Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

«Το αλάτι της γης» προβάλλεται από την ΚΛΑ

Για τη Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Φεβρουαρίου η ΚΛΑ προτείνει το βραβευμένο στις Κάννες και υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο με τίτλο «Το αλάτι της γης».
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ξεπερνά την απλή καταγραφή της ζωής και του έργου του διάσημου βραζιλιάνου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάντο. Σπάει το κάδρο και μεταμορφώνεται σ' ένα φιλμ κρίσιμα πολιτικό και εξαιρετικά ουσιώδες. Ο Βέντερς, στην μικρή του αφηγηματική εισαγωγική μας εξηγεί πώς πρωτογνώρισε το έργο του Σαλγκάντο:20 χρόνια πριν σε μία γκαλερί του Βερολίνου αγόρασε τη διάσημη φωτογραφία του που αποτυπώνει ένα ορυχείο χρυσού στη Βραζιλία, μία τεράστια τρύπα στο έδαφος με χιλιάδες λασπωμένους εργάτες να φαντάζουν σαν μυρμήγκια ενός σύγχρονου πύργου της Βαβέλ.
Κι αν δεν καταλαβαίνεις τι τράβηξε τον Βέντερς στον συγκεκριμένο φωτογράφο, θα στο πει ξεκάθαρα: «Με έπεισε ότι πέρα από τα κάδρα, πέρα από το μαγικό κιαροσκούρο, ο Σαλγκάντο νοιαζόταν για τον άνθρωπο μέσα στη φωτογραφία. Έτσι κι αλλιώς, οι άνθρωποι είναι ''το αλάτι της ζωής''...».
«Είναι πολύ δύσκολο να έχεις μπροστά από την κάμερά σου έναν φωτογράφο» ακούγεται η φωνή του ΒιμΒέντερς να λέει, στα πρώτα λεπτά του «TheSaltoftheEarth», του ντοκιμαντέρ του για το διάσημο Βραζιλιάνο καλλιτέχνη ΣεμπαστιάοΣαλγκάντο. «Ένας φωτογράφος αδυνατεί να αφεθεί, να σταθεί απλά ως στοιχείο του δικού σου πλάνου. Συνεχώς αντιδράει στη δράση. Σηκώνει το όπλο του, την κάμερα της επιλογής του, και ξαφνικά, εσύ βρίσκεσαι αντικείμενο του δικού του κάδρου...». «Έτσι κι αλλιώς να εξηγήσεις κινηματογραφικά την τέχνη της φωτογραφίας είναι κάτι το ακατόρθωτο. Σκεφθείτε τι σημαίνει ''φωτογραφία'' στα ελληνικά: κάποιος που γράφει με φως...».
Ο Βέντερς, στην μικρή του αφηγηματική εισαγωγική μας εξηγεί πώς πρωτογνώρισε το έργο του Σαλγκάντο: 20 χρόνια πριν σε μία γκαλερί του Βερολίνου αγόρασε τη διάσημη φωτογραφία του που αποτυπώνει ένα ορυχείο χρυσού στη Βραζιλία, μία τεράστια τρύπα στο έδαφος με χιλιάδες λασπωμένους εργάτες να φαντάζουν σαν μυρμήγκια ενός σύγχρονου πύργου της Βαβέλ. Ο γκαλερίστας τότε του έδειξε από το αρχείο του ακόμα ένα έργο του καλλιτέχνη: το πορτρέτο μίας τυφλής αφρικανής γυναίκας την περίοδο της ξηρασίας και της λιμοκτονίας εκατομμυρίων ανθρώπων. «Με έκανε να κλάψω την πρώτη φορά που την είδα. Και δε σταματώ να βουρκώνω, κάθε μέρα, έτσι όπως τη συναντώ μπαίνοντας στο γραφείο μου».
Κι αν δεν καταλαβαίνεις τι τράβηξε τον Βέντερς στον συγκεκριμένο φωτογράφο, θα στο πει ξεκάθαρα: «Με έπεισε ότι πέρα από τα κάδρα, πέρα από το μαγικό κιαροσκούρο, ο Σαλγκάντο νοιαζόταν για τον άνθρωπο μέσα στη φωτογραφία. Έτσι κι αλλιώς, οι άνθρωποι είναι ''το αλάτι της ζωής''...».
Bραβευμένο στις Κάννες και υποψήφιο για Όσκαρ, το ντοκιμαντέρ των ΒιμΒέντερς και ΤζουλιάνοΡιμπέιροΣαλγκάντο ξεπερνά την απλή καταγραφή της ζωής και του έργου του διάσημου βραζιλιάνου φωτογράφου ΣεμπαστιάοΣαλγκάντο. Σπάει το κάδρο και μεταμορφώνεται σ' ένα φιλμ κρίσιμα πολιτικό και εξαιρετικά ουσιώδες.

Όπως πάντα οι προβολές αρχίζουν στις 21:30 μ.μ. και γίνονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, με είσοδο 3 (άνεργοι / φοιτητές / νεανικό /πολύτεκνοι), 4 (μέλη ΚΛΑ), και 5 ευρώ (όλοι οι υπόλοιποι).