Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Να προκρίνεσαι στους Ολυμπιακούς και για τα ελληνικά ΜΜΕ να είσαι «η σύντροφος του…»

Μία σπουδαία νίκη κατόρθωσαν χθες οι παίκτριες της Εθνικής πόλο, που κυριάρχησαν επί της Ιταλίας εξασφαλίζοντας μετά από 16 χρόνια την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία που δεν ήρθε από μόνη της, αλλά την κατέκτησαν οι παίκτριες της Εθνικής, μετά από μεγάλες προσπάθειες χρόνων, επιμονή, προσωπικές υπερβάσεις, εξαντλητικές προπονήσεις.

Όπως φαίνεται όμως, μικρή σημασία είχε για πολλά ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, που επέλεξαν να πλαισιώσουν την είδηση της πρόκρισης αλλά και την επίδοση της αθλήτριας Νικόλ Ελευθεριάδου -που με το τελευταίο της σουτ της έστειλε την Ελλάδα στο βάθρο των νικητών και στους Ολυμπιακούς Αγώνες- με το όνομα του συντρόφου της.

Προτίμησαν έτσι, να εστιάσουν περισσότερο στην ιδιότητά της ως σύντροφος και πολύ λιγότερο στην ιδιότητά της ως επιτυχημένη αθλήτρια.

Ειδικότερα, αντί να σταθούν στην σπουδαιότητα του επιτεύγματός της, καθώς λίγο πριν το τέλος του αγώνα πραγματοποίησε σουτ από τα 6 μέτρα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, θέλησαν να την παρουσιάσουν ως την σύντροφο του -επίσης επιτυχημένου αθλητή-, Σάσα Βεζένκοφ.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται ο κόπος και οι προσπάθειες των ανθρώπων και να μην ετεροπροσδιορίζεται η επαγγελματική τους επάρκεια και η ταυτότητά τους, όπως δυστυχώς παρατηρείται πολύ συχνά όταν πρόκειται για γυναίκες,  όπου προκρίνεται η ιδιότητά τους ως σύντροφος, κόρη, αδερφή, ή σύζυγος κάποιου. 

Πηγή: www.rosa.gr