Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Γκαρά: Ζητά μέτρα προστασίας και ανακούφισης για τους βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου

Κατατέθηκε και αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Αναστασίας Γκαρά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τη μείωση του πλαφόν παραγωγής βαμβακιού στον Έβρο και παράταση της προθεσμίας συγκομιδής για τα έτη 2014-2015.
Αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού μας κατά τα τελευταία δύο συναπτά έτη, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των εκτεταμένων βροχοπτώσεων και πλημμυρών η κα. Γκαράθέτει το ζήτημα, με τη διαδικασία της επίκαιρης ερώτησης, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι εκτεταμένες πλημμύρες της προηγούμενης περιόδου και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στον νομό Έβρου προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές και προβλήματα σε πάρα πολλές καλλιέργειες, συνιστώντας αναγκαία την παρέμβαση με έκτακτες ρυθμίσεις που θα απαντούν στις ανάγκες των παραγωγών και θα στηρίζουν την παραγωγή. Τα κυριότερα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών συνοψίζονται στο γεγονός πως στην εν λόγω καλλιεργητική περίοδο σημειώθηκαν κωλύματα κατά τη συγκομιδή και την παράδοση του βάμβακος, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να καλύψουν το πλαφόν, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, να μην προλάβουν καν να συγκομίσουν την παραγωγή και να την παραδώσουν εντός της εκκοκκιστικής περιόδου, ενώ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών κατά το έτος 2014, υπήρχαν παραγωγοί που δεν κατάφεραν να παραδώσουν τη συγκομιδή τους έγκαιρα παρ' όλο που αυτή κάλυπτε το πλαφόν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν βάσει κανονισμών να αποκλειστούν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ο κίνδυνος της μη καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε παραγωγούς που εκ των πραγμάτων τη δικαιούνται, και οι οποίοι υπέστησαν ζημία λόγω ανωτέρας βίας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί καθολικά, όπως αντιμετωπίζεται σε όλη την υπόλοιπη χώρα και για το λόγο αυτό η Βουλευτής ζητά από το Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να ανακοινωθεί μια κατ' εξαίρεση επιπλέον μείωση του πλαφόν στην παραγωγή βάμβακος για το έτος 2015, προς αποφυγή αποκλεισμού των καλλιεργητών του νομού Έβρου από την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δοθεί παράταση στους βαμβακοπαραγωγούς της εκκοκκιστικής περιόδου για τα έτη 2014-2015 .
Αναμένεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή, να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για να δοθεί μια οριστική λύση για τους παραγωγούς του νομού Έβρου.
«Η άμεση στήριξη του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής, λόγω της αντιξοότητας των συνθηκών στις οποίες καλούνται να δραστηριοποιηθούν και να καλλιεργήσουν και λόγω των αλλεπάλληλων ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην περιοχή, αποτελεί πρωταρχική μέριμνα και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταβάλλουμε όλοι από την πλευρά μας την απαραίτητη προσπάθεια, με ειδικές ρυθμίσεις που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου, ώστε να απαλύνουμε τις συνέπειες που προκαλούνται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του Έβρου».