Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ο διακεκριμένος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος

Της Κικής Ηπειρώτου

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής φυσικής υψηλών ενεργειών και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρης Νανόπουλος θα είναι από τις 16 Μαϊου επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης σε εκδήλωση που θα διοργανώσει ο δήμος στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων της πόλης.
Το πρόγραμμα και το κόστος των φετινών εκδηλώσεων εγκρίθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από το δημοτικό συμβούλιο
Αλεξανδρούπολης, ενώ αναφορικά με την εκδήλωση του κ. Νανόπουλου, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης εξήρε την προσφορά και το έργο του, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που μπορεί να έχει για την Αλεξανδρούπολη η ανάπτυξη δεσμών με μία τέτοια προσωπικότητα.

Ποιος είναι ο καθηγητής Νανόπουλος

Ο Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου 1948 με καταγωγή από το Άργος. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Aγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Yψηλών Eνεργειών. Μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, αναζητώντας μαζί με την ερευνητική του ομάδα, τις αποδείξεις για το πως δημιουργήθηκε το Σύμπαν. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου.
Διετέλεσε ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Cambridge, των H.Π.A. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος καθηγητής, ενώ από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory που εδρεύει στη Λωζάνη.
Το κύριο ερευνητικό του έργο ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής ή φυσική υψηλών ενεργειών και της κοσμολογίας, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν και η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων της φύσης, η θεωρία του Παντός, η υπερσυμμετρία, η υπερβαρύτητα, οι θεωρίες υπερχορδών και η βιοφυσική.
Έχει συγγράψει πάνω από 520 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 10 βιβλίων. Το 1996 του απενεμήθη ο Tαξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1999 και για δεύτερη φορά το 2005, απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Το 2006 του απενεμήθη το διεθνές βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ