Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Η Ευρώπη να σταθεί απέναντι στη σφαγή των δημοσιογράφων στη Γάζα

Τριάντα ευρωβουλευτές από The Left, Socialists and Democrats, Greens/EFA και Renew, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, απέστειλαν επιστολή στην ευρωπαϊκή ηγεσία, ζητώντας από τους αξιωματούχους της ΕΕ να καταδικάσουν τις αθρόες δολοφονίες δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας.

Εντός μίας εμπόλεμης ζώνης, οι δημοσιογράφοι είναι η φωνή που θα δημοσιοποιήσει τις φρίκες ενός πολέμου, ο οποίος δεν δείχνει να σταματά να κλιμακώνεται, διακινδυνεύοντας όχι μόνο τη ζωή τους στην υπηρεσία της Ενημέρωσης, αλλά συχνά διατρέχοντας τον κίνδυνο να στοχοποιηθούν προσωπικά οι ίδιοι, αλλά και οι οικογένειές τους.
  Η ΕΕ έχει αποδείξει ότι νοιάζεται για την Ελευθερία του Τύπου, ακόμη κι αν δεν έχει κατορθώσει να προσπελάσει όλα της τα σχετικά προβλήματα. Την ίδια ανθρωπιστική και δημοκρατική επαγρύπνηση, οφείλει να την εκπέμψει και στα μεγάλα ζητήματα της ευρύτερης γειτονιάς της.
  Στον δρόμο για την επίτευξη της εκεχειρίας και την ακόλουθη έναρξη συνομιλιών για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως αυτή έχει οριοθετηθεί διαχρονικά στη ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Ευρώπη οφείλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν διστάσει να καταπατήσουν της ιδρυτικές της αξίες.
  Οι Ευρωβουλευτές κλείνουν την επιστολή τους καλώντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσουν τους θανάτους των δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας ηχηρά και απερίφραστα.