Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Διήμερο ημερίδων στον Έβρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Επιμελητήριο Έβρου διοργανώνουν την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 και ώρα 18.00 στην Αλεξανδρούπολη (αίθουσα εκδηλώσεων Επιμελητηρίου Έβρου 3ος όροφος) ενημερωτική ημερίδα με θέμα «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Α.Π.Ε & Ε.Ξ.Ε στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη/Χρηματοδοτικά Εργαλεία» και το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 και ώρα 10.00 στην Ορεστιάδα (Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας) ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Τεχνολογίες Α.Π.Ε. & Ε.Ξ.Ε στον Αγροτικό Τομέα».

Κατά τη διάρκεια των ημερίδων θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν από ειδικούς επιστήμονες, εκπροσώπους της πολιτείας, χρηματοδοτικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο στους τομείς ΑΠΕ & ΕΞΕ, χρηματοδοτικά εργαλεία, τεχνολογικές εφαρμογές σε κτιριακό και αγροτικό τομέα, κ.λπ.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε υποψήφιους επενδυτές στο χώρο των ΑΠΕ & ΕΞΕ, στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους ίδιους τομείς, εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς φορείς, συμβούλους μηχανικούς, αγροτικούς συνεταιρισμούς και εκπροσώπους του αγροτικού τομέα, κ.ά. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό.

Τσολακίδης: Οι ΑΠΕ στην Ελλάδα παρά την κρίση έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά σε σχέση με άλλες χώρες

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα παρ' όλη την βαθιά κρίση έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό βέβαια είχε και μεγάλο κόστος για τους Έλληνες καταναλωτές, όμως η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς σε αυτό μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης.
Ο κ. Τσολακίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, παραδέχθηκε πως σε ορισμένες ΑΠΕ βρισκόμαστε αρκετά πίσω όπως είναι η βιομάζα και αυτό ενδεχομένως να αφορά και την Θράκη, «γιατί η Θράκη» όπως είπε, «έχει πολλή βιομάζα εκτός από άλλες πηγές ενέργειας και εκεί πρέπει να δώσουμε στήριξη και βάρος».
Ερωτηθείς γιατί οι καταναλωτές δεν βλέπουν τα οφέλη των ΑΠΕ στους λογαριασμούς του ρεύματος είπε: «Οι στόχοι των ΑΠΕ αρχικά οφείλουν να πετυχαίνονται με το μικρότερο δυνατό κόστος. Το ζήτημα δηλαδή είναι να αποφύγουμε αύξηση του κόστους όταν επενδύουμε σε ΑΠΕ και αυτό τουλάχιστον ισχύει αυτήν την στιγμή» και υπογράμμισε «στο παρελθόν είχαμε σοβαρές αυξήσεις στην τελική τιμή κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω πολύ γρήγορης επίτευξης των στόχων ιδιαίτερα από το 2011-2013,εκέι προέκυψαν διάφορα προβλήματα, όμως σήμερα γίνονται βήματα σταθεροποίησης και βελτίωσης».
Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ αναφέρθηκε και στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και το έργο το οποίο έχει να επιδείξει στον ενεργειακό τομέα, χαρακτηρίζοντας τον ως έναν από τους πιο δραστήριους δήμους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας. «Ο ειδικός αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ο κ. Φαλέκας» όπως είπε, «λόγω αυτής της υποδομής που έχει φτιάξει έχει κλείσει αρκετά ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία υποβοηθούν και την τοπική οικονομία».