Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Σε αναζήτηση πόρων για τις τεράστιες ζημιές της Σαμοθράκης

ΜΕ «ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ» ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Της Κικής Ηπειρώτου

Με φόντο τις τεράστιες καταστροφές σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου του νησιού καλούνται οι επισκέπτες να κάνουν φέτος τις διακοπές τους στην κατά τα άλλα πανέμορφη Σαμοθράκη. Οι αλλεπάλληλες θεομηνίες άφησαν πίσω τους «βομβαρδισμένα» τοπία, ενώ χρήματα για την αποκατάσταση, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν…Το νησί επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς συνοδευόμενος από υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, με σκοπό την αποτίμηση της κατάστασης του οδικού δικτύου του νησιού όπου και διαπιστώθηκε το μέγεθος των προβλημάτων του. Αποφασίστηκε να επισπευσθεί από όλες τις πλευρές η αναζήτηση πόρων για τη διαχείριση και την αποκατάσταση των ζημιών και φθορών που έχουν προκληθεί από τις αλλεπάλληλες θεομηνίες.
Στα πλαίσια μιας προγραμματικής σύμβασης κάποιες πρώτες επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο αναμένεται να γίνουν στους προσεχείς μήνες εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες. Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» , ο κ. Πέτροβιτς μας ενημέρωσε ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει από την οικονομική επιτροπή το έργο των παρεμβάσεων συντήρησης του οδικού δικτύου συνολικού προϋπολογισμού 500 χιλιάδων ευρώ. Μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη του διαγωνισμού και άμεσα εκτιμάται ότι θα μπουν τα μηχανήματα για να ξεκινήσουν οι αναγκαίες και άκρως απαραίτητες εργασίες».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας σημείωσε πως υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στην ανεύρεση πόρων, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να πει με σιγουριά πότε ακριβώς θα αποκατασταθούν οι ζημιές. Άλλωστε, τα οικονομικά αδιέξοδα του δήμου είναι γνωστά και αφορούν και απλές, καθημερινές ανάγκες, όπως η πληρωμή καυσίμων. «Η κατάσταση είναι δραματική στο δήμο μας. Δεν υπάρχουν χρήματα, μόνο υποχρεώσεις που τρέχουν διαρκώς. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, θα πρέπει άμεσα να βρεθούν πόροι και να εισακουστούν τα προβλήματά μας».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ