Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Σε λειτουργία Κινητές Αστυνομικές Μονάδες και σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα

Σε άλλες 22 περιοχές της χώρας επεκτείνεται ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (ΚΑΜ), στο πλαίσιο εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΕΤΟΣ» για την Αστυνόμευση-Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων. Μεταξύ αυτών, και σε Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα.
Με την επέκταση αυτή συνολικά 35 Κινητές Αστυνομικές Μονάδες θα δραστηριοποιούνται σε 32 περιοχές της χώρας, καλύπτοντας μεγάλο τμήμα των ακριτικών περιοχών και της ενδοχώρας, με σκοπό -σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας- την πιο ουσιαστική και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, σε καθημερινή βάση.
Υπενθυμίζεται ότι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.
«Τριάντα πέντε μονάδες αυτή τη στιγμή, διαθέσιμες, σύγχρονες μονάδες, δηλαδή αυτοκίνητα με όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες, στελεχωμένα με εκπαιδευμένα στελέχη της Αστυνομίας, έρχονται να καλύψουν ανάγκες άμεσης παρέμβασης, σε δυσπρόσιτες περιοχές. Μπορούμε πλέον να πούμε στην κοινωνία ότι άλλη μία δράση που έχει να κάνει με μονάδες άμεσης παρέμβασης, όπως οι συγκεκριμένες, τίθενται στην υπηρεσία του πολίτη» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την παρουσίαση επέκτασης του θεσμού.
«Εκσυγχρονίζεται η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του πολίτη, ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές.Η προσπάθειά μας είναι να διευρύνουμε και τις δυνατότητες και τον όποιο σχεδιασμό γίνεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τα γενικότερα, γιατί η Ελληνική Αστυνομία εργάζεται και σε άλλους τομείς, που μέχρι τώρα δεν την απασχολούσαν, όπως είναι προβλήματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό» σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, στην πρώτη φάση λειτουργίας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων πάνω από 25.000 άνθρωποι εξυπηρετήθηκαν σε περιοχές όπου η Αστυνομία δε μπορούσε να ήταν παρούσα όσο θα ήθελε, όπως και περίπου 1.500 φορείς, σύλλογοι ή αγροτικοί συνεταιρισμοί.
Ο ίδιος προανήγγειλε την επέκταση του συστήματος επιτήρησης, με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, που θα χρηματοδοτηθεί με 15.000.000 ευρώ. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 600.000 ευρώ για 2016, για τη στήριξη του σχεδίου «ΑΣΠΙΔΑ» και άλλα περίπου 2.500.000 ευρώ για τη στήριξη των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στα νησιά.