Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Έκθεση ΔΝΤ: Νέα μέτρα, ύψους 7,7 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία

Νέα πρόσθετα μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ απαιτούνται προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της τετραετίας 2014 -2017 σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Επιπλέον η έκθεση αποκαλύπτει πως το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει μετά τον Μάιο του 2015 χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ και σημειώνει πως απαιτείται νέα ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Προβλέπει δε, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγές στα εργασιακά.
Το ΥΠΟΙΚ από την πλευρά του «βλέπει» ότι η έκθεση του ΔΝΤ «επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία» και τονίζει ότι η κυβέρνηση αναμένει επαλήθευση των προβλέψεων της που σημαίνει ότι «δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων».
Το Ταμείο επισημαίνει πως απαιτούνται επιπλέον μέτρα για να κλείσει το κενό της διετίας 2015-2016 και να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Οι εκτιμήσεις του Ταμείου καταδεικνύουν ένα κενό της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2015 σε σχέση με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, ενώ κενό αναμένεται και το 2016 ακόμη και εάν ληφθούν μόνιμης φύσης μέτρα. Αθροιστικά την τετραετία 2014-2017 το δημοσιονομικό κενό τοποθετείται στα 7,7 δισ. ευρώ.

Χρηματοδοτικό κενό και χρέος

«Οι σημερινές προβλέψεις υποδεικνύουν την ύπαρξη δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2015, το οποίο οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κλείσουν, σε πρώτο βαθμό, μέσω της επέκτασης μέτρων που εκπνέουν, περιλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης» τονίζει το ΔΝΤ και υπογραμμίζει ότι κυβέρνηση και τρόικα θα εξετάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το δημοσιονομικό κενό του 2015. Το αν θα υπάρξει η δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών θα εξεταστεί μετά από αυτό το χρονικό όριο.
  Το ΔΝΤ σημειώνει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες (Μάιος 2015). Ωστόσο τοποθετεί στα 12,6 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος μετά τον Μάιο του 2015. Επιπλέον αναφέρει ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθούν από το 23% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, στο 6% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, ωστόσο, σημειώνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να στηρίζεται σε δημόσια χρηματοδότηση με ευνοϊκά επιτόκια.
Για τα επίπεδα του χρέους το ΔΝΤ αναφέρει πως αφού κορυφωθεί στο περίπου 174% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117% του ΑΕΠ το 2022, με πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να ξεπερνούν το 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα παρέχοντας πρόσθετη χρηματοδότηση και περαιτέρω ελάφρυνση τους χρέους.

Απολύσεις και νέες αλλαγές στα εργασιακά

Νέες αλλαγές στα εργασιακά αλλά και απολύσεις εν όψει. Σύμφωνα με την έκθεση οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν με άνισο τρόπο ενώ οι αλλαγές στην αγορά εργασίας έχουν καθυστερήσει. Υπογραμμίζεται η ανάγκη να αρθούν οι περιορισμοί για τις ομαδικές απολύσεις ενώ σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει και νέα «μεταρρύθμιση» των συντάξεων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Νέες αλλαγές προαναγγέλλονται και στον κατώτατο μισθό με μείωση των ωριμάνσεων (επιδόματα σχετικά με το χρόνο εργασίας) κατά τουλάχιστον 50% και ειδικά για την κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων ώστε αυτοί να επιλέγονται από τις επιχειρήσεις.