Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Το εβρίτικο σπαράγγι κατακτά τον κόσμο

Μαθήματα συνεργασίας και αγροτικής οικονομίας παραδίδει η Νέα Βύσσα των 500 κατοίκων στο βόρειο Έβρο.
Οι κάτοικοί της κατάφεραν να συνεννοηθούν και να δουλέψουν μαζί για ένα κοινό στόχο: Δημιούργησαν τον συνεταιρισμό σπαραγγοπαραγωγών, εντάχθηκαν σύσσωμοι στις τάξεις του και ξεκίνησαν μια δύσκολη και επίπονη καλλιέργεια, αυτήν των σπαραγγιών.
 Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει, αφού σήμερα εξάγουν το σύνολο της παραγωγής στη Γερμανία, ενώ βραβεύονται με το βραβείο εξαγωγών από το περιοδικό της Καθημερινής «Γαστρονόμος».
Εξ αρχής ο προσανατολισμός τους ήταν εξαγωγικός, καθώς τα σπαράγγια δεν είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται πολύ στην ελληνική αγορά. Σήμερα ο συνεταιρισμός τους κάνει έναν ετήσιο τζίρο που θα τον ζήλευαν και μεσαίες ακόμη επιχειρήσεις. Τα έχουν καταφέρει τόσο καλά, ώστε να εξάγουν το σύνολο της παραγωγής τους στη Γερμανία. Οι κάτοικοι έχουν ένα σοβαρό εισόδημα και τη χαρά να βλέπουν το «πείραμά» τους να στέφεται από απόλυτη επιτυχία. Ενα παραμεθόριο χωριό που, αντί να ακολουθήσει τον κανόνα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης, μέσα από τη σκληρή δουλειά και τη συνεργασία των κατοίκων κατάφερε σήμερα να αποτελεί πρότυπο όχι μόνον παραγωγής, αλλά και εξαγωγών. Ο «Γαστρονόμος» τους βράβευσε, ως ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.
Τα κύρια είδη καλλιεργούμενων σπαραγγιών είναι λευκά και πράσινα. Αν και το 94% του σπαραγγιού αποτελείται από νερό, είναι πλούσια πηγή βιταμινών κι άλλων πολύτιμων στοιχείων για τη διατροφή: ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, φολικό οξύ, φώσφορο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και χρώμιο.  Πάνω από 2.000 άνθρωποι απασχολούνται στην καλλιέργεια σπαραγγιού στην Ελλάδα και οι εταιρείες και οι συνεταιρισμοί είναι πιστοποιημένοι.  Κι ενώ το 90% της εγχώριας παραγωγής εξάγεται, το υπόλοιπο 10% παραμένει στην εσωτερική αγορά για την κάλυψη των αναγκών της.