Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η κυβέρνηση της Ελπίδας και της Ανατροπής δεν ήρθε για να κόβει κορδέλες και να κάνει «εγκαίνια» …

Του Λεωνίδα Χέλη

Στο άκουσμα της είδησης πως ο Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί την υγειονομικά πολύπαθη περιοχή μας είμαι βέβαιος πως το προσωπικό του συστήματος υγείας θα αισθάνθηκε χαρά και στήριξη μπροστά στον καθημερινό και σκληρό αγώνα που δίνει για να κρατήσει όρθιο ένα σύστημα που βάλλεται από παντού.
Το ίδιο θα ένοιωσαν και οι ασθενείς μιας και επιλέχτηκε ο νομός μας ως ένας από τους πρώτους που θα δεχθούν την επίσκεψη και άρα τη βοήθεια του νέου Υπουργού. Όταν όμως πληροφορηθήκαμε το πρόγραμμα – από τα μέσα ενημέρωσης είναι αλήθεια… – με έκπληξη διαπιστώσαμε πως κατά την επικείμενη επίσκεψη του ο σ/φος Υπουργούς Υγείας θα «εγκαινιάσει» τον νέο ιατρικό εξοπλισμό που παρέλαβε το Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης.
Αφού προσπεράσουμε το γεγονός της ενημέρωσής μας από τα ΜΜΕ θα ήθελα να εκφράσω τους έντονους προβληματισμούς και τη διαφωνία μου για αυτή την κίνηση:
α) Ο νομός Έβρου αντιμετωπίζει τεράστια και ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, ενδεικτικά μόνο, αναφέρουμε:
– Το Γ.Ν.Διδυμοτείχου είναι έτοιμο να καταρρεύσει λειτουργικά, με το προσωπικό απλήρωτο και έτοιμο να σηκώσει «μαύρες σημαίες» αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο πρόγραμμά εφημέρευσης. Ήδη ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου μίλησε για ομαδικές παραιτήσεις όλων των γιατρών
– Τα Περιφερικά Ιατρεία του Βορείου Έβρου είναι στελεχωμένα μόνο κατά το 1/3 με αποτέλεσμα να απουσιάζει η ιατρική φροντίδα από τις πιο απομακρυσμένες και ευαίσθητες ακριτικές περιοχές.
– Το Κ.Υ.Σαμοθράκης υπολειτουργεί με ελάχιστους ιατρούς καθιστώντας επικίνδυνη τη διαβίωση στο νησί το νομού μας.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η πρώτη επίσκεψη του Υπ.Υγείας της κυβέρνησης της ανατροπής δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδυάζεται με φιέστες εγκαινίων και «κορδέλες» που υποβαθμίζουν την νοημοσύνη των πολιτών.
β) Ο εξοπλισμός που παραλήφθηκε μέσω ΕΣΠΑ ( αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, συσκευή υπερήχων) σε καμιά περίπτωση δε συνιστά καινοτομία και πρωτοπορία, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ένα Πανεπιστημιακό, Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Απλά καλύπτει μια στοιχειώδη ανάγκη, τουλάχιστον 10ετίας, που καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι σε θετική κατεύθυνση , αφού αναβαθμίζει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του νοσοκομείου μας, αλλά απέχει πολύ από το να αποτελεί αιτία πανηγυρισμών.
γ) Ακόμα και στενά παλαιοκομματικά να το έβλεπε κανείς, η κίνηση αυτή δεν θα λειτουργήσει θετικά μιας και θα περάσει το μήνυμα πως και «αυτοί είναι μια από τα ίδια με παλαιοκομματικές τακτικές εντυπωσιασμού» . Άλλωστε είναι τουλάχιστον αστείο να εγκαινιάζει κανείς μηχανήματα που παρελήφθησαν για να αντικαταστήσουν άλλα χαλασμένα μηχανήματα… Κάθε φορά που θα χαλάει ένα μηχάνημα θα έρχονται οι υπουργοί μας να εγκαινιάζουν το καινούργιο ; Πολύ περισσότερο που η «τελετή» αυτή οργανώνεται από τον απερχόμενο διοικητή προκειμένου να στηρίξει την εικόνα του και να διεκδικήσει την παραμονή του και με τη νέα κατάσταση.
δ) Τέλος η κίνηση αυτή , όταν γίνεται λίγες μέρες πριν δεσμευθούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα το στυγνό εκβιασμό των τοκογλύφων-δανειστών δημιουργεί, το λιγότερο, πολλά ερωτηματικά και απορίες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητο ο Υπουργός να κατανοήσει τα πολιτικά προβλήματα αξιοπιστίας και σεβασμού των πολιτών που θα προκληθούν από τα εν λόγω εγκαίνια και να τροποποιήσει το προγράμμα της καλοδεχούμενης επίσκεψής του στο Νομό μας..