Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Το εξώφυλλο του Charlie Hebdo τέσσερα χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την αιματηρή επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου 2015 που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους. Το περιοδικό κυκλοφορεί σήμερα με τον τίτλο «Όλα συγχωρούνται» σε ένα εξώφυλλο με δύο «σκοταδιστές» που σβήνουν το φως της παγκόσμιας Δημοκρατίας κρούοντας το καμπανάκι για τον λαϊκισμό και την απειλή στην δημοκρατία.Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου του 2015 δύο ένοπλοι τζιχαντιστές, οι αδελφοί Κουασί εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του Charlie Hebdο και άνοιξαν πυρ. Εκτέλεσαν 12 άτομα, τον Διευθυντή Σύνταξης Stephane Charbonnier, γνωστό ως Charb, τον σωματοφύλακά του, Franck Brinsolaro, τους σκιτσογράφων Cabu, Tignous, Philippe Honoré και Georges Wolinski, τον αρθρογράφο Bernard Maris, τον Mustapha Ourrad, την ψυχαναλύτριας Elsa Cayat και έναν επισκέπτη.
Στις 14 Ιανουαρίου 2015, μια βδομάδα ακριβώς από την αιματηρή επίθεση στα γραφεία του περιοδικού, το Charlie Hebdo κυκλοφόρησε την «Έκδοση των επιζώντων». Τύπωσε 3 εκατομμύρια φύλλα, αντί για 60.000 που ήταν το κανονικό τιράζ.
Το εξώφυλλο του πρώτου φύλλου μετά την επίθεση απεικόνιζε μια καρικατούρα του Μωάμεθ να δακρύζει, κρατώντας μία πινακίδα με το σύνθημα "Je suis Charlie", που έγινε σύμβολο. Το σκίτσο έφερε την υπογραφή του σκιτσογράφου Λουζ, ενώ συνοδεύτηκε από τον τίτλο «Όλα συγχωρούνται».

documentonews.gr