Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Από τον Μάρτιο ξεκινά η καταπολέμηση των κουνουπιών στην ΑΜΘ

Πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά θα ξεκινήσει φέτος η Περιφέρεια την καταπολέμηση των κουνουπιών στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Βαδίζοντας στα περσινά, αρκετά πετυχημένα βήματα, με κάποιες μικρές διορθώσεις και βελτιώσεις, όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φτερωτού ενοχλητικού και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνου εντόμου, πρόκειται να ξεκινήσουν πολύ πιο έγκαιρα φέτος, από το μήνα Μάρτιο. Στόχος της Περιφέρειας, να έχει συμμάχους στην προσπάθεια και τους ίδιους τους πολίτες.Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη συνάντηση εργασίας υπό τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη και με την συμμετοχή του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Παπαδόπουλου, των Προϊσταμένων των υγειονομικών υπηρεσιών των Π.Ε και των αναδόχων του αντιστοίχου έργου.
Η καταπολέμηση κουνουπιών του έτους 2015 κρίθηκε κατά κοινή ομολογία, ως απολύτως επιτυχής. Παρά ταύτα, η Διοίκηση της Περιφέρειας για το 2016, επιδιώκει διορθώσεις γεωγραφικά σημειακές και τεχνικές για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, ενόψει των κινδύνων που διακινούνται με τα κουνούπια ( ιός Νείλου, οζώδης δερματίτιδα, ιός Ζίκα κλπ), όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του, όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών πρόκειται να ξεκινήσουν πολύ πιο έγκαιρα φέτος, από το μήνα Μάρτιο. Επιπλέον, θα οργανωθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας, καθώς απαιτούνται συνδυαστικά με την αντίστοιχη δράση της Πολιτείας και οι ατομικές προσπάθειες των πολιτών στον ιδιωτικό τους χώρο, για την επιτυχή καταπολέμηση και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετάδοσης νόσων.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ σημείωσε επίσης την ανάγκη διόρθωσης τεχνικών περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζονται καθ’ υπερβολή στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση των κουνουπιών κι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα εφαρμογής ανάλογων προγραμμάτων.
Επισήμανε την προετοιμασία που ξεκίνησε για το νέο έργο καταπολέμησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την επόμενη τριετία. Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον αντίστοιχο έργο, θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2017.
Σχετικά ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μας , ώστε να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών, την περιουσία τους, την ποιότητα ζωής, την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και του τουρισμού. Επιζητούμε όμως και την συμμετοχή όλων στους ιδιωτικούς τους χώρους».

Από την Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ