Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Επαφές Μπαλάφα σε όλο τον Έβρο με Δημάρχους και φορείς

Με επισκέψεις στους τέσσερις δήμους του Έβρου, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και συναντήσεις με τους αντίστοιχους δημάρχους καθώς και τον δήμαρχο Σαμοθράκης και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και παραγωγικούς φορείς, ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μπαλάφα στο Νομό.Το ζήτημα της παραμεθορίου και της διασυνοριακότητας έθεσαν στον υφυπουργό οι παραγωγικοί φορείς ζητώντας αρχικά σταθερότητα και ηρεμία στην αγορά αλλά και την παροχή θεσμικών κινήτρων στις παραμεθόριες περιοχές. Ο κ. Μπαλάφας δεσμεύτηκε να απευθυνθεί ο ίδιος στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για να εξετάσουν τις δυνατότητες στήριξης της παραμεθορίου, επαναλαμβάνοντας πως η Θράκη είναι περιοχή υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση.
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι έθεσαν στον υφυπουργό Εσωτερικών, θεσμικά ζητήματα τόσο για τη λειτουργία των δήμων όσο και για τον Καλλικράτη, ζητήματα μειωμένων κονδυλίων και προσλήψεων και ζήτησαν την επίσπευση του χρόνου έγκρισης και υλοποίησης των προσλήψεων σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους ΟΤΑ α΄βαθμού (πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου). Ο κ. Μπαλάφας ζήτησε το σύνολο των θεσμικών ζητημάτων που τέθηκαν τόσο για τη λειτουργία των δήμων όσο και για τον Καλλικράτη να σταλούν γραπτώς το επόμενο διάστημα στο υπουργείο στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης του νομοσχεδίου που λύνει τα λειτουργικά και όχι μόνο προβλήματα των ΟΤΑ και είναι σε εξέλιξη.
Ο κ. Μπαλάφας αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση εκ νέου της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΜΟΔ) η οποία αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο για τους μικρούς δήμους που έχοντας κάνει κάποια πρώτα βήματα σε μελέτες δεν μπορεί να τις ωριμάσει για την ένταξη των έργων, εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Στη διάρκεια της  περιοδείας του στον Έβρο ο υφυπουργός Εσωτερικών, συνοδευόμενος από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Γιώργο Καϊσα, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρη Ρίζο, επισκέφθηκε το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, καθώς και το μουσείο μετάξης Τζίβρε στο Σουφλί.
Στην Ορεστιάδα, στη συνάντηση με παραγωγικούς φορείς, οι εκπρόσωποί τους εστιάστηκαν στην οικονομία, αλλά και στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών από το Σουφλ8 και πάνω. Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο κ. Μπαλάφας είπε ότι το υπουργείο έχει καλή συνεργασία με τους δήμους, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον Καλλικράτη.

Για το κυβερνητικό έργο

Ο κ. Μπαλάφας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, εκτίμησε πως αυτά που κατάφερε η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση από τον Γενάρη μέχρι και τον Ιούνιο, ο συνολικός απολογισμός είναι θετικός.
Στα θετικά της κυβέρνησης όπως είπε σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, καταγράφεται η μείωση (-15%) στα τιμολόγια της ΔΕΗ για 400.000 δικαιούχους, η δέσμευση του πρωθυπουργού για θεσμοθέτηση ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης, η αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Μάιο κατά 13,8%, η μείωση (-3%) στις τιμές στη λίστα φαρμάκων από τις 9 Ιουνίου καθώς και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σχετικά με την αύξηση του Φ.Π.Α. σε μια σειρά ειδών από 23 σε 24%, ο κ. Μπαλάφας είπε πως πρόκειται «για μία από τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δύσκολης συμφωνίας, πάνω στον κόσμο» και εξήγησε πως η κυβέρνηση κατέληξε στο συγκεκριμένο μέτρο διότι «η εναλλακτική που έδιναν οι δανειστές ήταν η αύξηση του νερού και του ρεύματος από 13 σε 23% σε όλα τα νοικοκυριά .

Συνάντηση με δημάρχους

Σύμπτωση απόψεων επί κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την αυτοδιοίκηση υπήρξε κατά τη συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιάννη Μπαλάφα με το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 παρουσία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου, κας Νατάσας Γκαρά, κ. Γιώργου Καΐσα και κ. Δημήτρη Ρίζου. Επίσης, υπήρξε κοινή άποψη και κοινός τόπος σκέψεων αναθεώρησης πολλών πραγμάτων, όπως αυτά αναφέρονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι η θεσμική διαβούλευση.
Ο κ. Λαμπάκης αφού επεσήμανε τη θετική εξέλιξη που προκύπτει από τη δημιουργία Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, έθεσε μια σειρά καίριων ζητημάτων που κατά τον δήμαρχο αλλά και τους υπόλοιπους δημάρχους της περιφέρειας πρέπει να ρυθμιστούν.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
-η παρουσία του Γραφείου Πολιτικού Ασύλου στην Αλεξανδρούπολη,
-η διάσωση και αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου επί της Δήμητρας στην Αλεξανδρούπολη,
-τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος της Σαμοθράκης, για τον οποίο ο δήμος Αλεξανδρούπολης προσπαθεί τα μέγιστα,
-η μη αποδοχή του λεγόμενου «κόφτη» από τους δημάρχους με δεδομένο ότι η περικοπή χρηματοδοτικού άγγιξε μέσα σε πέντε χρόνια το 67% και
-η διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Επίσης, την Κυριακή, ο κ. Μπαλάφας συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Σαμοθράκης Αθανάσιο Βίτσα. Στη συνάντηση ενημέρωσης συμμετείχαν επίσης οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, και από πλευράς Δήμου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Π. Παπάς και Χ.Πρόξενος. Παρόν επίσης ήταν ο Πρόεδρος του ΟΛΑ κος Χ. Δούκας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Μ.Μαλτέζος.
Ο Δήμαρχος κατά τη συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες, παρουσίασε στον Υπουργό όλα τα προβλήματα του Δήμου που άπτονται της αρμοδιότητας του ενώ ο Υπουργός δεσμεύτηκε σε βοήθεια σε επι μέρους ζητήματα.

Με τον περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη

Τέλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών στην διάρκεια των επαφών του με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Γιώργο Παυλίδη και με δημάρχους από την Ροδόπη διαβεβαίωσε ότι οι «όποιες αλλαγές στον χωροταξικό σχεδιασμό θα είναι μετρημένες, γιατί το υπουργείο θεωρεί πως δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά η υπάρχουσα χωροταξική διάρθρωση» και ότι «προέχει αυτή τη στιγμή η θεσμική προσαρμογή».
Ο κ. Μπαλάφας στην Κομοτηνή, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το πρόβλημα που προκύπτει από την υποστελέχωση των υπηρεσιών.
Όπως τόνισε ο ίδιος, το πρόβλημα αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί ακόμα να το αντιμετωπίσει με μόνιμες προσλήψεις, λόγω της ισχύουσας δέσμευσης του «1 προς 5», σημείωσε ωστόσο ότι «από το 2017 θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ