας τις καταστροφικές πλημμύρες του Έβρου, σημείωσε πως «η κατάσταση αυτή μας διδάσκει συνεχώς», επισημαίνοντας πως το ποτάμι είναι ευλογία. Ακόμη, αναφέρθηκε σε ζητήματα παράνομης μετανάστευσης και εξέφρασε τη συμπαράσταση της πολιτείας προς τους ακρίτες. Στη συνέχεια μετέβη στο φυλάκιο της Γέφυρας Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου μοίρασε δώρα στους ακρίτες που υπηρετούν στην περιοχή, μόνιμους και στρατευμένους.

Το μήνυμα Παυλόπολου στο Ορμένιο

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή η που μου περιποιείται κι εξίσου μεγάλη η συγκίνησή μου και γιατί βρίσκομαι εδώ και γιατί ξέρω σε ποιους απευθύνομαι. Είστε οι άνθρωποι οι οποίοι συμβολίζετε, εδώ, στην άκρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, τη δημιουργία, τη δύναμη και τη θέληση της ειρηνικής συνύπαρξης με τους λοιπούς λαούς.
Εύχομαι μέσα στη βαθιά κρίση που μαστίζει, όχι μόνο τόπο, αλλά και την ΕΕ, τουλάχιστον η ειρήνη να είναι η βάση πάνω στην οποία θα μπορέσετε να δώσετε αυτά που η ψυχή σας μπορεί να δώσει. Θέλω να ξέρετε ότι αναγνωρίζουμε τη συμβολή σας, αλλά και το συμβολισμό της εδώ παρουσίας και των πράξεών σας. Και το αναγνωρίζει και η ελληνική πολιτεία και η ΕΕ γιατί θυμίζω ότι είστε πολίτες της Ελλάδας, κομμάτι της ιστορίας της, αλλά εδώ και πολλά χρόνια και πολίτες της ΕΕ. Μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς θα πορευτούμε για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Αλλά, το χρέος που υπάρχει απέναντί σας, είναι και χρέος των ευρωπαϊκών θεσμών.
Για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που προκύπτουν και από την παράνομη μετανάστευση, έτσι ώστε να μπορέσετε να δώσετε αυτό που έχετε ταχθεί να δώσετε και γνωρίζω ότι μπορείτε να δώσετε. Μαζί σας με συνδέουν πολλά. Ξαναβρίσκομαι εδώ σε δύσκολες ώρες γιατί το ποτάμι είναι ευλογία, αλλά και πολλές φορές σας έχει δημιουργήσει προβλήματα. Είναι εκείνο που σας δίδαξε και με δίδαξε κι εμένα όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών, ότι μπορούμε πέρα κι έξω από αντίξοες συνθήκες να επιβιώσουμε και να δώσουμε στον τόπο και το λαό αυτό που του ανήκει.
Να θυμάστε ότι αυτή δεν θα’ναι η μόνη φορά που θα είμαι εδώ, στη διάρκεια της θητείας μου θα το επαναλαμβάνω, σαν μια αναγνώριση της δικιάς σας αξίας αλλά και σαν προσκύνημα σ’αυτήν εδώ την άκρη που μας θυμίζει για τι πρέπει να αγωνιστούμε και τι να υπηρετούμε όλοι μαζί χωρίς διαφορές για εμάς που έχουμε να δώσουμε κοινούς αγώνες».

Στους Κήπους

Στην συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στη γέφυρα των Κήπων, όπου αντάλλαξε ευχές με έλληνες και τούρκους στρατιώτες, ενώ είχε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Οπως έγινε γνωστό, οι δυο τους αντάλλαξαν ευχές, αλλά αναφέρθηκαν και στην προετοιμασία της επικείμενης συνάντησής τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό τη συμπαράστασή του για την επίθεση που έγινε στο λεωφορείο της ποδοσφαιρικής ομάδας Φενέρμπαχτσε, ενώ είπε ότι αναμένει βήματα προόδου από την Άγκυρα στον τομέα των διμερών σχέσεων.
Από το στρατιωτικό φυλάκιο στη γέφυρα των Κήπων, ευχήθηκε στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς που υπηρετούν εκεί, λέγοντας ότι στηρίζουν την Εθνική Άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν πρέπει να λησμονάμε, και ιδίως εσείς, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι” αυτό και γνωρίζουμε το χρέος μας, το χρέος των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και των ελληνικών θεσμών, για το τι πρέπει να κάνουμε για εσάς» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν με την παράνομη μετανάστευση, δήλωσε: «Τους διαβεβαιώνω ότι από την πλευρά μου, από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, θα κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε το έργο τους, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις διατάξεις του ευρωπαϊκού Δικαίου, και ιδίως του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, έτσι ώστε, από κοινού, οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίσουν και τα ζητήματα παράνομης μετανάστευσης. Τα οποία, όπως είναι γνωστό, υπό τις παρούσες συνθήκες, δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα το πράξουμε σε πλήρη συνεργασία με τους εταίρους μας και με απόλυτη και συνεπή εφαρμογή του ευρωπαϊκού Δικαίου».