Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

10 εκ ευρώ από την εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ προτίθεται να διαθέσει η εταιρεία κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα πλαίσια της κοινωνικής της ευθύνης. Για την εξέλιξη ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο στην προχθεσινή συνεδρίασή του ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος παρουσίασε και κάποιες από τις πρώτες σκέψεις του για τα συγκεκριμένα κονδύλια, που στην παρούσα φάση, μπορεί να αποδειχθούν ως ιδιαίτερα ευεργετικά.
Ο κ. Παυλίδης σημείωσε πως από τα 10 εκ. ευρώ, τα 5 εκ. ευρώ μπορούν να διατεθούν για τις ανάγκες των δήμων της ΑΜΘ, από τους οποίους διέρχεται ο αγωγός, ενώ τα υπόλοιπα 5 εκ. θα κληθεί να τα διαχειριστεί η περιφέρεια, μέσα από ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα εκπονηθεί το επόμενο διάστημα.
Όπως γράφει η Πρωινή της Καβάλας, ο κ. Παυλίδης, μιλώντας στο σώμα, υπογράμμισε ότι το έργο προχωρά κανονικά, δίχως πισωγυρίσματα και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αλλωστε, ένα μεγάλο μέρος- η συντριπτική πλειοψηφία- των πολιτών έχει εισπράξει τα τέλη απαλλοτρίωσης έχουν απαγορευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η εταιρεία σκοπεύει να καταβάλλει κανονικά τα τέλη της κοινωνικής της ευθύνης και μάλιστα πρόκειται για ποσό 30 εκ. ευρώ, για τις τρεις περιφέρειες από τις οποίες περνά ο αγωγός. Όλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης, με τη σύμφωνη γνώμη και τις εγγυήσεις του αρμόδιου υπουργείου.

"τα χρήματα αυτά δεν θα τα αρνηθούμε"

Ο περιφερειάρχης σημείωσε πως πάγια θέση της περιφέρειας παραμένει το 'αγκάθι' με την όδευση στην περιοχή των Τεναγών, ωστόσο, όπως τόνισε "τα χρήματα αυτά δεν θα τα αρνηθούμε", συμπληρώνοντας: "Από το ποσό αυτό το μισό- ήδη μίλησα και με τον πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Λαμπάκη- η άποψη μου είναι κατά την όδευση που ακολουθεί μέσα από τους δήμους να πάει σε αυτούς και το άλλο μισό να μείνει στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Για να μην υπάρχει όμως κανένα απολύτως θέμα αμφισβήτησης, διαφάνειας, καθαρότητας από καμιά κατεύθυνση είναι σκέψη μου να υπάρξει ένα επιχειρησιακό προγραμματικό σχέδιο όπου με πλήρη καθαρότητα και μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσουμε τι δράσεις θα εντάξουμε. Οι οποίες θα πρέπει να έχουν μια λογική ισχυρά ανταποδοτική για την κοινωνία. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι η σκέψη είναι να υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης που θα αποφασίζει για την ένταξη των έργων. Να υπάρχει επιτροπή ελέγχου κάθε έργου κτλ. Μερικές σκέψεις που έχουμε είναι: 1) Να χρηματοδοτηθούν ως προς τον εξοπλισμό δημόσια ΚΕΚ. Να βγουν παιδιά τεχνίτες για το φυσικό αέριο. 2)Να γίνουν μεταπτυχιακά στο ΤΕΙ και στο ΔΠΘ στο ίδιο αντικείμενο 3)Να δούμε ζητήματα φτώχιας και έκτακτων αναγκών 4) Συμπληρωματικές δράσεις τουριστικής προβολής".

Όδευση


Η Κατερίνα Γεροστεργίου, περιφερειακή σύμβουλος της "Οικολογίας Αλληλεγγύης", ήταν η μοναδική που αμέσως μετά την ενημέρωση του κ. Παυλίδη ρώτησε για την απόφαση του συμβουλίου περί της αλλαγής της όδευσης. Ο Παυλίδης της απάντησε: « Εμμένουμε στην απόφαση για την αλλαγή της όδευσης και πολεμάμε. Είμαι σαφέστατος. Υπάρχει κι η άποψη να παραιτηθούμε από οτιδήποτε. Ούτως ή άλλως έχει υπογραφεί η απόφαση… Από την άλλη πλευρά δε θα στερήσουμε από την κοινωνία τα 10 εκ ευρώ. Τους το είπα ότι το υποστηρίζουμε και εμμένουμε σε αυτό (στην αλλαγή της όδευσης) ».

Από την εφημερίδα ΓΝΩΜΗ