Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Πρεμιέρα με την ταινία «Η κιβωτός των ανθρώπων» στον «Φλοίσβο»

Με την ταινία «Η κιβωτός των ανθρώπων» σε σκηνοθεσία του Ρώσου Αλεξάντερ Σοκούροφ ξεκινά σήμερα τις προβολές του ο κινηματογράφος Φλοίσβος . Ο δημιουργός της «Ρώσικης Κιβωτού» και του «Φάουστ», ανοίγει τις πύλες του Λούβρου και διδάσκει τη σχέση τέχνης και εξουσίας με το δικό του ύφος αυθεντίας.
Ο Αλεξάντερ Σοκούροφ, με αίτημα του Λούβρου, αξιοποιεί το σπουδαίο μουσείο, τα εκθέματά του και τη δική του ιστορία, και ως ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες της αυθεντικής κομμουνιστικής ιντελιγκέντσιας, μιλά ο ίδιος, στοχαστικά και κριτικά, σχολιάζοντας ενίοτε με χιούμορ κι ενίοτε με στόμφο αυτό το κινηματογραφικό κολάζ.
Στην οθόνη εναλλάσσονται υπέροχα κινηματογραφικά ντοκουμέντα εποχής, δυο κομμάτια μυθοπλασίας, από τη μια η σύγκρουση και συνεργασία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Παρίσι του Γερμανού Ναζί επιτρόπου και του Γάλλου διευθυντή του μουσείου κι από την άλλη οι φιγούρες της Μαριάν, του εμβλήματος της γαλλικής δημοκρατίας και του Ναπολέοντα, του συμβόλου του γαλλικού επεκτατισμού, που περιπλανώνται ως φαντάσματα στους διαδρόμους του Λούβρου.
Πρόκειται για ένα πνευματώδες κατηγορώ του σκηνοθέτη ενάντια στον αυταρχισμό, μια δυναμική σύνδεση της Τέχνης με την εξουσία (η επιθυμία του Χίτλερ να κάνει δικά του τα εκθέματα του Λούβρου ως κατακτητής, δε διαφέρει πολύ από τον τρόπο με τον οποία αυτά αποκτήθηκαν από το γαλλικό στρατό), μια κυνική ματιά στη σημερινή Ευρώπη που έχει χάσει την πυξίδα της.
Η ταινία θα προβάλλεται έως και αύριο Τετάρτη. Οι προβολές αρχίζουν στις 22:00 μ.μ. και γίνονται καθημερινά στο Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Φλοίσβο», με είσοδο 3-5 ευρώ.

ινφο
Δευτέρα 27, Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Ιουνίου
Η κιβωτός των ανθρώπων/Francofonia
Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία - 2015
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Σοκούροφ
Πρωταγωνιστούν: Λουί-Ντο ντε Λενκεσέν, Μπενζαμέν Ουτσεράτ, Βενσάν Νεμέτ
Διάρκεια: 87’